STAYING POSITIVE

Ακόμη κι αν σου αρέσει να τρέχεις, υπάρχουν φορές που κάποιες αρνητικές σκέψεις σε εμποδίζουν. Δες πώς να τις αντιμετωπίσεις.

Πολύ συχνά, Runster, τα μεγαλύτερα εμπόδια που δεν σε αφήνουν να βγεις για τρέξιμο, δεν έχουν να κάνουν με τα πόδια σου ή με τους πνεύμονές σου, αλλά με το μυαλό σου. Δες παρακάτω τις πιο συνηθισμένες αρνητικές σκέψεις που πολλές φορές δεν σε αφήνουν να βγεις από την πόρτα και να ξεκινήσεις το τρέξιμο.

ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ: «Η προπόνηση «πονάει»!»

GET OVER IT: Για να ξεπεράσεις αυτούς τους φόβους, επικεντρώσου σε – εξωτερικούς – παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα, λέει η Christy Greenleaf, Καθηγήτρια Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Wisconsin. Κανόνισε να βγεις για περπάτημα ή τρέξιμο μαζί με ένα φίλο σου, παρακολούθησε την αγαπημένη σου σειρά όταν ανεβαίνεις στον διάδρομο, άκου την αγαπημένη σου μουσική που σου φέρνει αγαπημένες αναμνήσεις στο μυαλό. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ακούς την αγαπημένη σου μουσική, μειώνεται το επίπεδο της αντιλαμβανόμενης προσπάθειας ή της έντασης της προσπάθειας καθώς προπονείσαι. “Οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει θετικά την προσοχή ώστε να νιώθεις καλύτερα, θα σε βοηθήσει πολύ’, λέει η Greenleaf. “Καθώς γίνεσαι πιο έμπειρος και το σώμα σου προσαρμόζεται καλύτερα στην προπόνησή σου, μπορείς να επικεντρώνεσαι περισσότερο στο σώμα σου και σε αυτό που βιώνει”. Θυμήσου Runster, ότι «κάθε αρχή και δύσκολη». “Κάθε βήμα στην αρχή μπορεί να φανεί δύσκολο,” λέει ο coach Jeff Gaudette, ιδρυτής του RunnersConnect, μιας online προπονητικής υπηρεσίας. “Όμως, πίστεψέ μας, στη συνέχεια θα νιώθεις πολύ καλύτερα”.

ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ: «Όλοι θα γελάνε μαζί μου

GET OVER IT: Τις πρώτες φορές, βγες για τρέξιμο με έναν φίλο σου ή με μια παρέα ή με μια ομάδα. Ή «συνάντησε» κι άλλους δρομείς στο επίπεδό σου online. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρέα – είτε κάποιος φίλος, είτε ένα running group, είτε online παρέα – αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει το τρέξιμο καθημερινότητα για σένα. “Νιώθουμε τόσο φοβισμένοι ότι κάποιος θα γελάσει μαζί μας την πρώτη φορά” λέει η Christy Greenleaf, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Wisconsin.  “Στην πραγματικότητα όμως οι άλλοι είναι απασχολημένοι με τους εαυτούς τους”. Ζήτησε από φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους σου που δεν τρέχουν να σε υποστηρίξουν στην προσπάθειά σου, λέει η Mindy Solkin, προπονήτρια στο “The Running Center”. “Όταν κάποιος που δεν τρέχει ξέρει ότι μέχρι πρότινος κι εσύ δεν έτρεχες, θα επικροτήσει την προσπάθειά σου ακόμη κι αν τρέχεις 1χλμ”, μας λέει. “Είναι μεγάλη υπόθεση”.

ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ: «Δεν έχω χρόνο!»

GET OVER IT: Βρες χρόνο μέσα στη μέρα σου που να είναι αδιαπραγμάτευτα αφιερωμένο σε σένα, στο τρέξιμό σου, λέει η coach και εργοφυσιολόγος Susan Paul από το Track Shack Foundation του Orlando. Για τους περισσότερους αυτό είναι το πρωινά, πριν ξεκινήσεις την δουλειά ή άλλες υποχρεώσεις. “Αν βάλεις το τρέξιμο νωρίς το πρωί στο πρόγραμμά σου, τότε δεν έχεις την ευκαιρία ή τον χρόνο να βρεις δικαιολογία”, μας λέει. Φρόντισε μόνο να το προγραμματίσεις με τέτοιο τρόπο που να μην σε καθυστερεί τελικά από την δουλειά ή από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, γιατί έτσι το τρέξιμο θα καταντήσει «τιμωρία», λέει ο Charles Duhigg, συγγραφέα του βιβλίου The Power of Habit.  “Η προπόνηση θα συνδεθεί στο μυαλό σου με αρνητικά αποτελέσματα,” μας λέει. “Και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το εντάξεις στην ρουτίνα σου”.

ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ: «Έχασα πολλές προπονήσεις τελευταία και δεν μπορώ να επανέλθω!»

GET OVER IT: Κάνε reset και re-start, Runster, όπως θα έκανες και στον υπολογιστή σου, λέει ο online training coach Jeff Gaudette. “Ξέχνα το παρελθόν και επικεντρώσου σε αυτό που μπορείς να κοντρολάρεις σήμερα” μας λέει. “Ρώτα τον εαυτό σου: Μπορώ να τρέξω σήμερα; Μπορώ να βελτιωθώ; Και πραγματικά θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα θα επανέλθεις. Ακόμα και οι αρχάριοι εκπλήσσονται από το πόσο γρήγορα μπαίνουν σε φόρμα. Ακόμη κι αν σταμάτησαν για 2 ή 3 εβδομάδες, δεν έχασαν και τόσο πολύ την φόρμα τους όσο νομίζουν.

THE OBSTACLE: «Προπονούμαι σκληρά αλλά χωρίς αποτέλεσμα!»   

GET OVER IT: Κάνε υπομονή. Τα θετικά αποτελέσματα του τρεξίματος, μπορεί να μην είναι εμφανή από την αρχή στον καθρέφτη ή στη ζυγαριά. “Πολλοί νομίζουν ότι θα χάσουν κιλά κατευθείαν, κι αρχίζουν να τρέχουν πολύ και γρήγορα από την αρχή”, λέει η Paul. “Η απώλεια βάρους θα έρθει όταν το κάνεις συστηματικά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ενεργοποιήσεις τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντές σου”, μας λέει. Το σώμα σου φτιάχνει περισσότερα τριχοειδή αγγεία, μιτοχόνδρια και ένζυμα, που θα το βοηθήσουν να  χρησιμοποιήσει το λίπος για καύσιμο, μας εξηγεί η Paul. Όταν είσαι ανυπόμονος, κάνεις λάθη, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και τελικά να θεωρήσεις ότι το τρέξιμο δεν σου κάνει καλό.

Διώξε λοιπόν από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις Runster και συνέχισε να απολαμβάνεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου!


Πηγή: RUNNERS WORLD