Η όραση σου είναι πολύτιμη. Σταμάτα να τη ‘σπαταλάς’.

Συχνά μπορεί να μην εξαρτώνται από εσένα οι αλλαγές που υφίσταται η όρασή σου, μιας και σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την ηλικία, όμως υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις. Χωρίς να το καταλάβεις, υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα μάτια σου. Αν κολυμπάς με τους φακούς επαφής ή καπνίζεις, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που αφήνουν τα μάτια σου ξηρά, τα κάνουν να πονάνε ή να μολύνονται ή και χειρότερα. Το πρόβλημα (πέρα από τη δυσφορία) είναι ότι όλα αυτά μπορεί να έχουν μακροχρόνια επίδραση στην όρασή σου.

1.Ξεχνάς να φοράς γυαλιά ηλίου

Η εκτεταμένη έκθεση στη UV ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και να αυξήσει τον κίνδυνο για μεγαλύτερα προβλήματα όπως είναι ο καταρράκτης ή μη φυσιολογική ανάπτυξη. Τα γυαλιά ηλίου είναι σημαντικά γιατί μπλοκάρουν τη UV ακτινοβολία, χωρίς έτσι να βλάπτονται. Να τα έχεις πάντα μέσα στην τσάντα σου. Αν φοράς φακούς επαφής μπορείς να τους προσθέσεις ένα φίλτρο προστασίας από την UV ακτινοβολία.

2.Φοράς παλιούς φακούς επαφής

Μπορεί να νομίζεις ότι είναι ακίνδυνο να φοράς τους ημερήσιους φακούς επαφής για δεύτερη μέρα, αλλά αυξάνεις τον κίνδυνο να μολυνθούν. Το να κοιμάσαι με τους φακούς, να τους μοιράζεσαι με άλλους ή να αφήνεις τη θήκη τους ανοιχτή αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία των ματιών σου.

3.Τρίβεις τα μάτια σου

Μπορεί εκείνη την ώρα να σε ανακουφίζει, αλλά με αυτό τον τρόπο εξαπλώνεις τη βρωμιά και τα βακτήρια μέσα στα μάτια σου. Το τρίψιμο των ματιών έχει συνδεθεί με μόνιμη βλάβη του κερατοειδούς – όπως διαταραχές γνωστές ως κερατόκωνος, στις οποίες ο κερατοειδής λεπταίνει και αρχίζει να διογκώνεται προς τα έξω – και επίσης μπορεί να σπάσουν εύθραυστα αγγεία γύρω από το μάτι. Πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι όταν νιώθεις κάτι να σε ενοχλεί στο μάτι, το να το τρίψεις αυτό που πιθανόν θα καταφέρει είναι να το πάει βαθύτερα. Αντίθετα, προσπάθησε να τα ξεπλύνεις. Αν και αυτό δε δουλέψει, ρίξε λίγες σταγόνες για να ξεπλύνουν τα μάτια σου.

4.Φοράς φακούς επαφής στην πισίνα ή στο ντουζ

Το να φοράς τους φακούς επαφής σε οποιαδήποτε μορφή νερού – πισίνα ή ακόμα και στη μπανιέρα – μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις την ακανθαμοιβάδα να μπει μέσα στο μάτι. Αυτός ο μικροοργανισμός ζει στο φρέσκο νερό και στο χώμα και αν και πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση – μέχρι μόνιμη βλάβη ή τύφλωση – αν μπει στο μάτι σου.

5.Χρησιμοποιείς ληγμένο make-up ματιών

Μπορεί να σε πονάει το να πετάξεις την αγαπημένη σου μάσκαρα, ενώ είναι ακόμα στα μισά, αλλά είναι αναγκαίο κακό αν έχει λήξει. Η χρήση ληγμένου μέικ απ ματιών μπορεί να ερεθίσει τους φακούς σου ή να προκαλέσει κάποια σοβαρή μόλυνση. Σύμφωνα με το American Academy of Ophthalmology, θα πρέπει να πετάς το μέικ απ ματιών κάθε 3 μήνες. Μερικοί ειδικοί λένε ότι 6 ως 9 μήνες είναι ΟΚ για τη μάσκαρα και λίγο περισσότερο για τη σκιά ματιών, αλλά είναι καλύτερο πάντα να μην το ρισκάρεις. Ένας εμπειρικός κανόνας λέει ότι όταν στον αντίχειρα σου κάνει παχιά στρώση είναι ώρα να την πετάξεις. Μην προσθέσεις νερό – θα κάνεις τα βακτήρια τότε να νιώθουν σαν το σπίτι τους.

6.Κάπνισμα

Στην οφθαλμολογία, το κάπνισμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καταρράκτη και σε σχετικό με την αύξηση της ηλικίας εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που επηρεάζει ολοκληρωτικά την όραση σου. Αυτή είναι μια βλάβη σε ένα μικρό σημείο του αμφιβληστροειδή χιτώνα, το οποίο χρησιμεύει στην οξυμένη, κεντρική όραση. Όταν εκεί αρχίζει ο εκφυλισμός, το ίδιο συμβαίνει και στην όραση σου. Δυστυχώς, αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 χρόνων χάνουν την όραση τους και το κάπνισμα ουσιαστικά διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας τέτοιας κατάστασης.

7.Είσαι με το smartphone όλη μέρα

Αυτός είναι ο λόγος που τα μάτια σου κουράζονται όταν όλη μέρα είσαι στον υπολογιστή (ή στο smartphone σου) όλη μέρα. Όταν ζορίζεσαι να διαβάσεις ένα κειμενάκι στην πολύ μικρή οθόνη, το μπλε φως με το οποίο πλημμυρίζουν τα μάτια σου, μειώνει το ρυθμό ανοιγοκλεισίματος. Όταν αυτός μειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την παραγωγή δακρύων. Έτσι, τα μάτια σου ξεκινάνε να ξηραίνονται και να κουράζονται, το οποίο προκαλεί το θόλωμα στην όραση. Το αίσθημα της κουρασμένης και θολής όρασης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αρκετές ώρες προκαλώντας σου πονοκέφαλο. Υπάρχουν ακόμα, όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο χρόνος που περνάς μπροστά από μια οθόνη μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμο εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μέχρι και αύξηση της μυωπίας παγκοσμίως.

Ο American Academy of Ophthalmology συστείνει έναν κανόνα  για να ανακουφίσεις το στρες των ματιών σου αν είσαι μπροστά από τον υπολογιστή το μεγαλύτερο μέρος της μέρας σου. Για κάθε 20 λεπτά που περνάς μπροστά από μια οθόνη, θα στρέφει τα μάτια σου σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 1/2 μέτρο μακριά σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει τα μάτια σου και θα τους δώσει λίγο χρόνο να χαλαρώσουν.

8.Αποφεύγεις τα προστατευτικά γυαλιά

Είτε κόβεις το γκαζόν ή κάνεις επισκευαστικές εργασίες στο σπίτι, σιγουρέψου ότι φοράς προστατευτικά γυαλιά. Μπορεί να νιώθεις χαζός, αλλά οι περισσότεροι τραυματισμοί στα μάτια συμβαίνουν στο σπίτι κάνοντας δουλειές όπως καθάρισμα με ισχυρά χημικά ή φτιάχνοντας κατασκευές. Μπορεί να σου φαίνεται σαν ανούσια προειδοποίηση, αλλά σκέψου τι ζημιά μπορείς να πάθεις στο σπίτι, όταν κάνεις μια δουλειά για την οποία δεν είσαι εκπαιδευμένος.

9.Παραβλέπεις τον ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο

Όταν απέχεις από την ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι τα μάτια σου είναι υγιή. Ακόμα και αν νιώθεις πως η όραση σου είναι άψογη, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να ζορίζονται τα μάτια σου, χωρίς εσύ να το καταλαβαίνεις. Είναι ακόμα πιο ανησυχητικό ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν αναζητά ιατρική βοήθεια μέχρι να είναι πολύ αργά για τα μάτια ή όταν έχουν σε ένα βαθμό χάσει την όραση τους. Εν τω μεταξύ, η έγκαιρη ανίχνευση αρκετών ασθενειών στα μάτια μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην προστασία της όρασης σου.

10.Βασίζεσαι στις σταγόνες για τα μάτια κατά της ερυθρότητας

Μετά από ένα ξενύχτι, μόνο οι σταγόνες κατά της ερυθρότητας μπορούν να σε κάνουν να φαίνεσαι πιο ”άνθρωπος”. Όμως, αν το παρακάνεις μπορεί να προκαλέσεις ζημιά, επιφέροντας τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα. Να στηρίζεσαι σε τεχνητά δάκρυα για να αποφύγεις τα κόκκινα μάτια σε πρώτη φάση.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου