Τι συμβαίνει με τους άτυπους νόμους των δρομέων, όπως πχ. με το να μοιράζονται τα ακουστικά μεταξύ τους; Ανήκεις σε αυτούς που μοιράζονται με ευκολία τα ακουστικά τους ή το σκέφτεσαι κι άλλη φορά; Σιχαίνεσαι ή είσαι εντελώς εντάξει με αυτό;

Αυτό το ‘σιχαμερό’ “debate” είναι δύσκολο να απαντηθεί για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Τα επίπεδα «σιχαμάρας» του καθενός δεν είναι τα ίδια! Θα σ’ άφηνα ίσως να φας από το πιάτο μου, να φας μια μπουκιά από σάντουιτς μου και να χρησιμοποιήσεις το αποσμητικό μου. Εσύ, από την άλλη, μπορεί να απωθείσαι από αυτού του είδους το μοίρασμα, αλλά να είσαι οκέι με το να κοιμηθείς σε σεντόνια που δεν είναι φρεσκοπλυμένα.Τα επίπεδα ‘σιχαμάρας’ του καθενός διαφέρουν. Έχω φίλους που μοιράζονται πιρούνια, αλλά όχι οδοντόβουρτσες. Βγάλε άκρη. Πώς λοιπόν δημιουργείς κανόνες σε αυτά τα ζητήματα, όταν τα standards είναι τόσο διαφορετικά από άτομο σε άτομο; Δεν βάζεις. Απλώς ρωτάς. “Άννα, αν θες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ακουστικά μου – ξέρω μερικούς ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τα μοιράζονται, αλλά εμένα δεν με πειράζει, αν δεν πειράζει κι εσένα». Ή αντίστροφα, «Ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά θα ακούσω άλλη φορά».

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται υπεραπλουστευμένο, αλλά κάποιοι από εμάς δυσκολεύονται να αποφύγουν κάτι που πιθανώς σιχαίνονται. Τα όρια με τα ακουστικά τα βάζεις όπως θα έβαζες όρια για να δώσεις τη βούρτσα για τα μαλλιά σου, μπουκιά από το φαγητό σου κλπ. Δεν είναι περίεργο να μη θέλεις να τα μοιραστείς, όλοι έχουμε όρια σε αυτά. Απλώς μίλα ήρεμα στον running partner σου και εξήγησε ότι είναι κάτι που εσύ δεν θες. Η ευγένεια είναι το παν σε όλα!

Κάτι που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα ακουστικά συγκεντρώνουν βακτήρια και σε συνδυασμό με την υγρασία και τη ζέστη στο αυτί μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις. Όταν αλλάζουν αυτιά, προφανώς και πολλαπλασιάζονται. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο έντονα ότνα μιλάμε για δρομείς, όπου η ζέστη και η υγρασία είναι σε πολλαπλάσιο βαθμό. Μία καλή λύση είτε τα μοιράζεσαι είτε όχι, είναι να τα απολυμαίνεις μία φορά την εβδομάδα.


Πηγή: metro.co.uk

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach