Πρόσφατη έρευνα εξηγεί γιατί η βιταμίνη είναι τόσο σημαντική για τους δρομείς.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά για τη βιταμίνη D. Κάποτε θεωρήθηκε ότι απλώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη του ήλιου κάνει πολύ περισσότερα για την υγεία μας από ό,τι πιστεύαμε κάποτε. Μια νέα ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Activity and Nutrition διαπίστωσε ότι μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η ύπαρξη υγιών επιπέδων βιταμίνης D συσχετίστηκε θετικά με την απόδοση αντοχής.

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση σε μελέτες σχετικά με τη βιταμίνη D σε αθλητές που αξιολόγησαν τα επίπεδα βιταμίνης D, τη βιταμίνη D και τη σωματική απόδοση, τη βιταμίνη D και τους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και πρακτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση βιταμίνης D. Αρκετές από τις μελέτες προσδιόρισαν ότι ένα υψηλό ποσοστό αθλητών είχαν έλλειψη βιταμίνης και ότι τα χαμηλά επίπεδα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη μυϊκή δύναμη, δύναμη και αντοχή. Οι αθλητές με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα και άλλους μυοσκελετικούς τραυματισμούς και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονής μετά από άσκηση υψηλής έντασης.

Από την άλλη πλευρά, μελέτες δείχνουν ότι τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται θετικά με την απόδοση αντοχής και τη μυϊκή δύναμη. Αρκετές από τις αναθεωρημένες μελέτες συσχέτισαν επίσης αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D με χαμηλότερο ποσοστό τραυματισμών και συνολική βελτιωμένη απόδοση στον αθλητισμό. Όλα αυτά τα δεδομένα έκαναν τους συντάκτες της ανασκόπησης να συμπεράνουν:

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη διόρθωση του τρόπου ζωής για την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, κάτι που είναι θεμελιώδες για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της σωματικής απόδοσης και της μυοσκελετικής υγείας των αθλητών».

Συστάσεις σε δρομείς

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν επίπεδα βιταμίνης D τουλάχιστον 32 ng/mL, αλλά τα 40 ng/ml θα ήταν προτιμότερα. Συνιστούν σε όλους τους αθλητές να υποβάλλονται σε έλεγχο των επιπέδων βιταμίνης D, επειδή η προσπάθεια που απαιτείται για την επαναφορά των επιπέδων βιταμίνης D στο φυσιολογικό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τρέχουσα κατάστασή σας. «Γενικά, η τακτική και ασφαλής έκθεση στο ηλιακό φως ή/και τροφές και συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνη D συνιστώνται», είπαν.


Πώς να αντλήσεις περισσότερη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα και παράγεται στον οργανισμό μετά από 15-20 λεπτά άμεσης έκθεσης στον ήλιο. Μπορείτε επίσης να το απορροφήσετε μέσω τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως ο κρόκος αυγού, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να είναι δύσκολη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι πολλοί διαιτολόγοι και γιατροί συνιστούν τόσο σε αθλητές όσο και σε μη αθλητές να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα για να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους. Εάν ανησυχείς για τα επίπεδα βιταμίνης D, μίλησε με το γιατρό σου, ώστε να σου δώσει ασφαλείς συστάσεις για συμπληρώματα.