Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 50% των Άγγλων αθλητών έχει τερηδόνα!

Το τρέξιμο είναι ένα άθλημα αρκετά δύσκολο για τα δόντια σου. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι μισοί αθλητές αντιμετωπίζουν προβλήματα τερηδόνας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Dental Journal προσπάθησε να εξηγήσει το γιατί και περιλάμβανε 11 αθλήματα μερικά εκ των οποίων η ποδηλασία, η κολύμβηση, η γυμναστική και το ποδόσφαιρο.

Βρέθηκε ότι το 94% των αθλητών βούρτσιζε τα δόντια του δύο φορές τη μέρα σε σχέση με το 75% του γενικού πληθυσμό και το 44% των αθλητών έκανε οδοντικό νήμα σε σχέση με το 21% του γενικού πληθυσμού, έτσι πώς έχουν τερηδόνα; Ο οδοντίατρος απαντά.

Πώς οι δρομείς καταστρέφουν τα δόντια τους;

1.Το παρακάνουν με τη ζάχαρη για χάρη της τροφοδοσίας

Τα τζελάκια, οι τσίχλες και τα ενεργειακά ποτά που δίνουν ενέργεια για τις προπονήσεις σου, αλλά ταυτόχρονα τρέφουν τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στο στόμα σου. Όσο λοιπόν τα βακτήρια τρώνε, παράγουν ένα οξύ που απομακρύνει το προστατευτικό περίβλημα των δοντιών.

Στους οδοντιάτρους, η τερηδόνα μοιάζει σαν ένα λευκό στρώμα. Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχώς καταναλώνεις ενεργειακά ροφήματα, εμφανίζεται στη βάση των δοντιών σου όπου συναντά τα ούλα. Ή μπορεί να εμφανίζεται εκεί που το υγρά έρχονται σε επαφή με τα δόντια σου, ακόμα και σε πιο ασυνήθιστες κοιλότητες.

Η διόρθωση: Ανεξάρτητα από τον τρόπο που διαλέγεις να καταναλώσεις τη ζάχαρη, μπορεί να προστατέψεις τα δόντια σου, ξεπλένοντας το στόμα σου με νερό αμέσως μετά την κατανάλωσή του. Μια υγιεινή διατροφή και μια σειρά μη – ζαχαρούχων ροφημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προστατέψει τα δόντια σου.

Αν είσαι επιρρεπής στα σφραγίσματα, σκέψου τη χρήση των τζελ με μια πιο λεπτόρρευστη υφή που δε θα κολλήσει στα δόντια σου. Ψάξε, επίσης, για γεύσεις χωρίς κιτρικό ή ταρταρικό οξύ – αυτά τα συστατικά έχουν τη δυνατότητα να διαβρώσουν το σμάλτο όταν καταναλώνονται συχνά.

2. Ξέχασε τις ανάσες από το στόμα

Πολλοί δρομείς αναπνέουν από το στόμα, είναι μια συνήθεια που μπορεί να σε στεγνώσει. Λιγότερο σάλιο σημαίνει περισσότερες τρύπες, γιατί αυτό έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τα θραύσματα και επίσης ουδετεροποιεί τα οξέα από τα τρόφιμα και τα βακτήρια.

Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος υψηλής έντασης, η σύσταση και η υφή του σάλιου αλλάζει. Αντί, λοιπόν να είναι υγρό και να έχει λιπαντική δράση, είναι περισσότερο κολλώδες. Με αυτή λοιπόν την κατάσταση, η τερηδόνα λόγω ζάχαρης μπορεί να παγιδευτεί, αντί να φύγει.

Η διόρθωση: Ξανά, πιες νερό ή ξέπλυνε το στόμα σου, μιας και ενυδατώνει το σώμα σου και επανέρχεται η ισορροπία. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη με ξυλιτόλη επίσης μπορούν να βοηθήσουν. Τέσσερις ή πέντε τσίχλες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προλάβει την πλάκα.

3. Πάει πίσω η δουλειά που έχει γίνει ήδη

Οι τσίχλες και οι μπάρες πρωτεΐνης μπορούν να βλάψουν τις θήκες των δοντιών και τα σφραγίσματα. Παρά όλα αυτά, το υλικό που χρησιμοποιείται για να γεμίσουν τα δόντια, που είναι λιγότερο δυνατό από ότι το φυσικό δόντι.

Η διόρθωση: Αν έχεις κάνει εκτεταμένη δουλειά, κατά τη διάρκεια της άσκησης χρειάζεται έξτρα προσοχή αν μασάς κάτι κολλώδες ή τραγανό τρόφιμο. Πειραματίσου με αληθινά τρόφιμα για να πάρεις ενέργεια στις προπονήσεις σου, όπως είναι η μπανάνα ή οι μπουκιές φιστικοβούτυρου.

4. Χρησιμοποιείς τα δόντια σου για να ανοίξεις πακέτο.

Αυτό εξυπακούεται από μόνο του.

Η διόρθωση: Μην παρασύρεσαι και βάζεις τα δόντια σου σε κίνδυνο.

5. Τρίβεις τα δόντια σου τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Πολύ συχνά σφίγγεις το πιγούνι σου ή τρίβεις τα δόντια σου, ειδικά τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ταχύτητας.

Η διόρθωση: Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει είναι να συγκεντρωθείς στο να χαλαρώσεις το πρόσωπο σου, τους μύες σου που μπορεί να είναι σφιχτοί.

Αν τρίβεις τα δόντια σου τη νύχτα – υπάρχουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο και ακαμψία όταν ξυπνήσεις – πες το στον οδοντίατρο σου. Πολλές φορές ένα προστατευτικό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βοηθήσει.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου