Οι δύο βασικοί τρόποι για να προπονηθείς στη Yoga και στο Pilates είναι είτε μέσω ενός προσωπικού μαθήματος όπου έχεις την ευκαιρία να είσαι 1 με 1 με τον δάσκαλο, είτε μέσω ενός μεγάλου group που συνήθως πραγματοποιείται στα γυμναστήρια ή σε fitness studios. Προσωπικοί παράγοντες όπως η απόσταση από την τοποθεσία του χώρου και οι διαθέσιμες ώρες του μαθήματος θα επηρεάσουν τελικά την απόφαση αρκετών ατόμων για το αν θα συμμετέχουν σε μεγάλο τμήμα ή σε προσωπικό μάθημα.

Τι άλλο όμως πρέπει να ληφθεί υπόψιν για την επιλογή της διδασκαλίας;

Πηγαίνοντας σε ένα μεγάλο group για μάθημα

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συμμετοχή σου σε ένα μεγάλο τμήμα Yoga ή Pilates, όπως το γεγονός ότι είναι μία καλή ευκαιρία κοινωνικοποίησης. Είναι ένας από τους λόγους που μερικές εταιρείες προσφέρουν στο προσωπικό τους μαθήματα μέσα στην εταιρία ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι την ευκαιρία να ξεστρεσαριστούν αναπτύσσοντας παράλληλα ισχυρότερο δεσμό μεταξύ τους. Όταν ξεκινάς να πηγαίνεις στο μάθημα, πήγαινε παρέα με ένα φίλο που είναι ένας καλός τρόπος για να κερδίσεις αυτοπεποίθηση. Ενώ αν είσαι νέος στην πόλη ή ακολουθείς έναν μοναχικό τρόπο ζωής και δουλειάς, η συμμετοχή σου στο μάθημα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσεις νέους ανθρώπους αφού αυτομάτως θα βρεις να μοιραστείς ένα θέμα συζήτησης.

Όσον αφορά την πραγματική Yoga ή Pilates, συμμετέχοντας με μία ομάδα ανθρώπων μπορεί να σε παρακινήσει και να σε ενεργοποιήσει καθώς δουλεύοντας με μία ομάδα βελτιώνεται και η πρόοδος σου σε ατομικό επίπεδο αφού έχεις την ευκαιρία να μάθεις από την εμπειρία των άλλων και από τις οδηγίες του δασκάλου.

Φυσικά όταν πρόκειται για το κόστος, οι τάξεις τείνουν να είναι φθηνότερες από τα ιδιαίτερα μαθήματα, καθώς το κόστος του χρόνου του καθηγητή και το κόστος του studio επιμερίζεται σε όλα τα μέλη της ομάδας.

tht

Υπηρεσίες των τμημάτων και μειονεκτήματα

Δυστυχώς υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα όταν πρόκειται για την συμμετοχή σου σε μια τάξη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται  για Yoga ή Pilates.

Είναι δύσκολο να τηρηθεί ο συντονισμός και η συνοχή της ομάδας κι έτσι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία από τον καθηγητή. Αν το group είναι μεγαλύτερο των 8 ατόμων, υπάρχει λιγότερος έλεγχος στις αλλαγές των στάσεών σου, κινήσεων και θέσεων, καθώς και στις τεχνικές της αναπνοής σου αφού οι οδηγίες που προσφέρονται από τον καθηγητή είναι περιορισμένες καθώς κινείται μέσα στην τάξη.

Ομοίως, η ομάδα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και η οπτική επαφή σου με τον καθηγητή δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται. Θα το καταλάβεις αν πιάσεις τον εαυτό σου να είναι κολλημένος στην γωνία της τάξης. Η Yoga και το Pilates αφορούν ολόκληρο το σώμα, ακόμα και όταν η κίνηση επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος ο καθηγητής πρέπει να είναι ορατός, έτσι ώστε η γωνία, οι κινήσεις και οι συνολικές θέσεις των διαφόρων μερών του σώματος να φαίνονται ξεκάθαρα από το σημείο όπου κάθεσαι. Παρά το γεγονός αυτό κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι και να παρεμποδίζονται, πάντα θα υπάρχει κάποιος δίπλα τους να αντιγράψουν. Αυτό είναι τελείως απερίσκεπτο καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι εκτελούν σωστά τις κινήσεις.

