Κάνεις ντουζ πολλά πολλά χρόνια και δε σου μοιάζει να είναι και επιστήμη η όλη διαδικασία – ανοίγεις το νερό, μπαίνεις μέσα και πλένεσαι, σου φαίνεται απλό ε; Και όμως, μέσα σε αυτά τα 15 λεπτά πολλά μπορούν να συμβούν!

Για να κάνεις την όλη διαδικασία πιο αποτελεσματική για το δέρμα σου υπάρχουν κάποιες συνήθειες που πρέπει να εντάξεις. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς, η θερμοκρασία του νερού ακόμα και η επιλογή του αφρόλουτρου μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σου. Έτσι, κορυφαίοι δερματολόγοι μοιράζονται τα πιο γνωστά λάθη που συμβαίνουν πίσω από την κουρτίνα της μπανιέρας

1.Κάνεις μπάνιο με πολύ καυτό νερό

Το ζεστό μπάνιο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ καλά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με την επιδερμίδα σου. Η ειδικός εξηγεί: Το πολύ ζεστό μπάνιο ανοίγει τους πόρους του δέρματος, έτσι τα φυσικά έλαια του δέρματος χάνονται και παρασύρουν μαζί τους και την υγρασία. Οι experts συμφωνούν ότι ένα χλιαρό μπάνιο είναι πολύ καλύτερο.

2. Κάνεις μπάνιο πολύ συχνά.

Το να κάνεις μπάνιο 2 ή περισσότερες μπορεί να διώξει μακριά τα έλαια και την υγρασία από την επιδερμίδα σου. Πολύ δερματολόγοι πιστεύουν ότι μια φορά την ημέρα είναι υπεραρκετή. Αν γυμνάζεσαι αρκετά και ιδρώνεις, χρειάζεσαι το μπάνιο αρκετές φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν φρικάρεις στη σκέψη να παραλείψεις το ντουζ, ξεκίνα απλά μειώνοντας το χρόνο στο ντουζ.

3. Χρησιμοποιείς προϊόντα με υλικά που προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα.

Μπορεί να αγαπάς το τροπικό, ανανά-μάνγκο αφρόλουτρο, αλλά αν διαβάσεις την ετικέτα πιθανόν να ανακαλύψεις συστατικά που δε φαντοζόσουν ότι θα μπορούσε να έχει. Η δερματολόγος εξηγεί ότι καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν αρώματα, συντηρητικά και θεϊικά άλατα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να αυξήσουν την πιθανότητα ερεθισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχεις ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα.

Αν ταυτίζεσαι με τα παραπάνω, δες για μια καθαριστική φόρμουλα για ευαίσθητες επιδερμίδες, που θα επαναφέρει την υγρασία στο δέρμα σου. Για το σώμα σου μπορείς να δοκιμάσεις της Avene το XeraCalm A.D. Lipid-Replenishing Cleansing Oil  και για το πρόσωπο της L’Oréal Paris το Extraordinary oil λάδι προσώπου.

4. Δεν φιλτράρεις το νερό

Μπορεί να ακούγεται πολυτέλεια, αλλά εξαρτάται από την περιοχή που μένεις το πόσο σκληρό είναι το νερό, μιας και θα μπορούσε να έχει αρνητική επιρροή στα μαλλιά και στο δέρμα σου. Το αφιλτράριστο νερό περιέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η δερματολόγος λέει ότι: “Μπορούν να αφήσουν υπολείμματα στην επιδερμίδα και στα μαλλιά σου προκαλώντας ξηρότητα και ερεθισμό“. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να δυσκολέψουν τον καθαρισμό του δέρματος σου που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπό, ξηρό δέρμα, όπως και να φράξει τους πόρους του. Αν έχεις τέτοια προβλήματα, που περιορίζει το χλώριο από το νερό μαζί με τη βρώμα και τις μη επιθυμητές οσμές.

5. Ξανα-χρησιμοποιείς τη χθεσινή πετσέτα προσώπου

Ανεξαρτήτως του υφάσματος της πετσέτας που είναι φτιαγμένη, δε θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιείς την ίδια πετσέτα 2 μέρες στη σειρά. “Τα νοτισμένα υφάσματα είναι πρόσφορο έδαφος για βακτήρια, μύκητες και μούχλα”, εξηγεί η δερματολόγος.

6. Αφήνεις το σφουγγάρι σου στο ντουζ

Σου μοιάζει λογικό αυτά που χρησιμοποιείς στο ντουζ να τα αφήνεις εκεί? Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το θερμό και υγρό περιβάλλον είναι βοηθητικό για την ανάπτυξη βακτηρίων. Η χρήση ενός επιμολυσμένου προϊόντος με βακτήρια για απολέπιση θα κάνει το δέρμα σου πιο ευάλωτο στις μολύνσεις. “Μόνο αν το σφουγγάρι σου είναι πολύ στεγνό ανάμεσα στις χρήσεις, είναι μειωμένος ο κίνδυνος”, εξηγεί η δερματολόγος. Δοκίμασε της Νivea το creme smooth αφρόλουτρο.

7. Το παρακάνεις με το scrub.

Η απολέπιση είναι ένα από τα must της περιποίησης της επιδερμίδας σου. Βοηθά στο να ξεφορτωθείς τα νεκρά κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος σου, που κάνουν την επιδερμίδα σου να φαίνονται θαμπή. Έτσι θα πρέπει να κάνεις απολέπιση δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα σε πρόσωπο και σώμα, το παραπάνω είναι υπερβολή. “Η υπερ – απολέπιση εκθέτει τις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας σου, αποδυναμώνει την προστατευτική λειτουργία του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις πυροδοτεί την εμφάνιση φλεγμονής“, προειδοποιεί η ειδικός. Αν η δερματική λειτουργία του δέρματος μειωθεί γίνεται ευάλωτο στην μόλυνση από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες και οδηγεί σε υπερευαισθησία και ερεθισμό.

8. Ξυρίζεσαι προς όλες τις κατευθύνσεις

Μπορεί να μην έχεις πάντα άπλετο χρόνο όταν ξυρίζεσαι, αλλά τη στιγμή που η λεπίδα ακουμπά το δέρμα σου, οι δερματολόγοι συστήνουν να ξυρίζεσαι προς την κατεύθυνση που οι τρίχες μεγαλώνουν. “Αν ξυρίζεσαι προς διάφορες κατευθύνσεις, αυξάνεις την πιθανότητα να βγουν σπυράκια, να ερεθιστεί το δέρμα σου ή και να μεγαλώσουν οι τρίχες προς τα μέσα λόγω της γωνίας ξυρίσματος. Το ξύρισμα προς την αντίθετη κατεύθυνση της τρίχας δίνει ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα, αλλά το άκρο της μπορεί να αναπτυχθεί εσωτερικά και όχι προς τα έξω., εξηγεί η ειδικός.

9. Χρησιμοποιείς το ίδιο ξυραφάκι εδώ και ένα μήνα.

Οι περισσότερες από εμάς όταν ενθουσιάζονται από ένα ξυραφάκι, το κρατάνε για μήνες, αλλά οι ειδικοί εξηγούν ότι γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις όπως η θυλακίτιδα. Η θυλακίτιδα είναι φλεγμονή των θυλάκιων της τρίχας τα οποία μπορεί να γεμίσουν από βακτήρια γεμάτα εξανθήματα. Καθόλου αστείο. Οι λεπίδες δημιουργούν μικροσκοπικά σχισίματα στο δέρμα, έτσι ένα βρώμικο ξυραφάκι μπορεί να τα εισάγει στο εσωτερικό. Για αυτό το λόγο πρέπει να αντικαθιστάς το παλιό σου ξυραφάκι με νέο κάθε 5 ως 7 ξυρίσματα ή μια φορά το μήνα, βάση του πόσο συχνά ξυρίζεσαι.

10. Δεν ενυδατώνεσαι αμέσως μετά το ντουζ σου.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η ενυδάτωση αμέσως μετά το ντουζ προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το να καθυστερήσεις την ενυδάτωση ή με το να το παραλείψεις εντελώς. Ακόμα πιο σημαντικό είναι όταν έχεις ξυρίσει τα πόδια σου. Ο expert τονίζει ότι: “Το ξύρισμα είναι μια διαδικασία που μπλέκει το ξυραφάκι, τις τρίχες και την επιδερμίδα σου. Η όχι σωστή ενυδάτωση μετά μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος σου και σε φλεγμονή.” Ο ειδικός προτείνει να χρησιμοποιείς ένα ενυδατικό με βάση τη βαζελίνη για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου μετά το ντουζ. Η νέα γενιά προϊόντων είναι αποτελεσματική όπως οι παλιότερες αλοιφές αλλά πολύ λιγότερο λιπαρές όπως τη Vaseline Λοσιόν Σώματος Essential Healing ή της apivita την ενυδατική λοσιόν για τα χέρια και το σώμα με μέλι και ελιά.

11. Δεν φοράς παντόφλες στο ντουζ του γυμναστηρίου

Κάθε φορά που βρίσκεσαι σε δημόσιο ντουζ πρέπει να έχεις καλυμμένες τις φτέρνες σου. “Όταν ένας ασθενής με ρωτά πως απέκτησα μύκητες στα πόδια τότε του εξηγώ πως οι μύκητες βρίσκονται ανάμεσα μας!“, λέει ο ειδικός. Το να αποκτήσεις μύκητες στα πόδια δε σημαίνει πως δεν φροντίζεις την υγιεινή σου, αλλά οι μύκητες έχουν τη δυνατότητα να ζουν στο δέρμα των ανθρώπων πολύ εύκολα. Για αυτό ο expert προτείνει τη χρήση υποδημάτων στα δημόσια ντουζ για να προλάβεις τη μετάδοση ανεπιθύμητων μυκητών ή άλλων διαδεδομένων μολύνσεων.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου