Μετά από μια σκληρή προπόνηση, περιμένεις να νιώσεις πιασμένος – αυτό το γνωστό… «κάψιμο». Τα βάρη, η γυμναστική για πολλή ώρα ή η εκτέλεση προπονήσεων υψηλής έντασης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ήπιο πιάσιμο την επόμενη μέρα και αυτό συνήθως είναι φυσιολογικό.

Όμως, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιασμένοι μόλις ξυπνήσουν και χωρίς να έχουν κάνει μια έντονη προπόνηση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν κινείσαι, ο ιστός που περιβάλλει τις αρθρώσεις σου εκκρίνει ένα υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις σου, επιτρέποντας στα οστά να κινούνται εύκολα. Όταν όμως σταματάς να κινείσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα – ας πούμε, κατά τη διάρκεια των 7-9 ωρών που κοιμάσαι – η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε πιάσιμο και δυσκαμψία το πρωί. Αυτό το φαινόμενο συνήθως γίνεται πιο έντονο καθώς μεγαλώνεις και υποχωρεί μετά από 10-15 λεπτά.

Πώς θα αντιμετωπίσεις το πιάσιμο;

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να αντιμετωπίσεις το πιάσιμο που νιώθεις όταν ξυπνάς. Σε κάθε περίπτωση, αν το πιάσιμο είναι έντονο ή δεν υποχωρεί, απευθύνσου στον γιατρό σου.

Επέλεξε το στρώμα και το μαξιλάρι που σου ταιριάζει

Μια λάθος επιλογή στρώματος και μαξιλαριού είναι αρκετή για να μειώσει την άνεσή σου, να υποβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου σου αλλά και να κάνει πιο έντονο το πιάσιμό σου. Γι’ αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ξεκούραστο ύπνο είναι ένα άνετο στρώμα και ένα μαξιλάρι που στηρίζουν σωστά το σώμα και το κεφάλι σου όσο κοιμάσαι.

Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα

Η τακτική σωματική άσκηση αυξάνει τη λίπανση των αρθρώσεών σου και ενδυναμώνει τους μυς σου, κάνοντάς σε να νιώθεις καλύτερα μεσοπρόθεσμα.

Ακόμη κι αυτή την περίοδο που τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, μπορείς να εντάξεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου. Μια καλή επιλογή είναι το περπάτημα. Το περπάτημα είναι πιο φιλικό στις αρθρώσεις σου από το τρέξιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι η ιδανική προπόνηση για τα οστά.

Συγκεκριμένα, το περπάτημα μπορεί να προστατεύσει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτές του γονάτου και των ισχίων που είναι και οι πιο επιρρεπείς στην οστεοαρθρίτιδα, «λιπαίνοντάς» τις και ενδυναμώνοντας τους μυς που τις στηρίζουν.

Κάνε stretching

Οι διατατικές ασκήσεις, ή αλλιώς stretching, προσφέρουν πολλά οφέλη στο σώμα και το μυαλό σου όταν εκτελούνται σωστά. Συγκεκριμένα, με το stretching οι κινήσεις αποκτούν το φυσιολογικό τους εύρος, αυξάνεται η ελαστικότητα των μυών, αυξάνεται η μυϊκή αίσθηση τόσο στους γυμνασμένους όσο και στους αγύμναστους μυς και ανακουφίζονται τα νεύρα που πιέζονται από βραχείς μυς και δημιουργούν πόνους.

Φρόντισε λοιπόν να κάνεις μερικές ήπιες διατατικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ξυπνάς και πριν τον ύπνο.