Ας το παραδεχτούμε, η Δευτέρα είναι χάλια. Ακόμα και τα απογεύματα της Κυριακής μπορούν να γίνουν άσχημα όταν ξέρεις πόση δουλειά σε περιμένει την εβδομάδα που έρχεται. Περισσότερα από τα ¾ των ανθρώπων παραδέχεται ότι τους πιάνει η μελαγχολία της Κυριακής. Έτσι ξεκινάει η Δευτέρα και αισθάνεσαι στενοχωρημένος, αγχωμένος και παράλληλα χωρίς οργάνωση είναι δύσκολο να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα σου.

Η λύση; Άσε λίγο χρόνο την Κυριακή ώστε σκόπιμα να προετοιμαστείς για τις επόμενες 5 μέρες. Έτσι, θα βοηθηθείς ώστε να ξεκινήσει η εβδομάδα πιο παραγωγικά και λιγότερο αγχωτικά.

Προετοίμασε τα γεύματα σου

Μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό να πρέπει να σκεφτείς τι θα φας τα βράδια των καθημερινών. Το να κάνεις ένα σχεδιασμό του μενού την Κυριακή (ώστε να πας να αγοράσεις τα πράγματα που χρειάζεσαι) θα σε βοηθήσει να φας πιο υγιεινά και να αποφύγεις το ντελίβερι της τελευταίας στιγμής. Μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα με το να κόψεις και να μαγειρέψεις λαχανικά με κάποια πηγή πρωτεΐνης (όπως το ψητό κοτόπουλο ή τα αυγά scrambled). Μετά το μόνο που θα έχεις είναι να ζεσταίνεις το φαγητό και να σερβίρεσαι όταν γυρίσεις από τη δουλειά.

Άρχισε την Κυριακή μια συνήθεια που σε αποφορτίζει από το άγχος

Για να είσαι υγιής, πρέπει να προσέχεις τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σου. Το στρες έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σου και στην ικανότητα σου να συγκεντρώνεσαι, έτσι το να αρχίσεις μια συνήθεια που θα σε απελευθερώνει από το στρες τις Κυριακές μπορεί να σε κάνει να ξεκινάς την εβδομάδα σου νιώθοντας δυνατός και συγκεντρωμένος.

4 ιδέες να δοκιμάσεις:

  • μπορείς να δοκιμάσεις διαλογισμό με τη βοήθεια ενός app,
  • forest bathing – μια πρακτική που είναι γνωστή shinrin-yoku στην Ιαπωνία, το οποίο βασικά σημαίνει ότι να μεγάλες βόλτες ή πεζοπορία σε ένα δάσος,
  • ήπια άσκηση όπως είναι η γιόγκα ή
  • χρόνο για αγκαλιές και παιχνίδια με το κατοικίδιο σου.

Όρισε τι ώρα θα πηγαίνεις για ύπνο και μείνε σε αυτό

Μη σηκώνεσαι για να τσιμπολογήσεις όταν βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά για να εξαντλήσεις και τις τελευταίες στιγμές χαλάρωσης που μπορεί να σου δώσει η Κυριακή. Μια μελέτη βρήκε ότι χάνοντας 2 ή περισσότερες ώρες για μερικές μέρες στη σειρά μπορεί να σε κάνει να έχεις χειρότερη απόδοση σε τεστ μνήμης και χρόνου αντίδρασης. Σιγουρέψου ότι κοιμάσαι 7 – 9 ώρες το βράδυ της Κυριακής και θα έχεις μια πιο αισιόδοξη διάθεση – plus η μέρα σου θα ξεκινήσει με μεγαλύτερη ενέργεια.

Κάνε μια γρήγορη λίστα με πράγματα που θες να κάνεις

Πάρε ένα χαρτί και γράψε (ή έστω στο μυαλό σου) τρία πράγματα για τα οποία ανυπομονείς την εβδομάδα που έρχεται. Θες να συναντήσεις μια φίλη σου για φαγητό; Επιτέλους θα τελειώσεις το project που είχες αναλάβει; Ακόμα και αν η λίστα σου είναι γεμάτη με events – να σημειωθεί το απογευματινό σου run ή καφές – απλά παρατηρώντας τα καλά πράγματα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και περισσότερο κινητοποιημένος. Μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό Psychological Science έδειξε ότι η ανυπομονησία για κάτι καλό που θα συμβεί στο μέλλον, όπως ο σχεδιασμός των διακοπών, κάνει τους ανθρώπους ενθουσιασμένους και περισσότερο χαρούμενους εκείνη τη στιγμή.

Άσε το ημερολόγιο

Δε χρειάζεται να χαρτογραφήσεις όλη σου την εβδομάδα ή να κάνεις μια τεράστια λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις – απλά δες για τη Δευτέρα και τη Τρίτη.


Πηγή: health.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου