Το τρέξιμο είναι μια αγαπημένη αερόβια άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Πέρα όμως από τα πολλά του οφέλη, το τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς αν δε το εκτελέσεις σωστά. Κι ένα από τα σημεία του σώματος που είναι πιο εύκολο να τραυματιστούν κατά το τρέξιμο είναι η μέση σου.

Αν θέλεις λοιπόν να κρατήσεις μόνο τα καλά του τρεξίματος και να αποκλείσεις τυχόν τραυματισμούς στη μέση τότε πρέπει να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές. Δες 5 tips για να προστατεύσεις τη μέση σου κατά το τρέξιμο!

Πώς να μην τραυματίσεις τη μέση σου όταν τρέχεις

1. Ενδυνάμωσε τον κορμό σου

Για να είναι λιγότερο επιρρεπής η μέση σου σε τραυματισμούς πρέπει να είναι δυνατή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να την ενδυναμώσεις με τις κατάλληλες ασκήσεις για τον κορμό σου, δηλαδή με ασκήσεις που ενδυναμώνουν την κοιλιά και τη ράχη σου. Βάλε λοιπόν τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής σου αν θέλεις να προστατεύσεις τη μέση σου.

2. Διάλεξε τα σωστά αθλητικά παπούτσια

Τα αθλητικά παπούτσια είναι πολύ σημαντικά για όλα τα είδη άσκησης αλλά ακόμα περισσότερο για το τρέξιμο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι παπούτσια που θα σου προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη και που φυσικά δε θα είναι φθαρμένα. Μάλιστα, είναι σημαντικό να αλλάζεις τα αθλητικά σου προτού φθαρούν έστω και λίγο αν τρέχεις συστηματικά. Ακόμα, μπορεί να σου ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι πάντα: φρόντισε τα αθλητικά παπούτσια να είναι ακριβώς στο νούμερο σου κι όχι λίγο μικρότερα ή λίγο μεγαλύτερα!

3. Απόφυγε το τρέξιμο σε τσιμέντο

Μπορεί το τσιμέντο να είναι η πιο συχνή επιφάνεια και η πιο εύκολα προσβάσιμη αλλά το τρέξιμο στην άσφαλτο μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Αν τρέχεις συχνά σίγουρα δε μπορείς να αποφύγεις πλήρως το τσιμέντο. Φρόντισε όμως να το εναλλάσσεις με πιο φιλικές επιφάνειες, όπως είναι το χορτάρι και το ταρτάν.

4. Κάνε καλό ζέσταμα

Το ζέσταμα είναι απαραίτητο πριν από οποιοδήποτε είδος άσκησης.  Με μερικές απλές ασκήσεις που κρατούν ελάχιστα λεπτά οι μύες σου θα ζεσταθούν και θα είσαι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς στη μέση αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Χαλαρό επί τόπου τρέξιμο, προβολές, καθίσματα, jumping jacks είναι μερικές μόνο από τις ασκήσεις που μπορείς να κάνεις για να ζεστάνεις το σώμα σου.

5. Μην ξεχνάς τις διατάσεις μετά το τρέξιμο

Μπορεί να βαριέσαι τις διατάσεις μετά την άσκηση αλλά είναι άκρως απαραίτητες. Ειδικά αν θέλεις να προστατεύσεις τη μέση αλλά και ολόκληρο το σώμα οι διατάσεις πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σου. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις διατάσεις για τους γλουτούς, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους και τη γάμπα.


Πηγή: the-man.gr