Όλοι μας έχουμε διαφορετική σχέση με το φαγητό. Ωστόσο ένα πράγμα είναι κοινό στο μυαλό όλων μας, και αυτό είναι η επιθυμία να χρησιμοποιούμε ό,τι λίπη καταναλώσουμε για ενέργεια, χωρίς να αποθηκεύονται στο σώμα μας.

Το 25% των Ευρωπαίων παρουσιάζουν συμπτώματα υγείας που χαρακτηρίζονται ως Μεταβολικό Σύνδρομο.

Η Gale Bernhardt συγγραφέας του Fat-Burning Machine, εξηγεί ότι το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας. Ο γιατρός σου μπορεί να κοιτάξει τους πέντε βασικούς παράγοντες κινδύνου που περιλαμβάνουν: μεγάλη περιφέρεια μέσης, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα γλυκόζης σε νηστεία.

‘Αυτή η κατάσταση προκαλεί τη λειτουργία του σώματος οι άνθρωποι να αποθηκεύουν λίπος αντί να το καίνε για ενέργεια’, συνεχίζει. ‘Οι υδατάνθρακες και απλά σάκχαρα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και ακόμα και πολύ δραστήρια άτομα δεν εξαιρούνται από αυτήν την κατάσταση. Αν έχεις μεταβολικό σύνδρομο έχεις αντίσταση στην ινσουλίνη’.

Η Bernhardt εξηγεί ότι η ινσουλίνη απελευθερώνεται για να μεταφερθεί η γλυκόζη στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, και όταν έχεις αντίσταση στην ινσουλίνη δεν μπορείς να μεταφέρεις αποτελεσματικά την γλυκόζη στους εργαζόμενους μυς. Ακόμα το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους δρομείς και άλλες δραστήριες γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και σακχάρων για χάρη της προπόνησης.

‘Για τους ανθρώπους που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, το μόνο που χρειάζονται είναι θέληση, λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και άσκηση είναι μια συνταγή. Πρέπει να είσαι πιο στρατηγικός στο πότε θα πρέπει να καταναλώσεις υδατάνθρακες και τι είδους, να τρως περισσότερα καλά λιπαρά, το οποίο είναι μια τρομακτική σκέψη για όλους. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες διαλειμματικές προπονήσεις σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις και στρατηγικές διατροφής θα βελτιώσεις την ικανότητα του σώματός σου να καις λίπος’.

Όταν πρόκειται για καύση λίπους, η Bernhardt προτείνει να εντοπίσεις ποια τρόφιμα στην διατροφή σου καίγονται για ενέργεια και ποια αποθηκεύονται σαν λίπος.

‘Τότε θα ξεπεράσουμε την ιδέα ότι κάθε φαγητό και ποτό που κυκλοφορεί στην αγορά για άτομα που ασκούνται είναι σημαντικό για χρήση σε όλες τις καταστάσεις άσκησης’. Επίσης, προσθέτει, αν πιάσεις τον εαυτό να “λυσσάει” από την πείνα μετά τη προπόνηση επειδή έχεις προσπαθήσει σκληρά να κρατηθείς στο ρυθμό κάποιου άλλου κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κάνε μικρότερη ένταση και πιο γενναιόδωρα διαλείμματα και μην πιέζεις τον εαυτό σου τόσο σκληρά όλη την ώρα’.


ΠηγήWOMENS RUNNING (COMPETITIOR)