Τελευταία, το make up στην προπόνηση έχει γίνει της μόδας. Το λεγόμενο “athleisure” τύπου make up που στοχεύει σε γυναίκες που φροντίζουν την υγεία τους και είναι active όλο και περισσότερο “ξεπηδάει” από τα ράφια ομορφιάς εταιριών όπως η Tarte, η Birchbox και η Sweat. Είτε αυτό σε κάνει να θες να πιάσεις τη μάσκαρα είτε να πας να ψωνίσεις καινούριο make up που να μπορείς να φοράς στην αίθουσα για spinning, εμείς θα σου πούμε μερικά πράγματα που θα έπρεπε να ξέρεις, σύμφωνα με δερματολόγους.

Τι είναι στ’ αλήθεια το make up τύπου athleisure;

“Πολλά προϊόντα athleisure make up είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά στον ιδρώτα – είναι σχεδιασμένα για άσκηση”, εξηγεί η Lauren Ploch, M.D, δερματολόγος στην Augusta, Georgia. Επιπρόσθετα, μερικά από αυτά περιέχουν φυσικά συστατικά που είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν πόρους κατά τη διάρκεια προπονήσεων με πολύ ιδρώτα. “Δεν είναι ανάγκη να βρεις τα προϊόντα με την επιγραφή ‘athleisure’, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άλλα στην αγορά που προσφέρουν τα ίδια οφέλη χωρίς να έχουν την ετικέτα ‘athleisure’, λέει η Dr. Ploch.

Είναι η άσκηση με make up ακατάλληλη για το δέρμα σου;
Όχι απαραίτητα. Κάθε φόρμουλα- athleisure ή μη- που είναι μη φαγεσωρογόνα (μετάφραση: δε φράζει τους πόρους σου) και/ή μη λιπαρό, λογικά πρέπει να είναι ΟΚ, λέει η Ploch. Για να αποφύγεις ένα μεγάλο ξέσπασμα του δέρματός σου, απόφυγε το make up με χοντρή πυκνότητα, το ‘βαρύ’, που η βάση του είναι λιπαρή. Τέτοιου είδους βαριές φόρμουλες μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή όταν αναμειγνύονται με ιδρώτα. “Μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα που αφήνουν οι πούδρες, όταν μιλάμε για προπόνηση”, λέει η Mona Gohara, M.D., επαγγελματίας βοηθός καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale. “Είναι απορροφητικές, αλλά μπορούν επίσης να είναι καλυπτικές, και ακόμα να σου δώσουν μία λάμψη ή ίσως έναν bronze τόνο”. Το αγαπημένο της: της Colorscience, το Sunforgettable Brush On Sunscreen. Και αν φοράς μάσκαρα στο γυμναστήριο, απλώς σιγουρέψου ότι είναι αδιάβροχη, έτσι ώστε να μην τρέξει μέσα στα μάτια σου.

Πώς πρέπει αν φροντίσεις το δέρμα σου πριν και μετά την προπόνηση;
Πριν βάλεις make up πριν την προπόνηση, πλύνε το πρόσωπό σου με ένα μαλακό καθαριστικό για να αρχίσεις με καθαρό δέρμα, λέει η Dr. Ploch. Μας αρέσει το BeautyRX Gentle Cream Cleanser. Και μην ξεχάσεις να βάλεις αντιηλιακό αν πρόκειται να κάνεις άσκηση υπαίθρια ή κοντά σε παράθυρο. “Το μη φαγεσωρογόνο make up είναι must για άσκηση έτσι ώστε οι πόροι σου να μην παγιδεύσουν ιδρώτα, βρωμιά και λιπαρότητα”, λέει εκείνη. Το make up που θα βάλεις φρόντισε να έχει ως βάση μεταλλικά στοιχεία με οξείδιο του ψευδαργύρου και/ή διοξείδιο του τιτανίου, όπως της Colorscience  που αναφέρθηκε παραπάνω.

Μετά την άσκηση, πλύνε το πρόσωπό σου με ένα καθαριστικό που δεν έχει σαπούνι, λέει η Dr. Gohara ή χρησιμοποίησε απλώς μαντηλάκια καθαρισμού που θα έχεις μαζί σου στην τσάντα του γυμναστηρίου σου.

Αν και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να αποδέχεσαι το δέρμα το οποίο έχεις, αν έχεις ακμή, μαύρους κύκλους ή κόκκινους ερεθισμούς, σκέψου να δεις κάποιο δερματολόγο για να συζητήσεις πιθανές θεραπείες, λέει η Dr. Ploch. “Είναι σημαντικό να διευθετήσεις τις ανασφάλειες που έχεις για το δέρμα σου, έτσι ώστε το make up να αποτελεί στοιχείο fun και θέμα επιλογής, όχι αναγκαιότητας”, λέει εκείνη.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Κάνε αυτό που σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βάλε τα δυνατά σου κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Αν αυτό σημαίνει ότι τα φτύνεις και ιδρώνεις πολύ, χρησιμοποίησε make up με φόρμουλες μη λιπαρές που να είναι αδιάβροχα- δεν είναι ανάγκη να αναζητάς οπωσδήποτε την ετικέτα “athleisure” ή “active”.

Δες και μερικά tips για το μακιγιάζ στην προπόνηση!


Πηγή: greatist.com