Να πώς να ανανεώσεις το σώμα και το μυαλό σου!

1. Θα χαλαρώσεις σχεδόν αμέσως.

Η αίσθηση που θα νιώσεις όταν κάνεις μια βόλτα στο κοντινό σου πάρκο είναι απερίγραπτη, αφού το μυαλό σου θα ‘αδειάσει’.  Ο κ. David Strayer καθηγητής στο University of Utah με την ιδιότητα του νευρολόγου σχολίασε ότι: ‘Μια βόλτα 30 λεπτών είναι αρκετή για να μειώσεις τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή σου πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ”ορμόνης” του στρες’.

Το καλύτερο, όμως, είναι ότι τα οφέλη δε χάνονται όταν φτάνεις σπίτι. Έρευνες έδειξαν πως η συνήθεια των Ιαπωνέζων να πηγαίνουν συχνά βόλτα στο δάσος, έδιωχνε το στρες από τη ζωή τους για μέρες ή και για περισσότερο από ένα μήνα.

Είτε επιλέξεις να πας στο πάρκο της γειτονιάς σου είτε να κάνεις κάποια εξόρμηση στο βουνό είναι σημαντικό να το απολαύσεις. Μη ξεχάσεις να πάρεις κάποιο σνακ μαζί σου όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς και νερό.

2. Θα νιώθεις όλη την ώρα χαρούμενος.

Αν δεν είσαι και στα καλύτερα σου, τότε μια βόλτα θα σε βοηθήσει. Η καθηγήτρια ψυχολογίας Lisa Nisbet υπογραμμίζει πως όσο περισσότερη ώρα περνάς σε επαφή με τη φύση, θα συνειδητοποιείς πως η ζωή σου αποκτά σκοπό και αξία και προτείνει να γίνει καθημερινή συνήθεια η βόλτα στο πάρκο είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο σου. Συνεχίζει, λέγοντας: ‘Όταν γίνει συνήθεια, η όλο και περισσότερη ώρα στο πράσινο, θα νιώθεις όλο και πιο χαρούμενος’.

3. Θα ενεργοποιήσιες το μυαλό σου.

Από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσεις τη δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση σου, αλλά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι μια βόλτα στη φύση. Ο Strayer εξηγεί πως ο σύγχρονος κόσμος των τηλεφώνων, των γραπτών μηνυμάτων και των οθονών κουράζει το  προμετωπιαίο λοβό (τμήμα του εγκεφάλου), σε αντίθεση με μια βόλτα στο πάρκο.

4. Θα αποκτήσεις καλύτερη φυσική κατάσταση.

Είναι σίγουρο πως το να τρέχεις και να βλέπεις γύρω σου δέντρα είναι πολύ πιο ωραίο θέαμα από τα ιδρωμένα σώματα αγνώστων. Επίσης, το να κάνεις έξω την προπόνηση, σου προσφέρει οφέλη που δεν μπορεί να σου παρέχει το γυμναστήριο. Ο Pete McCall, εξουσιοδοτημένος personal trainer του American Council on Exercise λέει: ‘Οι υπαίθριες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο στο βουνό ή το να κάνεις κάποιο άθλημα είναι γεμάτες με προκλήσεις που δεν έχεις την ευκαιρία να εκτεθείς σε ένα γυμναστήριο.’

Bonus:

  • Θα κάψεις περισσότερες θερμίδες έξω απ’ ότι σε ένα διάδρομο, μιας και είναι πιο απαιτητική μορφή άσκηση από το να κρατάς απλά το ρυθμό.
  • Η έκθεση στον ήλιο μέσα από την πεζοπορία, το mountain bike ή απλά όταν κάνεις κάποιο άθλημα φτιάχνει τη διάθεση σου και σου δίνει όλα τα οφέλη της βιταμίνης D.
  • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας να είναι το κρύο, αφού με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορείς να μείνεις ζεστός και να αποφύγεις την υγρασία.

5. Μπορεί να ζήσεις περισσότερο.

Η Nisbet λέει: ‘Το να ζεις σε μέρη με πράσινο και να τα εκμετάλλευεσαι μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο θνησιμότητας.’

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι κάτοικοι τέτοιων περιοχών έχουν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση του προσδόκιμου ζωής αφού μπορούν να:

  • αθληθούν,
  • είναι λιγότερο εκτεθημένοι στη ρύπανση,
  • έχουν αυξημένη κοινωνική συμμετοχή και
  • καλύτερη ψυχική υγεία.

6. Θα είσαι πιο ευγενικός με τους άλλους – και το περιβάλλον.

Τώρα ξέρεις πόσο καλό είναι για την υγεία και την ευτυχία σου να περνάς χρόνο στην ύπαιθρο. Η Nisbet λέει: ‘Όσο περισσότερο απολαμβάνεις το πράσινο και αποκομμείς τα οφέλη του, όλο και περισσότερο θα κινητοποιέισαι στο να προστατεύεις το περιβάλλον.’

Τέλος, υπογραμμίζει ότι: ‘Η φύση μας βοηθά να είμαστε περισσότερο γεναιόδωροι, με μεγαλύτερη τη διάθεση προσφοράς και πιο ευγενικοί με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας’.

Μήπως ήρθε η ώρα για μια βόλτα #Runster;


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος