Η τριαθλήτρια Linsey Corbin εξηγεί γιατί η ποδηλασία είναι καλή για τους δρομείς .

Το cross-training είναι σημαντικό για να γίνεις πιο δυνατός δρομέας, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις όταν αλλάζεις τη ρουτίνα σου. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το ποδήλατο. Θα εξακολουθήσετε να λαμβάνετε τα οφέλη της καρδιαγγειακής άσκησης και θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους μύες των ποδιών σας ενώ μπορεί να μειώσει την πίεση από τις αρθρώσεις σας, καθιστώντας το ιδανικό cross-training.

Για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε, η επαγγελματίας τριαθλήτρια Linsey Corbin μοιράστηκε τις γνώσεις της σχετικά με τα οφέλη του τρεξίματος και της ποδηλασίας, συμβουλές για επιτυχία και την αγαπημένη της προπόνηση ποδηλασίας.

Μπορεί το ποδήλατο να βοηθήσει στο τρέξιμο;

Το ποδήλατο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προπονηθείς, είτε είσαι υγιής έχεις κάποιο τραυματισμό. Το ποδήλατο δεν έχει πρόσκρουση αλλά έχει αρκετά αερόβια οφέλη. Μπορείτε να κάνετε πολλές προπονήσεις με το ποδήλατο, όπως να ανεβείτε σε ανηφόρα με μεγάλη ταχύτητα για να αυξήσετε τη δύναμη. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε σύντομα σπριντ χωρίς να κάθεστε στη σέλα για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να αυξήσετε την ταχύτητα. Τέλος, μπορείτε επίσης να κάνετε μια μεγαλύτερη, σταθερή βόλτα για να αποκτήσετε αντοχή. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ποδηλασίας και του τρεξίματος είναι ότι η ποδηλασία έχει μικρότερο αντίκτυπο, ώστε να μπορείτε να αναρρώνετε πιο γρήγορα από τις συνεδρίες.

Πώς μπορεί το ποδήλατο να βοηθήσει στην αποκατάσταση;

Η ποδηλασία μπορεί να ωφελήσει τους δρομείς τόσο για αποκατάσταση όσο και για προπόνηση. Βοηθά στην ανάρρωση.

Πώς μπορεί ένας δρομέας να ξεκινήσει την ποδηλασία;

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ποδηλασία θα ήταν είτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα ποδηλασίας (spinning) εσωτερικού χώρου στο γυμναστήριο για να δείτε αν σας αρέσει ή να κατευθυνθείτε σε ένα τοπικό κατάστημα ποδηλάτων και να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για την ημέρα. Υπάρχουν όλα τα είδη ποδηλασίας: ποδηλασία βουνού, ποδηλασία δρόμου.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ποδηλάτων δρόμου, tri-bike, υβριδικών και βουνού;

Το ποδήλατο δρόμου είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ποδήλατα. Είναι ελαφρύ, έχει μηχανισμούς αλλαγής ταχυτήτων και είναι ιδανικό για αναρρίχηση, γρήγορη ή αργή κίνηση. Αυτά τα ποδήλατα προορίζονται για χρήση μόνο σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Το tri-bike είναι ένα συγκεκριμένο ποδήλατο που χρησιμοποιείται για τρίαθλο και έχει διαφορετική ρύθμιση του τιμονιού, που επιτρέπει στον αναβάτη να έχει πιο αεροδυναμική, για ταχύτητα και άνεση.

Ένα υβριδικό ποδήλατο ταιριάζει περισσότερο για άνεση και ιδανικό για οδήγηση στην πόλη. Τα υβριδικά ποδήλατα τείνουν να είναι λίγο πιο βαριά και δεν έχουν όλα τα γρήγορα οφέλη ενός ποδηλάτου δρόμου. Υπάρχουν επίσης ποδήλατα βουνού που προορίζονται για οδήγηση σε χωμάτινα μονοπάτια και ποδήλατα cyclocross που προορίζονται για ποικίλα εδάφη και επιφάνειες, όπως χώμα και πεζοδρόμιο.

Ποιες προπονήσεις ποδηλασίας βοηθούν στη βελτίωση του τρεξίματος;

Το ποδήλατο μπορεί να είναι εξαιρετικό για την εκτέλεση αερόβιας προπόνησης υψηλών προδιαγραφών. Τα διαστήματα σπριντ ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό στα μέγιστα επίπεδα και επιβάλλουν επίσης έναν γρήγορο ρυθμό. Μια φορά την εβδομάδα, κάντε μια πολύ απαιτητική προπόνηση που περιλαμβάνει σπριντ για μικρά διαστήματα.

Ξεκινήστε με μια σύντομη προθέρμανση. Στη συνέχεια, κάντε 10 x 1 λεπτό σπριντ, όσο πιο σκληρά μπορείτε, με 2 λεπτά ανάκτησης εξαιρετικά εύκολης οδήγησης. Χαλάρωσε ρυθμό για 10 με 15 λεπτά.


Πηγή: runnersworld.com