#HOMEENERGY

Το κάθε σπίτι, ή δωμάτιο, διακατέχεται από μια αύρα.  Όλα είναι ενέργεια, η ίδια η ψυχή σου είναι ενέργεια! Σύμφωνα με το Feng Shui η ενέργεια αυτή, το λεγόμενο «τσι», μπορεί να πάρει τις μορφές 5 βασικών στοιχείων: του νερού, της φωτιάς, του ξύλου, του μετάλλου και της γης.

Τα 5 στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αλληλοσχετίζονται. Σύμφωνα με το Feng Shui λοιπόν, το κάθε στοιχείο της φύσης, επηρεάζει τα υπόλοιπα ανάλογα με τη θέση του. Με τους χρυσούς του κανόνες, προτείνει μια διαρρύθμιση χώρων και τοποθέτηση αντικειμένων προς την καλύτερη ροή θετικής ενέργειας και την, κατ’ επέκταση, απόκτηση ευτυχίας, υγείας, πλούτου και αρμονίας από όσους κατοικούν μέσα στους χώρους αυτούς.

Ένας δάσκαλος του Ταό, έλεγε: «Ζωή είναι να μάθεις να χορεύεις με την ενέργεια του σύμπαντος και το Feng Shui είναι τα βήματα αυτού του χορού», δίνοντας στη φιλοσοφία αυτή πραγματική υπόσταση. Είναι άλλωστε μια αρχαία κινέζικη επιστήμη, που αναπτύχθηκε στις ασιατικές αυτοκρατορίες πριν από 5.000 χρόνια.

Στο σπίτι σου περνάς σχεδόν τη μισή σου ζωή. Είναι ο χώρος στον οποίον πραγματικά «ζεις»: Εκεί τρώς, εκεί κουβεντιάζεις, διασκεδάζεις, κάνεις έρωτα (και παιδιά), αναρρώνεις από ασθένειες, χαλαρώνεις, μαλώνεις και… μεγαλώνεις. Είναι ένας χώρος που οι περισσότεροι θέλουμε να είναι καθαρός, φωτεινός, όμορφος, τακτοποιημένος, το καταφύγιό μας στο οποίο θα νιώθουμε χαλάρωση και ανακούφιση στο τέλος της ημέρας.

Πώς θα καταφέρεις να είναι το σπίτι σου ο προσωπικός σου παράδεισος; Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να ακολουθήσεις κάποιες από τις βασικές οδηγίες του feng shui, οι οποίες έχουν να κάνουν με την θετική ενέργεια, την αρμονία και την τάξη. Άλλωστε, όπως μεταφράζεται και η ίδια η λέξη «feng shui» = «αέρας και νερό» οι νόμοι της φύσης είναι αυτοί που πρέπει να διέπουν το περιβάλλον στο οποίο ζεις αν θέλεις να νιώθεις χαρούμενος, υγιής, εύρωστος και ελεύθερος. Και παρόλο που η επιτυχία της φιλοσοφίας του δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όσοι έχουν ακολουθήσει τις αρχές του ορκίζονται σε αυτό.

Η είσοδος του σπιτιού

Η είσοδος του σπιτιού είναι, σύμφωνα με το Feng Shui, «το στόμα του τσι», δηλαδή εκεί από όπου «μπαίνει» όλη η θετική ενέργεια. Φροντίσε, λοιπόν, η είσοδος να είναι καθαρή και φωτεινή και απομακρύνε πράγματα που δεν χρειάζεσε και μπορεί να εμποδίζουν τη θετική ενέργεια να μπει.

Ακόμα, σκέψου να αλλάξεις το χρώμα της κύριας πόρτας του σπιτιού: Βάψε την πράσινη για να σου φέρει ανάπτυξη, κόκκινη για να φέρει πλούτο, μπλε για να φέρει ηρεμία ή καφέ για να υπάρχει σταθερότητα. Άλλωστε, απλά και μόνο η αλλαγή χρώματος στην πόρτα μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση.

Μελωδίες αρμονίας: Οι μελωδοί και τα καμπανάκια φέρνουν καλή τύχη κι αρμονία στο σπίτι, καθώς ο ήχος τους διώχνει την αρνητική ενέργεια. Κρέμασε ένα μελωδό κοντά στην πόρτα της εισόδου, ώστε να κινείται κάθε φορά που την ανοιγοκλείνεις.

Τυχερά σύμβολα: Φτιάξε μια γωνιά στην είσοδο του σπιτιού όπου θα συγκεντρώσεις τα αγαπημένα σου τυχερά σύμβολα: ένα πέταλο αλόγου, μια χάντρα για το μάτι, ένα εικόνισμα, ένα φυλαχτό. Τα αντικείμενα αυτά θα δημιουργήσουν μια αύρα θετικής ενέργειας μέσα στο χώρο και θα λειτουργήσουν προστατευτικά για το σπίτι σου.

Καθάρισε και αέρισε

Η ακαταστασία μπορεί να καταστρέψει κάθε θετική ενέργεια στο σπίτι. Γι’αυτό, καθάρισε και πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσε και αέρισε καλά τους χώρους στους οποίους κινείσαι. Ο αέρας και η ενέργεια πρέπει να κινούνται ελεύθερα στον χώρο και η ακαταστασία μπορεί να την εμποδίζει και να σε κρατά «κολλημένους» στο παρελθόν.

Φασίνα με άρωμα βασιλικού

Εξάγνισε το χώρο και τόνωσε τη θετική ενέργεια, σφουγγαρίζοντας με νερό στο οποίο θα έχεις προσθέσει φύλλα φρέσκου βασιλικού και μερικές σταγόνες φρέσκο λεμόνι μαζί φυσικά με το απορρυπαντικό σου.

Ακόμα, πετάξτε αντικείμενα που έχουν σπάσει, αντικαταστήστε όλες τις καμένες λάμπες και να είσαι αδίστακτος με ό,τι έχεις να χρησιμοποιήσεις περισσότερο από έναν χρόνο.

Όταν θα έχεις τελειώσει με όλα αυτά πλύνε καλά τα χέρια σου κάτω από τρεχούμενο νερό για αρκετή ώρα, για να φύγει κάθε κακή ενέργεια που μπορεί να έχει μείνει στα χέρια σου από όλη αυτή τη διαδικασία.

Σκούπες και σφουγγαρίστρες

Σύμφωνα με το Feng Shui μπορεί να μεταφέρουν μέρος της αρνητικής ενέργειας που διώχνουν γι’αυτό φρόντισε να φυλάς όλα αυτά τα εργαλεία καθαρισμού πάντα εκτός σπιτιού, ιδανικά κλεισμένες σε ένα ντουλάπι και μάλιστα σε ανάποδη θέση. Φρόντισε το ντουλάπι στο οποίο φυλάς τα καθαριστικά σου, π.χ. ξεσκονόπανα κ.λ.π., να μην βρίσκεται στον χώρο όπου τρώς, καθώς η τραπεζαρία συμβολίζει την τροφή και την ευημερία –δεν θέλεις να «καθαρίσεις» τα στοιχεία αυτά από την ζωή σου. Δεν πρέπει, όμως, να φυλάσσονται ούτε στην είσοδο του σπιτιού.

Ηρεμία από τις φωτεινές πηγές που μας δημιουργούν ανησυχία

 Είναι καλύτερα να καταργήσεις τα επιθετικά φώτα, που στέλνουν το φως από το ταβάνι προς τα κάτω και να επιλέξεις πολλά μικρά, φθηνά φωτιστικά που στέλνουν το φως προς το ταβάνι. Συνδυάζονται πολύ καλά με φυσικά κεριά, τα οποία προσθέτουν ζεστή λάμψη σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των ματιών.

Μυρωδιές που απαλύνουν τις αισθήσεις μας

 Μικρά γυάλινα μπολ γεμάτα με ξυλαράκια από φυσική βανίλια (ιατρικά πειράματα έχουν δείξει ότι μειώνει το στρες και την αγωνία της καθημερινότητας) ή φρέσκιες φλούδες μανταρινιού (το αιθέριο έλαιό τους αποπνέει ηρεμία, ευεξία και φέρνει χαρά και αισιοδοξία) αποτελούν φθηνή και αποτελεσματική λύση.

Στο γραφείο

Τοποθετήσε μερικά πρες παπιέ, τα οποία λειτουργούν όχι μόνο ως όμορφα διακοσμητικά αλλά προωθούν την ανάπτυξη και την σταθερότητα. Ειδικά τα στρογγυλά πρες παπιέ συμβολίζουν την σταθερότητα της γης, ενώ τα κρυστάλλινα αυξάνουν την ευημερία. Τοποθετήσε πάνω σε επιταγές που μπορεί να έχετε δεχθεί, αλλά όχι πάνω σε λογαριασμούς που δεν έχεις ακόμα πληρώσει.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά μέσα στο σπίτι βοηθούν την κίνηση του τσι και έτσι την καλή ενέργεια, ενώ ωφελούν ιδιαίτερα τους χώρους εργασίας. Προτιμήσε μεγάλα φυτά όπως κρίνα, μπαμπού και κάποια άλλα που ονομάζονται Jade. Αν το σπίτι σου είναι μικρό προτιμήσε ένα μικρότερο φυτό (αλλά όχι κανένα). Φροντίσε τα φυτά σου να είναι υγιή και καλοποτισμένα και θα σου το ανταποδώσουν.

Κουρτίνες και παραβάν

Οι κουρτίνες και τα παραβάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην κινεζική φιλοσοφία καθώς πέρα από ομορφιά και πρακτικότητα, μπορούν να μπλοκάρουν την ενέργεια που κινείται υπερβολικά γρήγορα –ιδανικά η ενέργεια θα πρέπει να κυλά ομαλά σε ένα σπίτι. Έτσι, αν η μπροστινή πόρτα του σπιτιού σου «κοιτάζει» την πίσω πόρτα η ενέργεια θα περνά πολύ γρήγορα μέσα από το σπίτι χωρίς να προσφέρει κανένα όφελος. Μία λεπτή κουρτίνα θα βοηθούσε, όπως άλλωστε και ένα παραβάν, το οποίο είναι επίσης ιδανικό για να διαχωρίσεις χώρους όπως π.χ. γραφείο και καθιστικό.

Μουσική

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά ένα σπίτι στο οποίο δεν ακούγεται ποτέ μουσική μπορεί να είναι γεμάτο παθητική ενέργεια, κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργεί αρνητικά στην υγεία και την πνευματική κατάσταση της οικογένειάς σου. Ένας καλός τρόπος να ισορροπήσεις την κατάσταση είναι με το να βάζεις μουσική ενώ καθαρίζεις για να διώχνεις την αρνητική ενέργεια και τη θέση της να παίρνει η θετική, ενώ είναι σημαντικό να παίζει μουσική στο σπίτι έστω για δέκα λεπτά κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με το feng shui, εξοπλισμός όπως στερεοφωνικό, πικ-απ, τηλεόραση, ηχεία, καλώδια κ.λ.π. πρέπει να μένουν κλεισμένα σε ντουλάπες και ντουλάπια όταν δεν χρησιμοποιούνται, καθώς θεωρούνται υπαίτια αρνητικής ενέργειας σε ένα σπίτι, επειδή δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η έκθεσή σου, λοιπόν, σε αυτά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.

Κρεβατοκάμαρα

Στην όαση της ξεκούρασής σας θα πρέπει να απολαμβάνεις ύπνο χωρίς διακοπές –άλλωστε, μόνο έτσι θα είσαι επιτυχημένος και παραγωγικός στην ζωή σου. Για να μειώσεις την κυκλοφορία αρνητικού τσι στον χώρο φρόντισε να έχεις το ξυπνητήρι σας σε απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από το κρεβάτι. Ακόμα, απόφυγε να βάλεις τηλεόραση στο δωμάτιο, αλλά ακόμα κι αν έχεις, τουλάχιστον φρόντισε αυτή να βρίσκεται μέσα σε κάποιο κλειστό ντουλάπι όταν κοιμάσε.

Το μπάνιο

Στο χώρο αυτόν ξεκινάς την ημέρα σου, αφιερώνεις χρόνο στην περιποίηση της ομορφιάς σου, ετοιμάζεσαι για να βγεις έξω. Στο μπάνιο κυριαρχεί το στοιχείο του νερού που συμβολίζει τη κάθαρση, πρακτικά και μεταφορικά.

Θαλασσινό σκηνικό: Ενίσχυσε τη θετική ενέργεια του μπάνιου, τονίζοντας το στοιχείο του νερού με χρώματα που θυμίζουν τη θάλασσα, όπως το γαλάζιο και το πράσινο. Διακόσμησε τα ράφια και τους τοίχους με κοχύλια, βότσαλα ή αστερίες, δημιουργώντας ένα θαλασσινό σκηνικό.

Σημαντική οδηγία, να κλείνεις πάντα το καπάκι της τουαλέτας για να μην διαφεύγει η καλοτυχία!

Το δικό σου σπα: Ποιός είπε ότι χρειάζεσαι μια περιουσία για να απολαύσεις τις πολυτέλειες των σταρ του Χόλυγουντ; Τρόπο θέλει… Απόλαυσε στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, κάνοντας ένα αρωματικό μπάνιο. Ρίξε στο νερό της μπανιέρας μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ, αν θέλεις αισθησιακή ατμόσφαιρα, λεβάντα για ψυχική ηρεμία, περγαμόντο για τόνωση και ζωτικότητα.

 Κάντε το Feng Shui τρόπο ζωής γενικότερα: Η τέχνη του Feng Shui ισχυρίζεται πως βοηθά στην εισροή θετικής ενέργειας στην ζωή σου και στην διάλυση της κακής ενέργειας. Δε μπορείς να δημιουργήσεις ένα θετικό σπίτι αν δεν είσαι και εσύ ο ίδιος θετικός σαν άνθρωπος, αν δεν περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου και δεν κάνεις θετικές και αισιόδοξες σκέψεις. Εάν η επιφυλακτικότητά σου απέναντι σε αυτού του τύπου τις νεωτερίστηκες πρακτικές είναι μικρότερη από την διάθεσή σου για διακοσμητικό -και όχι μόνο- πειραματισμό, ακολουθήσε τις απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές των ειδικών για κάθε δωμάτιο του σπιτιού ξεχωριστά.


Πηγή: ekriti.gr