H μέθοδος pilates (πιλάτες) είναι μία αυτο-βιωματική μέθοδος εκγύμνασης η οποία σχεδιάστηκε από τον Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). Ο Pilates γεννήθηκε στην Γερμανία και ήταν Ελληνο-γερμανικής καταγωγής. Το 1926 μετανάστευσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη όπου και άνοιξε το πρώτο studio pilates. Η μέθοδος εξαπλώθηκε μετά τον θάνατο του από τους μαθητές του πρώτα στην Αμερική και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο για να φτάσει σήμερα να είναι μια μέθοδος με πολύ μεγάλη απήχηση.

Ανακαλύπτοντας το pilates

Το pilates είναι γεμάτο αντιθέσεις. Είναι – περιέργως – σκληρό και παράλληλα αιθέριο, ταυτόχρονα απλό και πολύπλοκο. Ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν αμέσως τα αποτελέσματα της μεθόδου από την πρώτη φορά που δοκιμάζουν. Άλλοι είναι της άποψης ότι είναι μια άσκηση επαναλαμβανόμενη και βαρετή. Όταν όμως περάσουν κάποιοι μήνες κάνοντας την ίδια άσκηση ξαφνικά βρίσκουν πρόσβαση σε καινούργιες πληροφορίες όσον αφορά το σώμα τους. Όποια και αν είναι η αρχική άποψη το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο: το σώμα μεταμορφώνεται. O ίδιος ο Pilates συνήθιζε να λέει ότι «σε 5 μαθήματα αρχίζεις να αισθάνεσαι την διαφορά, σε 10 μαθήματα το αισθάνονται και οι άλλοι, σε 20 μαθήματα έχεις ένα εντελώς καινούργιο σώμα».

H μέθοδος pilates επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, στον έλεγχο της αναπνοής, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης. Επικεντρώνεται επίσης στην ευλυγισία των μυών, στην κινητικότητα των αρθρώσεων και στην ενδυνάμωση μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο για αυτό και δεν προκαλεί τραυματισμούς. Κάτι που καθιστά την μέθοδο και σαν άριστο μέσο αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων. Η μέθοδος pilates μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και ένας αθλητής μπορεί να επωφεληθεί αρκετά από τις γνώσεις αυτής της μεθόδου.

Τι είναι το Pilates Reformer

Εκτός από το pilates στο έδαφος, που είναι και το πιο διαδεδομένο, υπάρχει και άλλη μορφή pilates, στα μηχανήματα, με το πιο γνωστό και διαδεδομένο το Pilates Reformer. Σ’ αυτό μπορείς να εκτελέσεις μια τεράστια γκάμα από ασκήσεις οι οποίες γίνονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα είναι ένα κρεβάτι που μοιάζει με επίπεδη πλατφόρμα, η οποία μετακινείται μπρος-πίσω, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η μετακίνηση της πλατφόρμας γίνεται  σε συνδυασμό με τα ελατήρια που βρίσκονται ενσωματωμένα στο μηχάνημα. Τα ελατήρια αυτά παρέχουν επιλογές με διαφορετικά επίπεδα αντίστασης. Η πλατφόρμα αποτελείται από μπλοκ πάνω στους ώμους που κρατούν το σώμα του αθλούμενου σταθερό, έτσι ώστε να κινείται με απόλυτη ασφάλεια. Στο συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ρυθμίζεται σύμφωνα με το ύψος, την δύναμη, την ευλυγισία η το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε αθλούμενου, ώστε να προσαρμόζεται η κάθε άσκηση στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασκούμενου, και να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί, από λανθασμένη τεχνική στην εκτέλεση τους. Το Reformer προσφέρει όλα τα οφέλη του pilates συμπεριλαμβανομένων τη συνολική δύναμη, την ευλυγισία, το συντονισμό των κινήσεων και την ισορροπία.

Τα οφέλη του pilates

 • αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος
 • ενδυνάμωση των μυών του κορμού
 • ευλυγισία
 • συντονισμός σώματος και πνεύματος
 • σωστή στάση
 • ισορροπία
 • μυϊκή συναρμογή
 • οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις
 • αύξηση κινητικότητας
 • θετική επίγνωση του σώματος
 • αποτελεσματική κίνηση
 • λειτουργική εφαρμογή της τεχνικής στην καθημερινότητα (functional exercise) και βελτίωση της καθημερινότητας.


Γράφει η Ελίνα Καραμπέτσου. Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ Αθήνας), με ειδικότητα στους Αθλητικούς Δρόμους και με πολλές Πανελλήνιες νίκες στο στίβο. Προπονήτρια στίβου στις Ακαδημίες του Γ.Σ Νεάπολης Χαλκίδας, συνεργάτης σε Νηπιαγωγεία και προπονήτρια junior στίβου σε προσχολικές ηλικίες. Ασχολείται με το Personal-Group Training, είναι Ναυαγοσώστρια τα τελευταία 6 χρόνια και Pilates Instructor (pilates mat & pilates reformer). Follow her at Facebook and Instagram.

Η Ελίνα φοράει ρούχα από την συλλογή adidas Stella Sport.

Ευχαριστούμε το Ethnic Hall και το Ethnic Fitness Club για την φιλοξενία της φωτογράφισης.