Σε μελέτη βρέθηκε ότι οι νέοι δρομείς ταλαιπωρούνται από πόνους στις κνήμες και τα γόνατα. Σε περισσότερους από 900 νέοι δρομείς, το 27% τραυματίστηκε στο πρώτο χρόνο ενασχόλησης με το τρέξιμο, και τα κατάγματα κνήμης ήταν ο πιο κοινός τραυματισμός, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLoS One.

Οι Δανοί ερευνητές ακολούθησαν 933 νέους δρομείς για ένα χρόνο, με σκοπό να δουν πόσοι από αυτούς τραυματίστηκαν, τι τραυματισμοί προέκυψαν, και πόσο καιρό τους πήρε ώστε να επιστρέψουν από τους τραυματισμούς τους. Οι ερευνητές θεωρούσαν ‘νέο δρομέα’ κάποιον ή κάποια που δεν είχε τρέξει πάνω από 10 χιλιόμετρα το προηγούμενο έτος.

Από τους 933 νέους δρομείς, οι 254 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια του πρώτου έτους. Από αυτούς τους δρομείς που τραυματίστηκαν, 15% είχε περιοστίτιδα, 10% είχε επιγονατιδομηριαίο πόνο, 9% τραυματισμό στο μηνίσμο, 7% είχε τενοντίτιδα Αχίλλειου και 5% είχε πελματιαία απονευρωσίτιδα. Τα κατάγματα κοπώσεως ήταν σχετικά σπάνια, πιθανότατα επειδή κατά το πρώτο έτος τα χιλιόμετρα των νέων δρομέων ήταν ελάχιστα ώστε να δημιουργούν κίνδυνο για τον εν λόγω τραυματισμό. Τα τρία τέταρτα των τραυματισμών συνέβησαν κατά την διάρκεια των πρώτων 200 χιλιομέτρων.

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλει μεταξύ των τραυματισμένων δρομέων. Αυτοί που είχαν θλάση στους γαστροκνήμιους επέστρεψαν σε φυσιολογική δραστηριότητα σε 30 με 40 μέρες κατά μέσο όρο, ενώ αυτοί που είχαν περιοστίτιδα χρειάστικαν κατά μέσο όρο 72 μέρες για πλήρη απόκατάσταση. H πελματιαία απονευρωσίτιδα ήταν ο πιο ενοχλητικός τραυματισμός απαιτώντας 159 μέρες για να ξεπεραστεί. Συνολικά οι 220 τραυματίες από τους 254 ανακάμψαν πλήρως πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς ενώ 34 παρέμειναν τραυματισμένοι.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Jordan Metzl, M.D., περιγράφει την πρόληψη για περιοστίτιδα και πως να την θεραπεύσεις.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.