Δεδομένου αυτού, από προπόνηση σε προπόνηση μπορεί να σου πάρει σημαντικό χρόνο να μάθεις αποτελεσματικές ασκήσεις και να είσαι σε θέση να πετύχεις με επιτυχία στάσεις ή θέσεις που απαιτούνται για το μέγιστο όφελος. Ως εκ τούτου, η συμμετοχή σε μία τάξη μπορεί να είναι η φθηνότερη επιλογή που τελικά να κοστίσει ακριβότερα συνολικά καθώς θα χρειαστείς περισσότερα μαθήματα για να μάθεις σωστά Yoga και Pilates.

Ιδιαίτερα μαθήματα.

Ιδιαίτερα μαθήματα σημαίνει προπόνηση 1 με 1, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι 2 με 1 όταν απαιτείται από ζευγάρια.

Αν και αυτό ίσως φαίνεται σε κάποιους ότι σε απομονώνει, ιδιαίτερα σε εκείνους που πιστεύουν ότι μαθαίνουν καλύτερα σε μία μεγάλη τάξη, ένας από τους κύριους λόγους που τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι αποτελεσματικότερα είναι ότι ο καθηγητής μπορεί να σε διορθώνει και να σου δίνει οδηγίες σε κάθε στάση, επιτυγχάνοντας έτσι τα μέγιστα οφέλη καθώς είσαι σίγουρος ότι ολοκληρώνεις με το σωστό τρόπο τις κινήσεις.

Η εκμάθηση κάθε στάσης, κίνησης ή τεχνικής είναι πολύ ευκολότερη και ταχύτερη καθώς οι κινήσεις φαίνονται ξεκάθαρα από τον καθηγητή. Το μάθημα 1 με 1 είναι επίσης πολύ κερδοφόρο στο χρόνο καθώς η ανατροφοδότηση για την εκτέλεση μιας κίνησης είναι άμεση και δεν περιμένεις τον καθηγητή να κάνει τον κύκλο της τάξης.

y5h

Ενώ μερικοί άνθρωποι ίσως προτιμούν μία τάξη αφού αισθάνονται πιο κοινωνικοί μοιράζοντας με τους άλλους τα ενδιαφέροντά τους, το μάθημα 1 με 1 σημαίνει βελτιωμένο επίπεδο εμπλοκής του καθηγητή αφού του προσφέρεται μια καλύτερη ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρία πίσω από τις στάσεις και τις τεχνικές αναπνοής που απαιτούνται. Αντί ο καθηγητής να χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι 30 άτομα εκτελούν σωστά την στάση, έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τι συμβαίνει, πόσο ωφέλιμο είναι και να απαντήσει σε κάθε ερώτηση. Αυτή η εύκολη επικοινωνία με τον καθηγητή μπορεί να ενισχύσει πραγματικά την εμπειρία του ασκούμενου στη Yoga και στο Pilates.

Φυσικά τα ιδιαίτερα μαθήματα σχεδιάζονται αποκλειστικά για τις ατομικές σου ανάγκες ή απαιτήσεις όπως μια ιατρική πάθηση ή τραυματισμό και λαμβάνονται υπόψη για το τι θα περιλαμβάνει το μάθημα.

Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι επίσης πρακτικά από θέμα χρόνου καθώς μπορείς να βρεις πιο βολικές ώρες από ότι στο γυμναστήριο μέσα στην πολυάσχολη μέρα σου.

Τέλος αν και τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι συνήθως μία ακριβότερη επιλογή καθώς το κόστος ανά συνεδρία είναι μεγαλύτερο, αξίζει, θεωρώντας ότι η εκμάθηση των στάσεων, θέσεων και τεχνικών αναπνοής μπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο γρήγορα με την προσοχή και υποστήριξη του καθηγητή. Έτσι τα ιδιαίτερα μαθήματα απαιτούν λιγότερο χρόνο για να μάθει κανείς αποτελεσματικά Yoga και Pilates από ότι οι μεγάλες τάξεις.


Πηγή: sportstylist.com