Η εκγύμναση των κάτω ακρών σε δρομείς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μέγιστη απόδοση είτε στην προπόνηση είτε σε έναν αγώνα. Πρωταρχικός στόχος για ένα αθλητή είναι η αποφυγή τραυματισμών κι αυτό διασφαλίζεται με τη σωστή εκγύμναση. Ωστόσο, σκοπός των ασκήσεων δεν είναι μόνο η αποφυγή τραυματισμών αλλά επίσης να σε κάνουν δυνατότερο, γρηγορότερο και περισσότερο αποτελεσματικό στο τρέξιμο.

Παρακάτω η Ελεάννα Λίμα σου παρουσιάζει 4 απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης ποδιών.

1) α) Σε ημικάθισμα (πόδια στο άνοιγμα των ώμων, ελαφρώς μύτες προς τα έξω, τα γόνατα δεν περνάνε τις μύτες των ποδιών) μένω ισομετρικά. Χέρια στο ύψος του κεφαλιού. β) Με μια εκρηκτική κίνηση κατεβάζω τα χέρια στο ύψος των ισχίων και επαναφέρω.

12-15 επαναλήψεις

runster_gr_eleanna_lima_1

runster_gr_eleanna_lima_2

2) α) Προβολή μπροστά (το γόνατο δεν περνάει τη μύτη του ποδιού, να σχηματίζει 90 μοίρες το μπροστινό πόδι και 90 το πίσω), β) προβολή πίσω με το ίδιο πόδι.

5-6 επαναλήψεις το κάθε πόδι (μια επανάληψη είναι μπροστά και πίσω).

spyr8251-edit    spyr8257-edit

3) α) Από θέση ημικαθίσματος: β) εκτελώ ένα μικρό άλμα (είτε σε σκαλάκι, είτε σε Box, είτε σε κάποιο παγκάκι) και προσγειώνομαι πάλι σε ημικάθισμα. Κατεβαίνω, προβάλλοντας πίσω ένα ένα πόδι και εκτελώ ξανά.

8-10 επαναλήψεις

runster_gr_eleanna_lima_7

runster_gr_eleanna_lima_8

4) α)Το ένα πόδι στο σκαλάκι, πιέζω και σηκώνομαι ψηλά. Μόλις σταθεροποιηθώ β) ανασηκώνω το άλλο πόδι προς τα πίσω ενεργοποιώντας το γλουτό (ο κορμός παραμένει σταθερός).

8-10 επαναλήψεις το κάθε πόδι

runster_gr_eleanna_lima_5

runster_gr_eleanna_lima_6

Οι ασκήσεις είναι απλές και μπορούν να εκτελεστούν παντού, μιας και δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό, πέρα από… τα αγαπημένα σου αθλητικά!

Καλή… ενδυνάμωση Runster!


Επιμέλεια: Ελεάννα Λίμα, Γυμνάστρια, Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Photo credits George Spyros

 Η Ελεάννα φοράει:

adidas StellaSport Workout shorts

ap6196_01_laydown

adidas Ultra Boost shoes

spyr8422

adidas Supernova bra

gspy1169