Σύμφωνα με το American Academy of Sleep Medicine, οι ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου σε ποσοστό 30%.

Οι κορυφαίοι 3 λόγοι; Το στρες, το άγχος και οι κακές συνήθειες γύρω από τον ύπνο.

Είναι απίστευτα απογοητευτικό να μην μπορείς να κοιμηθείς ενώ είσαι κουρασμένος, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις τα οποία θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς με φυσικό τρόπο – όλα βασίζονται σε επιστημονική έρευνα.

1. Nα έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου!

Το σώμα σου έχει ένα ρολόι που σχετίζεται με το πότε ανατέλλει και δύει ο ήλιος, ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Όταν έχει ήλιο έξω, το σώμα παίρνει το μήνυμα να σηκωθεί και να είναι ενεργητικό και όταν ο ήλιος πέφτει παίρνει το σήμα ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί.

Σύμφωνα με την Physician & Stress Expert, Eva Selhub, M.D., “το βιολογικό ρολόι στην πραγματικότητα χαλάει επειδή δε δίνεις σημασία στο φυσικό ρυθμό του”. Εξηγεί ότι οτιδήποτε – από το να ξυπνάς νωρίς μέχρι να μην τρέφεσαι σωστά – έχει να κάνει με τον κιρκάδιο ρυθμό.

Για να μπορέσεις να κοιμάσαι όσο το δυνατό καλύτερα, είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε εναρμόνιση με το φυσικό ρυθμό του σώματός σου. Η Selhub αναφέρει, “Όσο πιο τακτικά κοιμάσαι, τόσο καλύτερα θα λειτουργεί ο κιρκάδιος ρυθμός σου”.

Αν είναι εφικτό, να σηκώνεσαι και να πέφτεις στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Διατηρώντας ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου θα μπορέσεις να έχεις αρμονία με το βιολογικό σου ρολόι, ενθαρρύνοντας το σώμα σου να κοιμηθεί με φυσικό τρόπο.

2. Διαλογίσου!

Σύμφωνα με το American Psychology Association  45% των ενηλίκων ανέφερε ότι σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω στρες τον περασμένο μήνα.

Ένας αποδεδειγμένος τρόπος να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να χαλαρώσεις: ο διαλογισμός. Τα αποτελέσματα 7 ερευνών σχετικά με το διαλογισμό συνέκλιναν και προτείνουν ότι ο διαλογισμός μειώνει τη δυσκολία να κοιμηθείς (όπως οι στρεσογόνες σκέψεις) και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Ο διαλογισμός που στηρίζεται στη χαλάρωση συγκεκριμένα, σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου και καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα.

Σε έρευνα που συνέκρινε την εκπαίδευση ώστε να έχεις υγιεινό ύπνο και την εκπαίδευση για διαλογισμό, αυτοί που μάθαιναν τεχνικές διαλογισμού είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου από αυτούς που ασκούνταν σε τεχνικές ύπνου μετά από διάστημα 6 εβδομάδων.

Ξεκινώντας μια ημερήσια πρακτική διαλογισμού μπορείς να βοηθηθείς ώστε να διαχειρίζεσαι καλύτερα το στρες σου και να κοιμάσαι χωρίς να σε απασχολούν ενοχλητικές σκέψεις.

3. Δοκίμασε ένα φυσικό συστατικό ύπνου!

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και παίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες από 300 ανεξάρτητες βιοχημικές διεργασίες στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της μυικής λειτουργίας, της ρύθμισης των νευροδιαβιβαστών, και πολλών ακόμη.

Όταν πρόκειται να κοιμηθείς, το μαγνήσιο σε βοηθά με πολλούς τρόπους. Πρώτα, στοχεύει στη διαχείριση του στρες και προωθεί την αίσθηση της χαλάρωσης, που και τα δυο είναι σημαντικά στην προετοιμασία σου ώστε να κοιμηθείς. Επιπρόσθετα ενεργοποιεί υποδοχείς όπως το γ-αμινο-βουτυρικό οξύ (gamma-Aminobutyric acid), νευροδιαβιβαστή που υποστηρίζει τη χαλάρωση και τον ύπνο.

Ο καταξιωμένος ψυχίατρος, Robert Rountree, M.D., εξηγεί, “βοηθά ολόκληρο το σώμα να ηρεμήσει,” προσθέτοντας ότι το μαγνήσιο, “κάνει στην ουσία όλα τα πράγματα που θες να κάνεις ώστε το σώμα σου να είναι προετοιμασμένο για να κοιμηθεί, και συμβάλει ώστε να διατηρηθεί ο ύπνος.”

Το μαγνήσιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά αν θες μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση πάρε ένα σκεύασμα.

Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά να ρυθμίζεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου και προωθεί τη διαδικασία του ύπνου.

Το σώμα φυσικά παράγει μελατονίνη σαν απάντηση στο σκοτάδι, όταν ο ήλιος δύει. Ωστόσο, συνήθειες όπως ο ελλιπής ύπνος και το ταξίδι μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική παραγωγή της.

Όταν παίρνεις ένα συμπλήρωμα η μελατονίνη βοηθά στον κύκλο του ύπνου στην περίπτωση ενός jet lag. Το National Sleep Foundation προτείνει να παίρνεις μεταξύ 0,2 και 5 mg 60 λεπτά πριν πέσεις για ύπνο όταν το χρειάζεσαι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα συνηθισμένο δείγμα επίδρασης της μελατονίνης είναι τα πρωινό ζάλισμα έτσι μπορεί και να μην είναι και η ιδανική επιλογή για κάθε βράδυ.

4. Ρύθμισε τη σωστή θερμοκρασία δωματίου!

Σαν τμήμα του κιρκάδιου ρυθμού, η θερμοκρασία του σώματος σου πέφτει το βράδυ. Έχει αποδειχθεί ότι η διατήρηση σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας στο υπνοδωμάτιο βοηθά να αποκοιμηθείς πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, η καλύτερη θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 16-18 βαθμούς Κελσίου αν και οι προσωπικές σου ανάγκες μπορεί να διαφέρουν.

5. Απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές συσκευές!

Ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά και οι υπολογιστές, παράγουν μπλε φως. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό πριν τον ύπνο γιατί παρεμβάλλεται στην παραγωγή μελατονίνης, κάνοντας τον εγκέφαλο να σκέφτεται όπως κάνει κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αν σου φαίνεται δύσκολη η ιδέα να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου συσκευές στο υπνοδωμάτιο σου, σκέψου να φορέσεις  blue-blocking lenses  περίπου 90 λεπτά πριν κοιμηθείς ή χρησιμοποίησε ένα app που μπλοκάρει τον μπλε φωτισμό.

6. Διάβασε ένα βιβλίο!

Το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς. Όμως, σιγουρέψου ότι διαβάζεις ένα κανονικό βιβλίο και όχι ένα e-book. Το e-reading, όπως και οι ηλεκτρονικές συσκευές έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικές επιδράσεις στη διαδικασία του ύπνου, τον κιρκάδιο ρυθμό και κινητοποιεί λόγω του μπλε φωτισμού που παράγει.

Είναι, γεγονός, ότι σε μελέτη οι συμμετέχοντες τους πήρε κατά μέσο όρο 10 λεπτά περισσότερο για να κοιμηθούν τις νύχτες που διάβαζαν ηλεκτρονικά σε σύγκριση με τις νύχτες που διάβαζαν ένα κανονικό βιβλίο. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες καταστέλλεται η παραγωγή μελατονίνης και μειώνεται η διαδικασία του ύπνου.

Αν θες να χρησιμοποιήσεις ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, φόρα blue-light blocking glasses  ώστε να αποφύγεις την επίδραση του μπλε φωτός στον ύπνο σου.

7. Απόφυγε τα social media!

Ακόμη και αν φοράς blue-light blocking glasses, πρέπει να αποσυνδεθείς από το Instagram πριν πέσεις για ύπνο. Η χρήση των social media, ειδικά 30 λεπτά πριν κοιμηθείς συνδέεται με διαταραχές ύπνου σε εφήβους, συμπεριλαμβανόμένης της δυσκολίας να κοιμηθείς.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη 1,788 εφήβων στην Αμερική έδειξε ότι η χρήση των social media κατά τη διάρκεια της μέρας έχει αρνητική επίδραση στη διαδικασία του ύπνου. Ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη συναισθηματική και διανοητική διάσταση που έχουν τα social media. 

Το να ενημερώνεσαι για πολιτικές διαμάχες ή να βλέπεις δυσάρεστες ιστορίες όσο βρίσκεσαι στο υπνοδωμάτιο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσεις πριν κοιμηθείς.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει στρες αφού έχει τσεκάρει τα social media accounts σου, είναι πιθανόν καλή ιδέα να αποσυνδεθείς νωρίς το απόγευμα και να βρεις περισσότερο χαλαρωτικούς τρόπους να ξοδέψεις το χρόνο σου όταν βρίσκεσαι στο κρεβάτι.

8. Άκουσε χαλαρωτική μουσική! 

Η μουσική σε νανουρίζει βοηθώντας σε να κοιμηθείς. Έρευνες δείχνουν ότι το να ακούς μουσική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου, ειδικά σε αυτούς που πάσχουν από αϋπνία.

Ένα είδος μουσικής που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποδοτικό στη χαλάρωση είναι η Meditative Binaural Music. Σε αυτό το είδος μουσικής. ο ακροατής ακούει δυο διαφορετικούς τόνους, έναν σε κάθε αυτί.

Η κλασική μουσική επίσης έχει αποδειχθεί ότι προωθεί τη χαλάρωση.

9. Κάνε ένα ζεστό ντους!

Χρειάζεται δικαιολογία για να μουλιάσεις στην μπανιέρα;

Σύμφωνα με μεγάλη ανάλυσητο να κάνεις ντους πριν πέσεις για ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου και το πόσο γρήγορα μπορείς να κοιμηθείς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ιδανική θερμοκρασία για ένα χαλαρωτικό ντους πριν κοιμηθείς είναι 40 – 50 βαθμοί Κελσίου. Με το να κάνεις ένα ζεστό ντους τονώνεις τη φυσική θερμοκρασία του σώματος σου, υποστηρίζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό.

10. Δοκίμασε την αρωματοθεραπεία!

Η αρωματοθεραπεία είναι μια τεχνική στην οποία διαχέεις αιθέρια έλαια για ψυχολογικούς, συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, με κάθε έλαιο να έχει ξεχωριστά μοναδικά πλεονεκτήματα. Το έλαιο της λεβάντας, ειδικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και σου αφήνει μια αίσθηση ηρεμίας.

Για να το χρησιμοποιήσεις, ψέκασε 2 με 3 σταγόνες κοντά στο κρεβάτι ή βάλτο μέσα σε ένα carrier oil, όπως το olive oil, και εφάρμοσε το στους καρπούς, τις παλάμες και τα πόδια.

11. Κάνε massage!

Tίποτα περισσότερο χαλαρωτικό από ένα χαλαρωτικό massage. Μειώνεις το στρες, και τον πόνο, τονώνεις τις ορμόνες της χαράς όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και χαλαρώνεις τα πιασίματα, και τους σφιχτούς μύες κάνοντας ευκολότερο να πέσεις για ύπνο. 

Αν δεν μπορείς να έχεις ένα επαγγελματικό massage, άλλες επιλογές μπορεί να είναι κάποιον στο σπίτι σου που να ξέρει να σου κάνει ή να να χρησιμοποιήσεις a self-massager.

12. Χαμήλωσε τα φώτα!

Ο φωτισμός που χρησιμοποιούμε στο σπίτι παράγει έντονο μπλε φως. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοια επιβαρυντικό με αυτό των ηλεκτρικών συσκευών. Ο εγκέφαλος παίρνει το μήνυμα ότι είναι ημέρα και σε διατηρεί σε εγρήγορση.

Για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί, είναι καλή ιδέα να χαμηλώσεις τα φώτα κάποιες ώρες πριν αποφασίσεις να πέσεις για ύπνο.

Επίσης, να γνωρίζεις ότι συγκεκριμένοι τύποι φωτισμών αντανακλούν περισσότερο μπλε φως από άλλους, όπως είναι τα LED και οι λάμπες φθορίου. Παρ’ότι είναι λιγότερο φιλικές στο περιβάλλον, οι πυρακτωμένες λάμπες είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να περιοριστεί η χρήση του μπλε φωτισμού.

Μπορείς επίσης να ψάξεις για LED και λάμπες φθορίου που περιέχουν ειδικό φίλτρο που περιορίζει την εκπομπή του μπλε φωτός.

13. Ασκήσου τακτικά!

Η τακτική άσκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα, από την υγεία της καρδιάς μέχρι την ενδυνάμωση των οστών, αλλά ήξερες ότι μπορεί να σε βοηθήσει και στη διαδικασία του ύπνου το βράδυ; Είναι γεγονός, ότι μετά από μια μελέτη αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος σε 6μήνο πρόγραμμα ασκήσεων, κοιμούνταν σχεδόν 10 λεπτά νωρίτερα κατά μέσο όρο.

