Αυτό που ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι ο ιδρώτας χρησιμεύει για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος – κυρίως μετά από μια προπόνηση ή έντονη φυσική δραστηριότητα ή στρεσογόνα κατάσταση. Ήξερες όμως ότι υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων, όπου χάρη σε αυτούς δε χρειάζεται να χρησιμοποιείς αποσμητικό σε όλο σου το σώμα;

Τι είναι ο ιδρώτας;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό και νάτριο. Έτσι εξηγείται γιατί η  επαρκής ενυδάτωση είναι απόλυτα σημαντική , μιας και έτσι ο οργανισμός μπορεί να ρίχνει τη θερμοκρασία του. Αν αφυδατωθείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης, εκτός του ότι δε θα νιώθεις πολύ καλά, το σώμα σου δε θα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία και να ρυθμίσει επαρκώς την θερμοκρασία του πυρήνα. Το ίδιο ισχύει και μετά από μια έντονη φυσική δραστηριότητα. Αν δεν αναπληρώσεις τον ιδρώτα με την κατάλληλη πρόσληψη υγρών, η αφυδάτωση θα αυξήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σου. Θυμήσου ο ιδρώτας είναι νερό και νάτριο έτσι μπορείς να φτιάξεις ένα σπιτικό ρόφημα με ηλεκτρολύτες ή να προσθέσεις με μέτρο λίγο αλάτι στα γεύματα σου.

Δύο διαφορετικοί τύποι ιδρωτοποιών αδένων

Οι εκκρινείς και οι αποκρινείς είναι οι δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων. Οι εκκρινείς αδένες είναι υπεύθυνοι για την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος όταν αυτή αυξάνεται. Βρίσκονται σε όλο το σώμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, όπου και επιτρέπουν την μείωση της θερμοκρασίας.

Οι αποκρινείς από την άλλη, βρίσκονται στις μασχάλες. Αυτοί ενεργοποιούνται με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και σε περιόδους στρες, άγχους ή ορμονικών μεταβολών. Αυτός ο ιδρώτας είναι λίγο πιο γαλακτικός και αναμιγνύεται με τα βακτηρίδια του δέρματος, δημιουργώντας αυτή την όχι τόσο ευχάριστη οσμή.

Όσο περισσότερος ιδρώτας τόσο πιο δυνατή προπόνηση;

Η ποσότητα του ιδρώτα εξαρτάται από το βάρος, το φύλο, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, την ηλικία, τις κλιματικές συνθήκες και τα γονίδια σου. Ένα υπέρβαρο άτομο πρόκειται να ιδρώνει πιο εύκολα επειδή η ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει μια δραστηριότητα είναι υψηλότερη. Επιπροσθέτως, ένα πιο fit άτομο που ασκείται τακτικά θα αρχίσει να ιδρώνει πιο γρήγορα σε σχέση με ένα λιγότερο, επειδή το σώμα του είναι ‘έξυπνο’ και προετοιμάζεται να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος που θα αυξηθεί με την προπόνηση.

Πώς να προετοιμαστείς να αντιμετωπίσεις τον ιδρώτα

1.Επαρκής ενυδάτωση

Σιγουρέψου ότι καταναλώνεις 30ml ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Αν ασκείσαι περισσότερο από μια ώρα, πρόσθεσε 0,5 Λ για μέτριας έντασης άσκησης, 1 Λ για υψηλής έντασης και 1,5 Λ για εξαιρετικά υψηλής έντασης άσκηση. Κυριότερα, θα πρέπει να πίνεις νερό και αν δεν διψάς!  Η αίσθηση της δίψας σημαίνει ότι το σώμα σου έχει ανάγκη από βοήθεια, δεν είναι αρχικό σήμα.

2.Πλύσου εκ των προτέρων (και μετά, φυσικά!)

Αν είναι εφικτό, βγάλε το μακιγιάζ ή ό,τι άλλες λοσιόν έχεις χρησιμοποιήσει μέσα στη μέρα. Αυτά μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους τους και προλαμβάνουν τη φυσιολογική μείωση της θερμοκρασίας. Οι πόροι που έχουν κλείσει (ειδικά στο πρόσωπο) κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να αυξήσουν τις κηλίδες. Για αυτό αν έχεις χρόνο, ξέβγαλέ το.

3.Κατάλληλα ρούχα προπόνησης

Μην πνίγεις το σώμα στο με υφάσματα που δεν το αφήνουν να αναπνέει στην προπόνηση. Θα είσαι πιο χαρούμενος να προπονείσαι με ρούχα με κατάλληλο ύφασμα. Βρες το ιδανικό εξοπλισμό για σένα κα θα δεις διαφορά!


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching