Σουηδικό μασάζ, deep tissue μασάζ, αθλητικό μασάζ ή μασάζ στα trigger point του σώματος είναι καλύτερο για του δρομείς;

Οι επιλογές για μασάζ είναι απεριόριστες. Για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί αθλητές είναι μπερδεμένοι σχετικά με το ποιο είδος μασάζ θα ανακουφίσει αποτελεσματικά τους πόνους μετά το τρέξιμο.

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικά στυλ μασάζ’ λέει η Mary Peyovich, πιστοποιημένη θεραπεύτρια μασάζ και ιδιοκτήτρια του Integrative Therapeutic Massage στο Σικάγο. ‘Αυτό που θα πω είναι μια υπεραπλούστευση των κατηγοριών του μασάζ. Είναι το μασάζ για χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες και το μασάζ για ανακούφιση πόνων και για αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών’.

Οι ορισμοί των μασάζ δεν είναι πάντα σαφείς, με πολλά spa και κλινικές να χρησιμοποιούν ‘πιασάρικους’ ορισμούς και λέξεις εντυπωσιασμού για να περιγράψουν τις υπηρεσίες τους.

Τι πρέπει να κάνει όμως ένας δρομέας;

Διάλεξε το μασάζ που σου ταιριάζει με βάση τις παρακάτω συμβουλές από τους ειδικούς.

Deep Tissue Μασάζ.

Όταν υπάρχει χρόνιος πόνος ή χρόνια ένταση στους μύες, συνήθως υπάρχουν συμφύσεις δηλαδή περιοχές άκαμπτου και επώδυνου συνδετικού ιστού είτε στους μύες, είτε στους συνδέσμους είτε στους τένοντες. Οι συμφύσεις ενδέχεται να μειώνουν την αιμάτωση της συγκεκριμένης περιοχής, να περιορίζουν την κίνηση, και να αυξάνουν το βαθμό φλεγμονής.

Το Deep Tissue μασάζ δουλεύοντας σε αρκετά βαθύ επίπεδο, βοηθά σταδιακά στο να μειωθούν οι συμφύσεις αυτές με αποτέλεσμα την αιμάτωση = κυτταρική θρέψη της περιοχής, την μείωση του πόνου και την ανάκτηση του μέγιστου εύρους κίνησης.

Οι χειρισμοί που γίνονται είναι αργοί με αρκετή πίεση, συνήθως με την χρησιμοποίηση λαδιού, σε συνδυασμό με την εισπνοή και εκπνοή του πελάτη, προσπαθώντας να δώσουν νευρολογικό ερέθισμα στους μύς να χαλαρώσουν.

Ο μασέρ χρησιμοποιεί κυρίως τους αγκώνες και τα αντιβράχια του προκειμένου να κρατήσει σταθερή και βαθιά την πίεση.

Σουηδικό μασάζ.

Αυτό το είδος μασάζ είναι ο βασικός πυλώνας στα spa. Το Σουηδικό μασάζ θεωρείται ως το πιο διαδεδομένο και γνωστό μασάζ στην Ευρώπη. Έχει τις ρίζες του σε παραδοσιακές κινέζικες μεθόδους μάλαξης, τις οποίες προσάρμοσε στο δυτικό μοντέλο ζωής ο Σουηδός γιατρός Per Henrik Ling. Στη Σουηδία αυτό το είδος μασάζ ονομάζεται «Κλασσικό», ενώ ο όρος Σουηδικό μασάζ είναι άγνωστος.

Το Σουηδικό μασάζ αποτελείται από πέντε βασικές κινήσεις – κτυπήματα:

Το Ολίσθημα (effleurage), δηλαδή γρήγορες απαλές θωπείες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και το προετοιμάζουν για την συνέχεια.

Τη Ζύμωση (petrissage), όπου γίνεται απαλή ενεργοποίηση των μυών.

Τις Κρούσεις (tapotement), απαλά χτυπήματα με τα πλαϊνά της παλάμης.

Τις Εντριβές (friction), όπου με τη βοήθεια όλων των δακτύλων μαλάσσονται οι σκληροί και άκαμπτοι μύες.

Τη Δόνηση/τρεμούλιασμα, όπου ξανά με τα δάκτυλα αλλά και όλη την παλάμη ασκούνται πιέσεις παράλληλα με δονήσεις στα σκληρά σημεία των μυών.

Αυτές οι πέντε κινήσεις αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν πολλά άλλα είδη μασάζ όπως το λεμφικό μασάζ και η φυσιοθεραπεία.

Οι πέντε μαλάξεις του σουηδικού μασάζ εφαρμόζονται σε ολόκληρο το σώμα απ’ το κεφάλι ως τα πόδια και τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση της μυϊκής έντασης, στη βελτίωση της κακής κυκλοφορίας του αίματος και σε δυσκαμψίες από οστεοαρθρίτιδες, στον περιορισμό και την καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, στην ενεργοποίηση της λέμφου και την απομάκρυνση τοξινών απ’ τους ιστούς και τους συνδέσμους.

Είναι το καλύτερο για δρομείς που ψάχνουν μια γενική ανακούφιση από το στρες και βελτίωση της κυκλοφορίας μετά από μία δύσκολη εβδομάδα. Ενώ το Σουηδικό μασάζ έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, οι δρομείς συνήθως δεν το βρίσκουν ανακουφιστικό για τον πόνο των ποδιών.

Αθλητικό μασάζ.

Το αθλητικό μασάζ ανταποκρίνεται ειδικά στις ανάγκες των αθλητών. Το αθλητικό μασάζ δημιουργήθηκε αρχικά από την ανάγκη των αθλητών για την καλύτερη δυνατή επίδοσή τους, καθώς και για την γρήγορη αποκατάσταση μετά τα αγωνίσματα. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι αθλητής για να επωφεληθείς απο τα ευεργετικά αποτελέσματα του αθλητικού μασάζ.

Ο αθλητικός μασέρ συνήθως επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη προβληματική περιοχή σκοπεύοντας να αποκαταστήσει την λειτουργία των μυών, των τενόντων και του συνδετικού ιστού.

Ακόμη σε συνεργασία με τον πελάτη πραγματοποιείται ενεργητικό και παθητικό stretching, καθώς και τεχνικές P.N.F (proprioceptive neuromuscular facilitation stretching).

Είναι καλύτερο για του δρομείς που θέλουν να παραμένουν υγιής και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Το αθλητικό μασάζ τυπικά χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: αποκατάσταση τραυματισμού για την διαχείριση χρόνιων και οξέων κακώσεων, πριν και μετά τον αγώνα, και  για συντήρηση προκειμένου να βοηθήσει τους αθλητές να μείνουν μακριά από τραυματισμούς και να καταφέρουν να αποδώσουν το μέγιστο κατά την διάρκεια των προπονήσεων και αγώνων.

Θεραπεία Trigger Point και Νευρομυϊκή θεραπεία.

Trigger Points αποκαλούμε τα περιτοναϊκά σημεία τα οποία συχνά προκαλούν πόνο, και εντοπίζονται μέσα στους μύες. Δίνουν την αίσθηση ενός σκληρού κόμπου ή μιας σφαίρας ανάμεσα στις μυϊκές ίνες.

Πολλές φορές όταν ασκηθεί πίεση στα σημεία αυτά, τότε μπορεί να υπάρξει πυροδότηση πόνου σε περιοχές του μύ, ή του σώματος. Ορισμένες φορές παρατηρούμε συσπάσεις του μυός σαν κύματα.


Πηγές: massage-therapy.gr, womensrunning.competitor.com, athlitikomasaz.gr