Ενώ κάθε άσκηση μπορεί να είναι καλή ιδέα για σένα, η αερόβια άσκηση, συγκεκριμένα συνδέεται με την άμεση βελτίωση του ύπνου σου.

Να έχεις στο μυαλό σου, ότι η έντονη άσκηση κοντά στην ώρα που σκοπεύεις να κοιμηθείς μπορεί να προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες ώστε να μπορέσεις να κοιμηθείς. Να παρεμβάλλεται τουλάχιστον 1 ώρα μεταξύ του exercise session και του πότε έχεις σχεδιάσει να κοιμηθείς.

14. Απόφυγε να κοιμάσαι μέσα στη μέρα!

Το να παίρνεις έναν υπνάκο μέσα στη μέρα μπορεί να αποδιοργανώσει το κιρκάδιο ρυθμό σου, γιατί το σώμα σου μπερδεύεται σχετικά με το πότε πρέπει να κοιμηθεί.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιτίας φτωχού ύπνου, αντιστάσου στην επιθυμία σου για έναν υπνάκο. Θα είναι πολύ ευκολότερο να κοιμηθείς το βράδυ αν δεν επιτρέψεις στο σώμα σου να βρει από τον καθημερινό ρυθμό του πότε κοιμάται και πότε ξυπνάει σε καθημερινή βάση.

15. Απόφυγε την καφεΐνη!

Αν είχες έναν κακό ύπνο, μπορεί να γίνει δύσκολο να μην πιεις καφέ, αλλά έρευνες έδειξαν η κατανάλωση της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου, που μπορεί να σημαίνει και άλλη μια νύχτα που στριφογυρίζεις στο κρεβάτι.

Η καφεΐνη μπορεί να καθυστερεί πότε θα σε πάρει ο ύπνος, και οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται για μικρότερο χρονικό διάστημα και να ξυπνάνε συχνότερα. Σχετική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης 6 ώρες πριν πέσεις για ύπνο μπορεί ακόμα να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου και να μειώσει την ώρα που κοιμάσαι κατά 1 ώρα.

Αν πρέπει να πιεις σκευάσματα που περιέχουν καφεΐνη (το οποίο έχει και πλεονεκτήματα) προσπάθησε να τελειώσεις τουλάχιστον 6 ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι ώστε να αποφύγεις την ιδέα να μην μπορείς να κλείσεις μάτι. Αυτό συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση καφέ, τσάι, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, επίσης.

16. Απόφυγε το αλκοόλ!

Σίγουρα, το αλκοόλ σε κάνει να νιώθεις πιο χαλαρός, αλλά όταν είσαι έτοιμος να πιεις τα ποτάκια σου, οι έρευνες σου λένε να το παραλείψεις. Η κατανάλωση του αλκοόλ 4 ώρες πριν κοιμηθείς, συνδέεται με το διακεκομμένο και κακής ποιότητας ύπνο.

Όπως η ολιστική ψυχίατρος Ellen Vora, M.D., εξηγεί ” Αν και με το αλκοόλ μπορεί να γίνει ευκολότερο να κοιμηθείς, αυτό μειώνει την ποιότητα του ύπνου σου και σε δυσκολεύει να κοιμηθείς καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας,” που σημαίνει ότι θα σηκωθείς χωρίς αποθέματα ενέργειας.

Έτσι παράλειψε το ποτό και ακολούθησε τα tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

17. Απόφυγε τη νικοτίνη!

Άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να σε αφήσει χωρίς να κλείσεις μάτι: η νικοτίνη. Το να έχεις χρησιμοποιήσει νικοτίνη σε διάστημα 4 ωρών από την ώρα που θα πέσεις για ύπνο συνδέεται με τη φτωχή ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα να κόβεις βόλτες μέσα στη νύχτα.

Αν θες να κοιμηθείς φυσικά και να έχεις πραγματική ξεκούραση τη νύχτα, είναι καλύτερα να μείνεις μακριά από το κάπνισμα, το άτμισμα και άλλες συνήθειες που εμπεριέχουν νικοτίνη.

18. Απόφυγε να τρως αργά το βράδυ!

Mεγάλος αριθμός στοιχείων γύρω από το σώμα δείχνουν ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και του κύκλου του πότε κοιμάσαι και πότε ξυπνάς.

Ερευνητές αναφέρουν ότι η ώρα που καταναλώνεις τα γεύματα σου είναι ένας από τους τρόπους που το σώμα σου ρυθμίζει το βιολογικό του ρολόι.

Όταν τρως λάθος ώρα, αυτό μπορεί να ρίξει τον εσωτερικό σου μηχανισμό σχετικά με το χρόνο και να καταστρέψει τον ύπνο σου.

Πολλές μελέτες έδειξαν τη σύνδεση μεταξύ του να τρως βραδινό αργά το βράδυ ή να τρως περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα και της μειωμένης διάρκειας ύπνου (λιγότερες από 5 ώρες).

Σύμφωνα με όλο και περισσότερες έρευνες είναι πιθανότατα κακή ιδέα να τρως αργά το βράδυ ή ένα βαρύ σνακ πριν πέσεις για ύπνο αν θες να κοιμηθείς στην ώρα σου.

Αντίθετα, προσπάθησε να τρως το βραδινό σου νωρίτερα. Και, αν οπωσδήποτε πρέπει να φας αργότερα το βραδινό σου, να προτιμήσεις κάτι light και να τρως μόνο όταν πεινάς πραγματικά.

19. Σιγουρέψου ότι το κρεβάτι σου είναι βολικό!

Αν κοιμάσαι σε ένα κρεβάτι που δεν είναι βολικό, είναι φυσικό να έχεις έναν δύσκολο ύπνο.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει δυσαρεστημένος με κάτι που αφορά την άνεση του κρεβατιού σου, είναι σημαντικό να το διορθώσεις ώστε να δημιουργήσεις τις καλύτερες συνθήκες για χαλάρωση και ξεκούραση.

Ένα στρώμα που δεν είναι επίπεδο ή είναι πολύ σκληρό, ή όταν κοιμάσαι σε ένα πολύ ζεστό χώρο είναι απλά ενοχλητικό, και σε απομακρύνει από τη χαλάρωση.

Για να διατηρήσεις το στρώμα σου σε καλή φυσική κατάσταση, ο Εθνικός Οργανισμός Ύπνου προτείνει ότι πρέπει να γίνεται αντικατάσταση κάθε 5 με 7 χρόνια. Τα μαξιλάρια χρειάζεται να αντικαθιστούνται κάθε χρόνο.

20. Βγες στο φως του ήλιου!

Για να κοιμάσαι καλά το βράδυ, είναι σημαντικό να διατηρείς τον κιρκάδιο ρυθμό σου σταθερό. Για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό, πρέπει να λαμβάνεις το φως του ήλιου κάθε πρωί. Το φως του ήλιου εμπεριέχει τα blue wavelength of light  που κάνει τον εγκέφαλο σου να καταλάβει ότι είναι μέρα.

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται περιττή η προσπάθεια να αποφύγεις το μπλε φως το απόγευμα, είναι όλα πραγματικά θέμα timing. Χρειάζεσαι το φως στη σωστή στιγμή της ημέρας ώστε να καταλαβαίνει το σώμα σου πότε πρέπει να ξυπνήσει και πότε πρέπει να κοιμηθεί.

Σύμφωνα με μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος 109 εργαζόμενοι που ήταν εκτεθειμένοι στο φως του ήλιου, αποδείχθηκε ότι είχαν καλύτερη διάθεση και καλύτερο ύπνο. Επιπλέον έρευνες απέδειξαν ότι το blue-enriched light , όπως το φως της ημέρας, μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο, το ξύπνημα και την εμφάνιση σου.

Δοκίμασε να κάνεις έναν περίπατο έξω, ή χρησιμοποίησε μια λάμπα με φως.

Συμπέρασμα

Το να στριβογυρίζεις όλο το βράδυ μπορεί να γίνει βασανιστικό. Αλλά υπάρχουν πολλοί ασφαλείς, προτεινόμενοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς με φυσικό τρόπο. Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές και δες τι ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.

Ωστόσο, αν τίποτα δε φαίνεται να δουλεύει, μίλησε με έναν ειδικό σε θέματα υγείας. Μπορεί να υπάρχει μια άγνωστη ασθένεια ή διαταραχή ύπνου, η οποία χρειάζεται επαγγελματική αντιμετώπιση.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου