Πολλά καθημερινά γεγονότα σου προκαλούν άγχος. Είτε οφείλονται στο στρες, είτε προβλήματα στις σχέσεις σου ή κάποιο άλλο συναισθηματικό γεγονός, ο καθένας ξέρει το αίσθημα του άγχους, της ανησυχίας, του πανικού. Όμως για μερικούς ανθρώπους, το να ξυπνάνε το πρωί και να ξεκινάει μια νέα μέρα τους γεμίζει φόβο. Αυτό λέγεται πρωινό άγχος.

Το πρωινό άγχος είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομα του: το άγχος που πυροδοτείτε με την αρχή της νέας μέρας. Για μερικούς είναι ανησυχία – για το τι συνέβη τη προηγούμενη μέρα και τι μπορεί να συμβεί τη σημερινή. Για άλλους μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο ακραίο – όπως κρίση πανικού.

Δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι το άγχος με τον ίδιο τρόπο, αλλά υπάρχουν τρόποι που όλοι μπορούν να το αντιμετωπίσουν και να κοιτάξουν μπροστά.

Το πρωί είναι η πιο πιθανή ώρα για να αγχωθείς, με την αιτιολογία να ποικίλει. Κύριος λόγος είναι ότι πολύ πιθανό δεν είναι καλή η ποιότητα του ύπνου σου.

Άλλες αιτίες είναι σωματικές, ορμονικές και χημικές. Ο ύπνος είναι ο καλύτερος τρόπος για το σώμα σου να ρυθμίσει τις πνευματικές του λειτουργίες. Κατά τη διάρκεια ενός καλού ύπνου ο εγκέφαλος εκκρίνει χημικές ουσίες που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, αναπληρώνοντας τις απώλειες τους. Έτσι αν δεν κοιμηθείς καλά θα ξυπνήσεις αγχωμένος και με αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Το πιο σημαντικό, είναι φυσιολογικό οι ανησυχίες του χθες να βγαίνουν στην επιφάνεια μόλις ο εγκέφαλος σου ξυπνήσει.

Όχι μόνο σωματικά θα νιώθεις αποσυγχρονισμένος, αλλά μόλις το μυαλό σου αρχίσει να βγαίνει από τη φάση του ύπνου θα ξεκινάς να θυμάσαι όσα δε λύθηκαν χθες και θα συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε μια χημική κατάσταση στρες, η οποία είναι αρκετά δύσκολη.

Πιθανότατα, να αρχίζεις να σκέφτεσαι και όσα θέματα σήμερα έχεις να αντιμετωπίσεις.

To πρωινό άγχος πυροδοτείτε από καθημερινά «τι θα γινόταν αν». Όταν κάποιος εστιάζει τόσο πολύ στο μέλλον, ξυπνά έχοντας τόσα πολλά πράγματα να τον βασανίζουν. Αυτή η αυξανόμενη ανησυχία οδηγεί τελικά στο άγχος.

Για να ξεπεράσεις το πρωινό άγχος, πρέπει πρώτα να σπάσει αυτή τη πνευματική συνήθεια και να μάθεις πώς να εστιάζεις στο παρόν.

Αν τακτικά έχεις πρωινό άγχος, το μυαλό ξεκινά να το περιμένει ακόμα και μέρες που δεν έχεις τόσες έννοιες. Πρέπει να σπάσεις το φαύλο κύκλο επιτρέποντας στον εαυτό σου να μη φοβάται. Υιοθέτησε πρωινές συνήθειες που ενισχύουν την ηρεμία και σε κρατούν στο παρόν. Δες πώς.

1.Κοιμήσου περισσότερο. Δώσε βάση στην υγιεινή του ύπνου σου. Καθιέρωσε μια ρουτίνα και σταμάτα να αφιερώνεις χρόνο μπροστά από οθόνη μισή ώρα πριν πας στο κρεβάτι, αλλά αντιθέτως κάνε ένα γρήγορο διαλογισμό ή γιόγκα. Ο καλός ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για να ρυθμίσεις τη βιολογική σου λειτουργία.

2.Ξεκίνα μια απολαυστική πρωινή ρουτίνα. Αυτό σημαίνει τέλος η αναβολή μέχρι το τελευταίο λεπτό. Βάλε το ξυπνητήρι σου να χτυπήσει νωρίτερα για να φας το πρωινό σου ίσως και να προλάβεις 5 λεπτάκια διαβάσεις και κάτι που σε ενδιαφέρει και έτσι θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με ηρεμία.

3.Μιλώντας για το κουμπάκι της αναβολής – σταμάτα να το χρησιμοποιείς. Θα κοιμηθείς 8 λεπτά περισσότερο έχοντας αναστατώσει το βιολογικό σου ρολόι. Σήκω όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι.

4.Κάνε διαλογισμό. Οι ασκήσεις αναπνοής το πρωί θα σε βοηθήσουν να εστιάσεις, να χαλαρώσεις το μυαλό και το σώμα σου και να εκπαιδευτείς στην εστίαση στο παρόν, αντί για το παρελθόν και το μέλλον.

5.Χρησιμοποίησε θετικές εκφράσεις. Πες δυνατά στον εαυτό σου ότι «εστιάζεις στο τώρα» ή ότι «είσαι χαρούμενος και υγιής.» Οι θετικές δηλώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκπαιδευτείς να είσαι περισσότερο θετικός και εστιασμένος στο παρόν. Δουλεύει.

6.Γράψε ό,τι σκέφτεσαι. Γράψε δύο ή τρεις σελίδες το πρωί, όποια σκέψη σου έρχεται. Δε χρειάζεται να είναι πλήρης πρόταση ή να βγάζει νόημα, απλά κατέγραψε οτιδήποτε βρίσκεται στο μυαλό σου. Είναι μια ευχάριστη θεραπευτική πρακτική για να ρυθμίσει τη μέρα σου με έναν τρόπο ήρεμο και στοχαστικό.

7.Κάνε stretching ή yoga. Αυτή μπορεί να είναι μια πιο σωματική εκδήλωση διαλογισμού. Πάρε λίγο χρόνο να διαλογιστείς και να ηρεμήσεις έτσι θα μπορέσεις να μείνεις στο παρόν και να αντικρύσεις τη μέρα μια πιο χαλαρή προδιάθεση.

8.Βγες έξω και ασκήσου. Πήγαινε για περπάτημα ή στο γυμναστήριο, βγες για τρέξιμο. Αν σε βοηθάει να ασκείσαι, ένταξε το στην πρωινή σου ρουτίνα. Η άσκηση απαλύνει το στρες και ενδυναμώνει το μυαλό και το σώμα σου.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching