Η επανάληψη είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, αλλά είναι ένα ισχυρό εργαλείο που, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα, από το άγχος μέχρι τη δύναμη του πυρήνα μέχρι την πέψη. Έχοντας αυτό κατά νου, ήμασταν περίεργοι αν ο τρόπος που εκπνέουμε -είτε από τη μύτη είτε από το στόμα μας- κάνει τη διαφορά γενικά και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Long story short: Το κάνει απολύτως. Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν εκπνέετε από τη μύτη σας έναντι του στόματός σας; Δύο ειδικοί το αναλύουν, παρακάτω.

«Η μύτη έχει περισσότερες από 30 λειτουργίες», λέει η Ally Maz, καθοδηγούμενη εκπαιδεύτρια διαλογισμού. Βασικά μεταξύ αυτών είναι το φιλτράρισμα, η ύγρανση και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα καθώς αναπνέουμε. Η Jessica Phillips, ειδικός στον διαλογισμό και προπονήτρια ζωής με βάση την ενσυνειδητότητα, προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της αναπνοής – και συγκεκριμένα της αναπνοής από τη μύτη. “Είναι το πώς σχεδιάστηκαν τα σώματά μας και γιατί έχουμε μύτη (δεν τρώμε από τη μύτη μας)!” αυτή λέει.

“Η ρινική αναπνοή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος καθημερινής αναπνοής. Βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της αναπνοής μας, η οποία μας μετατοπίζει από την απόκριση του στρες “μάχης ή φυγής” σε ένα μέρος “ξεκούρασης και πέψης”, γνωστό ως το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα», λέει ο Maz. «Η ρινική αναπνοή μας βοηθά να παίρνουμε πληρέστερες, βαθύτερες αναπνοές, οι οποίες διεγείρουν μια μεγαλύτερη κατανομή οξυγόνου σε όλο το σώμα και διεγείρουν τους παρασυμπαθητικούς υποδοχείς που σχετίζονται με την ηρεμία του σώματος και του νου», προσθέτει η Phillips. Και οι δύο συνιστούν να αναπνέετε από τη μύτη σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αναπνέετε από το στόμα σας. «Η αναπνοή από το στόμα χρησιμοποιείται σε σύντομο και ελεγχόμενο χρονικό διάστημα για να μετατοπίσει τα κυρίαρχα μέρη του εγκεφάλου δίνοντάς μας πρόσβαση σε μεγαλύτερες καταστάσεις απελευθέρωσης, διαύγειας και παρουσίας», λέει η Maz. Η αναπνοή από το στόμα σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δροσίσετε το σώμα σας.

Συνοπτικά: «Σκεφτείτε: μύτη = ηρεμία και στόμα = σύντομες περιόδους ελεγχόμενης αναπνοής για καθαρτική, βαθιά απελευθέρωση», λέει η Maz.


Πηγή: wellandgood.com