Ο πόνος της μέσης είναι ενοχλητικός, σου αφαιρεί ενέργεια και αποτελεί την αιτία διαμαρτυρίας του καλύτερου σου φίλου ή της μαμάς σου. Το ήξερες ότι αυτός ο συγκεκριμένος πόνος είναι επίσης σοκαριστικά συνηθισμένος μεταξύ των ενηλίκων;

Σύμφωνα με την Dr. Charla Fischer, MD, orthopedic surgeon στο NYU Langone Health’s Spine Center in New York City, ο πόνος στη μέση είναι η δεύτερη πιο συχνή διαμαρτυρία όταν πηγαίνεις στο γιατρό, μετά τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

Ποιος ευθύνεται όμως γι’ αυτόν τον πόνο; Ενώ συγκεκριμένοι τραυματισμοί ή συνθήκες συμβάλλουν συνήθως στον πόνο της μέσης, υπάρχουν μερικές καθημερινές συνθήκες και τρόποι ζωής (κάποιοι αποτελούν έκπληξη, κάποιοι άλλοι όχι) που μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία.

Δες παρακάτω μερικούς τέτοιους πιθανούς λόγους.

Καθιστική ζωή!

Το να κάθεσαι όλη τη μέρα είναι κακό για σένα με πολλούς τρόπους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καρέκλα σου είναι άβολη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

“Οι καρέκλες που δεν είναι εργονομικά κατασκευασμένες, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στη σπονδυλική σου στήλη” εξηγεί η Dr. Fischer. “Όταν οι μύες της συγκεκριμένης περιοχής τραυματιστούν, αντιδρούν σπασμωδικά, και προκαλείται πόνος”.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν κακή στάση αλλά επίσης και θέματα αναφορικά με τον εξοπλισμό (οθόνη υπολογιστή, keyboard, mouse), το ύψος της καρέκλας και πολλά άλλα. Η Mayo Clinic έχει εκδώσει ένα χρήσιμο οδηγό για το πώς να μειώσεις τον πόνο της μέσης και τον πόνο του αυχένα, που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον.

Έλλειψη μυϊκής δύναμης!

Χρειάζεσαι και άλλο λόγο για ένα set ασκήσεων σανίδας στο επόμενο gym session σου; H Dr. Fischer αναφέρει ότι η έλλειψη μυικής δύναμης μπορεί να είναι αιτία που κρύβεται πίσω από τον πόνο της μέσης, καθώς “οδηγεί σε αδυναμία τη σπονδυλική στήλη και έτσι δεν είναι αρκετά δυνατή για να μπορέσει να αντέξει το βάρος του σώματός σου καθόλη τη διάρκεια της μέρας.”

Η Dr. Fischer προτείνει yoga, pilates και barre για να χτίσεις μυική δύναμη αλλά και πολλές συγκεκριμένες core ασκήσεις που μπορείς εύκολα να προσθέσεις στο προπονητικό σου πλάνο.

Stress!

Το stress επηρεάζει πολλά πράγματα, από την αϋπνία το βράδυ μέχρι τον πόνο στη μέση. Το stress έχει συνδεθεί με μυοσκελετικά θέματα όπως πόνο χαμηλά στη μέση όπως επίσης και με πόνο στους ώμους, τον αυχένα και το κεφάλι.

Η Dr. Fischer αναφέρει ότι δεν έχει γίνει αρκετά σαφές γιατί το stress συμβάλλει στον πόνο στη μέση, αλλά θα μπορούσε να έχει σχέση με το γεγονός ότι το σώμα βρίσκεται σε διαρκή ένταση.

Βαριές τσάντες!

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι το backpack είναι η απάντηση για να ελαχιστοποιήσεις τον πόνο στη μέση, αλλά η Dr. Fischer αναφέρει ότι κάθε τσάντα, είτε είναι cross-body, τσάντα ώμου ή backpack, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν είναι βαριά. “Προτείνω να περιορίζεις το βάρος της τσάντα σου 1-2 κιλά,” αναφέρει η Dr. Fischer.

Κάπνισμα!

“Το κάπνισμα προκαλεί σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων και ο μεσοσπονδύλιος δίσκος ήδη χαρακτηρίζεται από φτωχή παροχή κυκλοφορίας του αίματος” εξηγεί η Dr. Fischer. “Επιπλέον, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει επιταχυνόμενη φθορά.” Μπορεί να σημειωθεί ότι αυτοί που καπνίζουν έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν πόνους στη μέση τους.


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου