Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από θέματα που σχετίζονται με τα πνευμόνια, όπως ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και καρκίνο, και 235 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από άσθμα, ασθένεια που μπλοκάρει τους αεραγωγούς και κάνει δύσκολο το να αναπνεύσεις. Με τόσο τρομακτικούς αριθμούς και τόσα κρούσματα ανθρώπων να υποφέρουν, ήρθε η ώρα να επενδύσεις στους πνεύμονές σου, κρατώντας τους αεραγωγούς σου καθαρούς και ανοιχτούς.

Εδώ σου έχουμε τρόπους να τους κρατήσεις υγιείς, θέτοντας την αναπνοή σου ως τοπ προτεραιότητα.

Πάρε βαθιά ανάσα

Η βαθιά αναπνοή είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνεις κάθε μέρα, όλη την ημέρα, αλλά το ξεχνάς. Η βαθιά αναπνοή θα ανοίξει τα πνευμόνια σου στην πλήρη ικανότητά τους, διευκολύνοντας την αναπνοή. Καθώς εισπνέεις, άφηνε το στήθος σου να σηκώνεται, ενώ χαμηλώνεις το διάφραγμα και το γεμίζεις με αέρα. Κατά την εκπνοή, σιγουρέψου ότι χαλαρώνεις τους μύες του στομαχιού σου και σηκώνεις το διάφραγμα αφήνοντας όλο τον αέρα να βγει.

Πίνε νερό

Το να παραμένεις ενυδατωμένος/η είναι σημαντικό για την υγεία των πνευμόνων, ειδικά αν υποφέρεις από ΧΑΠ ή άσθμα.

Ενσωμάτωσε πολλές βιταμίνες στην διατροφή σου

Σύμφωνα με μελέτες, το να τρως τροφές με πολλές βιταμίνες Α και C βοηθάει το αναπνευστικό σου σύστημα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Σιγουρέψου επίσης ότι λαμβάνεις αρκετό ψευδάργυρο, ποτάσιο και μαγνήσιο για απόλυτη υγεία στα πνευμόνια.

Μακριά από τσιγάρο

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε γιατί δεν πρέπει να καπνίζεις ούτε χρειάζεται να στο πει πυρηνικός φυσικός. Αν έχεις καπνίσει στο παρελθόν, η ελπίδα δεν χάνεται. Φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια έχουν αποδειχτεί ότι προλαμβάνουν τον καρκίνο των πνευμόνων.

Κράτα τα μικρόβια μακριά

Τα μικρόβια, οι ιοί και τα βακτήρια προκαλούν ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία των πνευμόνων σου, αν καταφέρουν να φτάσουν εκεί. Πλένε τα χέρια σου μετά από επαφή με δημόσιους χώρους.

Κάνε αερόβια άσκηση

Το να πεις σε κάποιον με αναπνευστικές δυσκολίες να πάει να τρέξει, μπορεί να ακούγεται τρελή ιδέα, αλλά δεν είναι τόσο όσο πιστεύεις. Το να κάνεις ελαφριά αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα ή εναλλαγή περπατήματος με τρέξιμο, θα αυξήσει την καρδιακή σου συχνότητα,  δυναμώνοντας ταυτόχρονα τους πνεύμονές σου.

Πάρε έναν καθαριστή αέρα – ιονιστή

Ένας καθαριστής αέρα – ιονιστής ενώ κοιμάσαι πχ. το βράδυ, βοηθάει στην απομάκρυνση των μικροσωματιδίων του αέρα που ενδεχομένως να σε επιβαρύνουν, αν έχεις άσθμα.

Κάτσε ίσιος

Τα πνευμόνια σου θα ‘χωράνε’ αναλογικά με το χώρο που τους δίνεις. Αν κάθεσαι συνεχώς σκυφτός, δεν τους δίνεις το χώρο που χρειάζονται για την εισπνοή και την εκπνοή. Άρα προσπάθησε να μην καμπουριάζεις και να κρατάς το στήθος σου προς τα έξω.

Γέλα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το γέλιο κάνει τους κοιλιακούς και το διάφραγμά σου να λειτουργούν, ενώ όταν ‘σκας στα γέλια’ βοηθάει στο ‘σπρώξιμο’ παλιού αέρα να βγει από τα πνευμόνια σου.


Πηγή: healthfitnessrevolution.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach