Βλέπεις δύο ανθρώπους στο διάδρομο, τον ένα να έχει “στάξει” και τον άλλον ίσα που να γυαλίζει. Από τι εξαρτάται το πόσο ιδρώνουμε τελικά;

Γεννιέσαι με περίπου 2-4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες. Οι γυναίκες έχουν παραπάνω ιδρωτοποιούς αδένες από ό,τι οι άνδρες, ωστόσο των αντρών είναι πιο ενεργητικές. Το πόσο ιδρώνεις εξαρτάται από το φύλο σου, τον αριθμό των ιδρωτοποιών αδένων που έχεις (όσο περισσότεροι,

 τόσο και περισσότερος ο ιδρώτας), πόση ζέστη έχει, πόσο έντονα ασκείσαι, ή πόσο αγχωμένος/η αισθάνεσαι.

Άλλος ένας παράγοντας είναι το πόσοι ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται τελικά κατά την άσκηση και πόσος ιδρώτας αποβάλλεται από κάθε έναν από αυτούς. Φαίνεται ότι οι fit άνδρες ιδρώνουν σημαντικά περισσότερο από τις fit γυναίκες. Ενεργοποιείται ο ίδιος αριθμός ιδρωτοποιών αδένων, αλλά οι γυναίκες εκκρίνουν λιγότερη ποσότητα ιδρώτα από τον κάθε αδένα ξεχωριστά, σε σχέση με τους άντρες.

Οι άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση ιδρώνουν πιο αποτελεσματικά, με το να ιδρώνουν νωρίτερα κατά τη διάρκεια των προπονήσεών τους, όταν ακόμα η θερμοκρασία του σώματός τους είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, ένα καθιστικό/αγύμναστο άτομο που προπονείται στην ίδια ένταση θα ζεσταθεί πολύ γρηγορότερα και πιθανότατα να ιδρώσει περισσότερο.

Οι υπέρβαροι άνθρωποι ιδρώνουν παραπάνω από εκείνους με φυσιολογικό βάρος, καθώς το λίπος λειτουργεί ως μονωτής που αυξάνει τη θερμοκρασία πυρήνα του σώματος.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις σε ένα βαθμό τον ιδρώτα. Η καφεΐνη, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει την εφίδρωση, οπότε αν σε απασχολεί το θέμα, μπορείς να δοκιμάσεις να μειώσεις λίγο τον καφέ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει επίσης την εφίδρωση. Οι καπνιστές μπορεί επίσης να ιδρώνουν περισσότερο, αφού η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, το δέρμα και τον εγκέφαλο. Το να φοράς συνθετικά ρούχα, επίσης δεν βοηθάει στο θέμα του ιδρώτα, οπότε προτίμησε πιο διαπνεόμενα υφάσματα.

Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από υπερβολικό ιδρώτα, μία κοινή κατάσταση που ονομάζεται υπερεφίδρωση. Μπορεί να έχει κρύο ή να μην κινηθούν ιδιαίτερα και οι παλάμες, τα πόδια τους, η πλάτη τους και το πρόσωπό τους να γεμίσουν με ιδρώτα. Αν κάτι τέτοιο σου ακούγεται οικεία κατάσταση, καλύτερα να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το τι επιλογές θεραπείας μπορεί να έχεις.


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach