Αυτή τη χρονιά οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των καταναλωτών για καλύτερα:

  • προϊόντα προσωπικής υγιεινής,
  • καλύτερης ποιότητας τρόφιμα και
  • οικολογικές πρακτικές.

Την ίδια ώρα, η έρευνα στο κομμάτι της διαλειμματικής νηστείας και του μικροβιώματος υπόσχεται πολύ ενθαρρυντικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Ακόμα πολύ σημαντικό βήμα είναι οι πολιτικές που θέτονται σε εφαρμογή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι πια η στιγμή να εφαρμόσουμε πρακτικές ώστε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος τόσο για τους εαυτούς μας, όσο και για τα παιδιά μας και το περιβάλλον.

1.Η προστασία του πλανήτη θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας ευεξίας σου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανθρώπινες πράξεις επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης και την ένταση των καταστροφών εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας.

  • οι προμήθειες σε τρόφιμα “αισθάνονται” τη θερμότητα,
  • οι χρόνιες ασθένειες επιδεινώνονται με τη ρύπανση και την ακραία θερμοκρασία
  • η ψυχική υγεία επηρεάζεται, παράλληλα.

Αυτό θέτει το βάρος της δράσης μας για τη συλλογική υγεία, τα παιδιά και το μέλλον του πλανήτη μας.

2.Η τεχνολογία είναι ο νέος “εθισμός”.

Ενώ η τεχνολογία και τα social media παρουσιάζονται ως ένας τέλειος τρόπος να είμαστε “ενωμένοι”, φέτος αναμένεται να είναι χρονιά αντίστασης. Νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερη ώρα περνάει κανείς στα social media, νιώθει λιγότερο ικανοποιημένος σε κοινωνικό επίπεδο και σε όσες περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ενεργός τόσο περισσότερο στρεσάρετε. Οι επιχειρηματίες που για χρόνια βρίσκονταν ενεργοί στο διαδίκτυο κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να αξιολογήσουν σε τι ακριβώς αποσκοπούν.

Λατρεύουμε να τσεκάρουμε συνεχώς το κινητό μας επειδή οι εφαρμογές είναι σχεδιασμένες προκειμένου να τραβούν την προσοχή. Ο Tristan Harris, πρώην Google project manager δήλωσε σε συνέντευξη του ότι: “Ακούσια, είτε το θες είτε όχι, καθορίζουν τις σκέψεις, τα αισθήματα και τις πράξεις των ανθρώπων. Προγραμματίζουν τους ανθρώπους.” Ο Steve Jobs είχε δηλώσει πως δεν επιτρέπει στα παιδιά του να χρησιμοποιούν iPad και γενικά είναι πολύ αυστηρός στην ώρα που επιτρέπει στα παιδιά του να περνούν μπροστά από μια οθόνη. Όσον αφορά τον εθισμό στα smartphones έρευνα έδειξε ότι οι νέοι μπορεί να γίνουν επιρρεπείς σε αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία που μπορεί να οδηγήσουν σε υπνηλία, αγχώδεις διαταραχές και πιθανόν να συνδέεται και με την αύξηση των περιστατικών εφηβικής κατάθλιψης και αυτοκτονιών.

Τα καλά νέα είναι ότι η κατάσταση είναι αναατρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις με την εφαρμογή γνωσιακής θεραπείας.

3.Η υγεία μας εξαρτάται περισσότερο από τα καλά βακτήρια.

Για χρόνια η έρευνα επικεντρωνόταν στο πώς η υγεία του εντέρου μας εξαρτάται από τα προβιοτικά και τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων. Τελευταία, η έρευνα αρχίζει να εστιάζει και στον ευεργετικό ρόλο των μυκήτων στο έντερο – όχι μόνο των βακτηρίων – που παίζουν για την υγεία μας.

4.Η διαλειμματική νηστεία για πολύ περισσότερα πράγματα από την απώλεια βάρους.

Έχει συνδεθεί με:

  • την καλύτερη γλυκαιμική ισορροπία,
  • τη μειωμένη φλεγμονή και
  • την αυξημένη γνωσιακή λειτουργία.

Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία ήταν ότι αφορά μόνο το κόψιμο των θερμίδων, τη στέρηση ή την απώλεια βάρους.

Βασικά, η νηστεία είναι μια διαδικασία αποφόρτισεις του εγκεφάλου σου, βοηθά στην αποκατάσταση του εντέρου και δίνει στα κύτταρά σου το χρόνο να ανοικοδομηθεί και να αναγεννηθεί σωστά.

5.Ο καλός ύπνος θα γίνει προτεραιότητα και μεγάλο εμπόριο

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και του άγχους και να απορρρυθμίσει τις ορμόνες.

Επίσης, χωρίς επαρκή ύπνο δεν μπορείς να είσαι παραγωγικός. Για αυτό, άλλωστε και η αγορά έχει επενδύσει στην προώθηση στρωμάτων και σεντονιών που σου υπόσχονται “όνειρα γλυκά”.

6.#Breathwork η προχωρημένη εναλλακτική στο διαλογισμό

Η ευαισθητοποίηση και ο διαλογισμός ανθίζουν. Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι, που στρεσάρονται, αγχώνονται και είναι προσηλωμένοι στους στόχους τους ψάχνουν τρόπους να διαχειριστούν και να βελτιώσουν τη σχέση με το μυαλό τους και το σώμα τους. Το breathwork είναι μια πρακτική που βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα και είναι αρκετά δημοφιλής λόγω της αποτελεσματικότητας της, αφού υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα αναπνοής που μπορούν να ηρεμήσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

7.Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για το athleisure style;

Αυτό που φαίνεται πια να καθοδηγεί την τάση, είναι ότι οι γυναίκες εντάσσουν στο καθημερινό τους look πιο αθλητικά ρούχα. Αν θες κι εσύ να είσαι γεμάτη ενέργεια από το πρωί ως την ώρα που θα γυρίσεις σπίτι, μπορείς να αγοράσεις ρούχα που από τη μία δε θα αλλοιώνουν τη θηλυκή σου πλευρά και από την άλλη θα σου προσφέρουν την άνεση που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα σου.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου