Μια μελέτη λέει ότι ένα σύντομο τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει θετική διάθεση, να αυξήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να ενισχύσει τα επίπεδα διέγερσης.

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι το τρέξιμο έστω και για δύο χιλιόμετρα έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία. Φαίνεται ότι ένα 10λεπτο τρέξιμο όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα αλλά μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πάνε για ένα σύντομο τρέξιμο 10 λεπτών σε διάδρομο με εύκολο ρυθμό, και να δώσουν περίπου το 50 τοις εκατό της μέγιστης προσπάθειάς τους. Μετά το τρέξιμο, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα Stroop Effect Test (SET), το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των χρόνων αντίδρασης στον εγκέφαλό μας.

Οι ερευνητές συνέκριναν το τρέξιμο με προηγούμενες μελέτες που έγιναν για το ποδήλατο, «Η άσκηση είναι φάρμακο και όλες οι δραστηριότητες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι παρόμοιο με το πώς διαφορετικά φάρμακα έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα. Διαφορετικοί τύποι άσκησης, όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο σώμα, την ψυχική υγεία και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα δείτε αποτελέσματα μόνο με μία φορά τρέξιμο 10 λεπτών. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι χρειάζεται περισσότερο από 10 λεπτά τρέξιμο για να χτίσετε τη φυσική σας κατάσταση. Όμως, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να βγεις για τρέξιμο, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι τουλάχιστον 10 λεπτά.