#FORESTENERGY

Η αρχαία ιαπωνική πρακτική Shinrin-yoku κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Πόσες φορές δεν έχεις  ζηλέψει, και ειδικά άμα ζεις σε πόλη, αυτά τα πανέμορφα φυσικά τοπία που μοιράζονται οι φίλοι σου -και μη- στο Instagram, ευχόμενοι αντί να είσαι κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο, να είσαι σε ένα δάσος κάνοντας βόλτα.

Μάθε λοιπόν πως μια μικρή εκδρομή μέσα στο Σαββατοκύριακο ή μια βόλτα στο πάρκο είναι αρκετά για να σου δώσουν ενέργεια για ολόκληρη την εβδομάδα. Και μπορεί αυτό να μην είναι κάτι καινούριο, αλλά το γεγονός πως επιβεβαιώνεται από τους Ιάπωνες που το κάνουν εδώ και πολλά χρόνια σε συνδυασμό με νέες επιστημονικές μελέτες που το επιβεβαιώνουν, σίγουρα καθιστά το “κόλπο” πολύ πιο σημαντικό από όσο νόμιζες μέχρι σήμερα.

Η αρχαία ιαπωνική πρακτική του Shinrin-yoku, γνωστή και ως “forest bathing” είναι η τελευταία τάση στο πεδίο της βελτίωσης του τρόπου ζωής με προοπτικές που ξεπερνούν τα οφέλη και του καλύτερου spa. Πρακτικά αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι μια βόλτα στο δάσος ώστε να επανασυνδεθεί με τις αισθήσεις του και να αφουγκραστεί τον ήρεμο ρυθμό της φύσης. Η επιστήμη δεν γνωρίζει στον απόλυτο βαθμό γιατί κάτι τέτοιο έχει τόσο κατευναστική επίδραση, αλλά όσοι δεν πολυαγαπούν τη φύση πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουν. Αυτή η μεθυστική μυρωδιά του δάσους προέρχεται από τα phytoncides, τα “αιθέρια έλαια” του ξύλου, τα χημικά δηλαδή που παράγουν τα δέντρα και που έχουν την ικανότητα να μειώνουν την κορτιζόλη -ορμόνη του στρες- στο σώμα.

Ερευνητές από την Ιαπωνία που μελέτησαν τις επιδράσεις του “forest bathing” υποστηρίζουν πως το να περνάς χρόνο στη φύση είναι η πιο φθηνή λύση για όσους πάσχουν από άγχος, χαμηλό ανοσοποιητικό και διαταραχές στην ψυχική τους διάθεση. Το καλύτερο από όλα είναι πως ακόμη και ένα τέταρτο είναι αρκετό για να επωφεληθεί κάποιος από τα πλεονεκτήματα του forest bathing, αν και είναι σαφώς πιο ωφέλιμο να περνά κανείς περισσότερα από 15 λεπτά στη φύση- όσο περισσότερος ο χρόνος, τόσο το καλύτερο. Τα οφέλη δε μιας δίωρης- τρίωρης βόλτα “κρατούν” για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει ο χρόνος για κάτι τέτοιο, υπάρχει εναλλακτικό λύση- το κατ’ οίκον ή τοπικό “forest bathing”. Αυτοί είναι οι 5 τρόποι που μπορεί κάποιος που ζει σε πόλη να έχει παρόμοια οφέλη με μια βόλτα στο δάσος, χωρίς όμως να την κάνει:

  1. Διακόσμησε το σπίτι με φυτά: Πρόσθεσε ένα φυτό σε ένα μέρος του σπιτιού που περνάς πολύ χρόνο, ειδικά στο σημείο όπου μπορεί να εργάζεσαι κιόλας. Φιλτράρουν τον αέρα και έχουν ηρεμιστική επίδραση.
  2. Κάνε μια βόλτα στο πάρκο: Πήγαινε μια χαλαρή βόλτα σε κάποιο πάρκο της περιοχής σου, παρατήρησε το περιβάλλον γύρω σου κι εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου.
  3. Φρόντισε έναν κήπο: Μελέτη από τη Δανία απέδειξε πως η “θεραπευτική κηπουρική” μειώνει δραστικά τα επίπεδα άγχους. Είτε πρόκειται για ενασχόληση με τον κήπο σου είτε για δυο γλάστρες που μεγαλώνουν στριμωγμένες στο παράθυρό σου, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείς και να βιώνεις την ανάπτυξη τους.
  4. Κρέμασε φωτογραφίες με σκηνές από δάση: Είτε πρόκειται για το screensaver του υπολογιστή μας είτε για μερικές εικόνες στον τοίχο, έρευνες έχουν δείξει πως το να έχεις γύρω σου εικόνες από φυσικά τοπία μειώνει το άγχος.
  5. Αγόρασε σχετικά αιθέρια έλαια: Έχει αποδειχθεί πως η αρωματοθεραπεία με αρώματα που σχετίζονται με τις μυρωδιές του δάσους βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το άρωμα πεύκου, που εκ φύσεως περιέχει phytoncides, είναι το νούμερο 1 προτεινόμενο για την περίσταση.

Πηγή: lifo.gr