Ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις το στρες όταν δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο. Το meditation έχει πολλά υπέροχα οφέλη για να μπορέσεις να διαχειριστείς το στρες.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του meditation είναι ότι μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο ευέλικτος και να νιώθεις λιγότερο άγχος, μέσα σε λίγα λεπτά, αν το χρησιμοποιήσεις ως εργαλείο για να χαλαρώσεις το σώμα και το μυαλό σου.

Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να εξασκηθείς, ώστε να κάνεις τη ζωή σου πιο χαλαρή και ήσυχη, να αντιδράς στις προκλήσεις της ζωής χωρίς φόβο και να μπορέσεις να απαλλαγείς από αρνητικές σκέψεις αλλάζοντας την οπτική σου χωρίς να αναμασάς καταστάσεις.

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα του meditation, μπορεί να μοιάζει δύσκολο να ξεκινήσεις. Ίσως προς έκπληξη, πολλοί δεν το δοκιμάζουν γιατί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να το ξεκινήσουν ή μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μόνο με συχνά και έντονα sessions. Δεν είναι αλήθεια!

Το meditation μπορεί να εξασκηθεί με πολλούς τρόπους, έτσι, παρακάτω θα δεις μια συλλογή κάποιων τεχνικών που ταιριάζουν ατομικά και στην προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά.

Για παράδειγμα, αν είσαι άτομο του μπάνιου, το tub meditation είναι το ιδανικό πράγμα για το επόμενο ντους σου. Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να απολαύσουν ένα chocolate meditation. Aυτοί που τους αρέσει να κινούνται ίσως προτιμήσουν το walking meditation. 

Και ενώ μπορείς να απολαύσεις τα μεγαλύτερα οφέλη από το meditation με ένα τακτικό practice, απλά 5 λεπτά meditation μπορούν γρήγορα να σε απαλλάξουν από το στρες. Έτσι αν έχεις μόνο 5 λεπτά, εδώ θα δεις τι μπορείς να κάνεις:

Steps για γρήγορο meditation

Βρες χρόνο. Βρες 5 λεπτά, ώστε να μπορέσεις να χαλαρώσεις, να μην σε απασχολούν έγνοιες και να κάνεις focus στο meditation. (Aν έχεις iPhone, το Healing Music application μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρονόμετρο, ενώ και ένα συνηθισμένο χρονόμετρο που έχουν όλα τα κινητά μπορεί να είναι επίσης χρήσιμο).

Xαλάρωσε το σώμα σου. Απλά κλείσε τα μάτια σου και χαλάρωσε. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές από το διάφραγμα σου και νιώσε την ένταση στο σώμα σου. Προσπάθησε να νιώσεις ότι η ένταση φεύγει από το σώμα σου από το κεφάλι μέχρι τα πόδια φαντάζοντας το στρες να κυλάει από τα δάκτυλά σου ελευθερώνοντας το σώμα σου σε κάθε αναπνοή.

Καθάρισε το μυαλό σου. Όταν προσπαθείς να καθαρίσεις το μυαλό σου από σκέψεις, από το να κάνεις focus στο ”thinking of nothing”, επικεντρώσου στο ”being” και όταν οι σκέψεις σε απασχολούν, κατάλαβέ το και άφησέ να φύγουν – εστίασε την προσοχή σου στο παρόν ξανά.

Αν κάνεις focus στο πόσο καλά κάνεις αυτό, τότε αυτό γίνεται το επίκεντρο. Αν αποδεχθείς ότι το να φέρεις το μυαλό σου στο παρόν είναι το meditation, μπορεί να είναι ευκολότερο να ηρεμήσεις.

Συνέχισε. Συνέχισε για 5 λεπτά, και νιώσε μέσα στη μέρα σου περισσότερο χαλαρός και ανανεωμένος. Κάνε απλά focus στο πώς νιώθεις στο σώμα σου και δώσε προσοχή στην αναπνοή σου. Δοκίμασε αυτό το meditation και θα νιώσεις λιγότερο στρεσαρισμένος.

Tips

1.Να είσαι σε βολική θέση – άβολα ρούχα ή μια άβολη θέση μπορεί να σε αποσπάσει από το meditation.

2. Μην είσαι τόσο επικεντρωμένος σε οτιδήποτε ή στο ότι ”δεν κάνεις κάτι σωστό” (αυτό μπορεί να κάνει το meditation περισσότερο stressful!). Oι σκέψεις συχνά κατακλύζουν το μυαλό σου. Η διαδικασία να επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου στο παρόν θα φέρει αποτελέσματα.

3.Το να ακούς μουσική για meditation ή να χρησιμοποιείς αρωματοθεραπεία μπορεί να αυξήσει την εξάσκησή σου. Αυτά δεν είναι απαραίτητα, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία σου, αν τα ενσωματώσεις.

4. Το meditation έχει χρησιμοποιηθεί και για short-term calming (μπορεί να περιορίσει γρήγορα τα επίπεδα του άγχους) και για long-term (μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις λιγότερο αγχωτικός). Έτσι, το meditation είναι ένα υπέροχο και αποδοτικό εργαλείο για να διαχειριστείς το στρες σου.

5.Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε να επιλέξεις μεγαλύτερα meditation sessions (όπως 20λέπτα ή και περισσότερα) μερικές φορές την εβδομάδα. Μετά, θα εξασκηθείς με το meditation γενικά και αυτά τα 5λέπτα sessions θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση, όταν το χρειάζεσαι.


Πηγή: verywellmind.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου