Αρχικά, ως προϊόν χωρίς γλουτένη θεωρείται εκείνο στο οποίο αναγράφεται στην ετικέτα του με σαφήνεια πως δεν περιέχει γλουτένη, σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή βρώμη.

Τι συμβαίνει όταν από το τρόφιμο αφαιρεθεί η γλουτένη;

Τότε μειώνονται χαρακτηριστικά του που σχετίζονται με τη συνεκτικότητα και την αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Ωστόσο, για να αναπληρωθεί η νοστιμιά του προστίθενται σάκχαρα ή λίπος. Ακόμα παρατηρήθηκε πως σε αρκετά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης είναι μειωμένη η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, ενώ ακόμα πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες για να εξακριβωθεί το τι συμβαίνει σχετικά με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.

Το ερώτημα όμως παραμένει, τι γίνεται μετά τη τόσο θερμή διαφήμισή τους;

Η γλουτένη έχει τραβήξει τα βλέμματα τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τις διάφορες προτροπές για τον αποκλεισμό της από τη διατροφή από το γενικό πληθυσμό, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφή ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή τη θέση.
Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη προωθούνται ως ‘’υγιεινότερα’’ των άλλων, με αξιοσημείωτη την αύξηση των πωλήσεων τους, αλλά υπάρχει έλλειψη δεδομένων για την εκτίμηση του θρεπτικού προφίλ τους και πόσο μάλλον ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκριση τους με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.
Ακόμα ο χαρακτηρισμός ‘’υγιεινότερα’’ μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές σχετικά με το θερμιδικό τους περιεχόμενο και το μέγεθος της μερίδας, με αποτέλεσμα την αυξημένη τους κατανάλωση.
Αυτό που πραγματικά στο τέλος συμβαίνει είναι πως τα άτομα δίχως κοιλιοκάκη που ακολουθούν διατροφή δίχως γλουτένη περιορίζουν την ποικιλία και συνεπώς την ποιότητα του διατροφικού τους πλάνου, με πιθανό αντίκτυπο στην υγεία.
Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και αποφυγής παρεξηγήσεων, τα άτομα με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν εφ’ όρου ζωής μια διατροφή με αυστηρό αποκλεισμό γλουτένης. Παράλληλα τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη που δεν οφείλεται σε παθολογική κατάσταση (κοιλιοκάκη), ίσως θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μείωση της ποσότητας γλουτένης που καταναλώνουν στο καθημερινό διαιτολόγιο τους.


Πηγή: nutrinews.gr

Γράφει η Μαρία Μεντζέλου