#SNEEZING

Αν πάσχεις από αλλεργίες και υποφέρεις από μπούκωμα και ρινική καταρροή, δες παρακάτω φυσικούς τρόπους ανακούφισης των συμπτωμάτων.

Κλείσε τα παράθυρα

Η διατήρηση του αέρα στο εσωτερικό ελεύθερου από αλλεργιογόνα μπορεί να βοηθήσει να περιοριστούν τα συμπτώματα στη μύτη. Βάλε ειδικά φίλτρα αέρα στο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού για να απομακρυνθεί το 90% to 95% των σωματιδίων από τον αέρα. Το κλείσιμο των παραθύρων και των πορτών όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά επίσης μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν έξω από το σπίτι η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

Σκέψου εναλλακτικές θεραπείες

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα συμπληρώματα βοηθούν στις αλλεργίες της μύτης. Ο πετασίτης είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα και έχει ερευνηθεί καλά.

Πλύνε τα αλλεργιογόνα

Κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι, φέρνεις μαζί σου μικρά κομμάτια του έξω κόσμου. Τα ρούχα, τα παπούτσια, τα μαλλιά και το δέρμα καλύπτονται με μικρά σωματίδια από εκεί που ήσουν. Το μπάνιο και η αλλαγή των ρούχων βοηθά να ξεπλυθούν τα αλλεργιογόνα. Άφησε τα παπούτσια στην πόρτα για να εμποδίσετε τα αλλεργιογόνα να μπουν στο σπίτι.

Φορεσε μάσκα

Μια μάσκα μπορεί να εμποδίσει τα αλλεργιογόνα από την είσοδό τους στους αεραγωγούς όταν δεν μπορείς να αποφύγεις ορισμένους παράγοντες που προκαλούν αλλεργία, όπως όταν σκουπίζεις.

Υγιεινή διατροφή

Έρευνα ανακάλυψε ότι παιδιά που κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια και ντομάτες είχαν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας. Ερευνητές προσπαθούν ακόμα να αποσαφηνίσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και ρινικών αλλεργιών αλλά η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό ότι βοηθά τον οργανισμό. Δοκίμασε να προσθέσεις τουλάχιστον ένα φρέσκο φρούτο και λαχανικό σε κάθε γεύμα.

Χρήση ρινικού σπρέι

Το ρινικό σπρέι καθαρίζει τη βλέννη από τη μύτη και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφισή των συμπτωμάτων ρινικής αλλεργίας. Μπορεί να απομακρύνει βακτήρια, να λεπτύνει τη βλέννη και να βοηθήσει στη μείωση της καταρροής.

Πιες περισσότερα υγρά

Αν αισθάνεσαι μπούκωμα δοκίμασε να πιεις περισσότερο νερό, χυμούς ή άλλα υγρά. Η κατανάλωση επιπλέον υγρών μπορεί να βοηθήσει να λεπτύνει η βλέννη στις ρινικές οδούς και ενδεχομένως να σε ανακουφίσει. Ζεστά υγρά, όπως το τσάι ή η σούπα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικά λόγω του οφέλους του ατμού.

Μάθε πώς να καθαρίζεις σωστά

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγεις τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο εσωτερικό. Καθαρίζοντας μες σκληρά χημικά μπορεί να ερεθίσεις τις ρινικές οδούς και να επιδεινώσετε τα συμπτώματα αλλεργίας.

Προσπάθησε να καθαρίσεις με απλά προϊόντα νοικοκυριού όπως το ξίδι ή η σόδα. Χρησιμοποίησε ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο HEPAγια την αιχμαλωσία των αλλεργιογόνων.

Αν οι αλλεργίες σου είναι σοβαρές σκέψου να βρεις κάποιον να καθαρίζει το σπίτι.

Δοκίμασε ατμό

Η εισπνοή ατμού είναι απλός τρόπος ανακούφισης της ρινικής συμφόρησης και μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή όταν έχεις αλλεργίες.

Βάλε το κεφάλι σου πάνω από ένα ζεστό μπολ ή λεκάνη με νερό και βάλε μια πετσέτα γύρω από το κεφάλι σου για να αιχμαλωτιστεί ο ατμός. ‘Η κάθισε στο μπάνιο έχοντας ανοιχτό το νερό στο ντους. Χρησιμοποίησε ατμό αρκετές φορές την ημέρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Απόφυγε τον καπνό

Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα συμπτώματα αλλεργίας επιδεινώνοντας την καταρροή. Αν καπνίζεις σταμάτησέ το και ζητήστε και από τους άλλους καπνιστές με τους οποίους συγκατοικείς να σταματήσουν. Προσπάθησε να αποφύγεις μέρη στα οποία καπνίζουν. Απόφυγε άλλους καπνούς που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, όπως τα σπρέι και τον καπνό από τα τζάκια.

Σκέψου την πιθανότητα να κάνεις βελονισμό

Ο βελονισμός μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει σε ένα βαθμό ανακούφιση σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Δεν έχει μελετηθεί ευρέως και ο τρόπος που επηρεάζει την αλλεργική ρινίτιδα είναι ακόμα ασαφής. Ωστόσο, λίγες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των ρινικών αλλεργιών. Αν θέλεις να τον δοκιμάσεις, μίλησε στον γιατρό σου σχετικά με το αν θα μπορούσε να βοηθήσει τις αλλεργίες σου.

Να γνωρίζεις τους εκλυτικούς παράγοντες

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά για να αποφύγεις τους παράγοντες που σε ενοχλούν θα πρέπει να ξέρεις ποιοι είναι. Κλείσε ραντεβού με τον γιατρό σου για τεστ αλλεργίας στο δέρμα για να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε πειράζει. Ορισμένοι απαλλάσσονται από το κατοικίδιό τους και στη συνέχεια μαθαίνουν ότι δεν ήταν αυτό που προκαλούσε την αλλεργία τους.


Πηγή: iatronet.gr