Η καθημερινή άσκηση μειώνει το στρες και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Γιατί όμως έρχονται στιγμές που νιώθουμε καταβεβλημένοι και “down”; Όσο fit κι αν είμαστε, ή γρήγοροι, ή με μεγάλη αντοχή, υπάρχουν φορές που είμαστε ευάλωτοι στον φόβο, την αμφιβολία και την ανασφάλεια.

Όσο προχωράς Runster, είναι σημαντικό να μάθεις να αντιμετωπίζεις αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. “Μην σκέφτεσαι αρνητικά για τον εαυτό σου όπως δεν θα αποθάρρυνες έναν φίλο σου, αντίστοιχα” λέει ο Don Garber, προπονητής της Sports Backers Training Team, που προπονεί δρομείς για τον Richmond Marathon. “Δεν θα έλεγες σε έναν φίλο σου: ‘Τρέχεις χάλια, θα αποτύχεις’. Γι’ αυτό, μην το λες ούτε στον εαυτό σου”.

Μάθε παρακάτω πώς να επικροτείς τον εαυτό σου.

Το πρόβλημα: Νιώθεις αγχωμένος για τα χιλιόμετρα που έχεις ακόμα να διανύσεις.

Η λύση: Σπάσε την διαδρομή σε μικρότερα κομμάτια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου στα 2/3 της διαδρομής, άσχετα με την συνολική απόσταση, οι δρομείς τείνουν να νιώθουν καταβεβλημένοι και αγχωμένοι σχετικά με το υπόλοιπο που έχουν να τρέξουν. Σε αυτό το σημείο ο ενθουσιασμός της αρχής έχει αρχίσει να ξεφτίζει και η διαδρομή φαντάζει ατελείωτη. Προετοιμάσου λοιπόν ανάλογα προκειμένου να μην σε κατακλύσει αυτό το συναίσθημα. Σπάσε την διαδρομή σε μικρότερα κομμάτια και συγκεντρώσου κάθε φορά στο επόμενο κομματάκι. Μόλις τρέξεις και το επόμενο, συγκεντρώσουν στο μεθεπόμενο και ου το καθεξής. Βάλε στόχο να φτάσεις στο επόμενο φανάρι ή στην επόμενη γωνία ή στο επόμενο δέντρο του πάρκου. Έτσι, το υπόλοιπο της διαδρομής δεν φαντάζει μεγάλο και ατελείωτο.

Το πρόβλημα: Κουράστηκες.

Η λύση: Κατέβασε ρυθμούς.

Μείωσε τον ρυθμό που τρέχεις, σε βαθμό που να νιώθεις ότι μπορείς να κουβεντιάσεις με έναν φίλο σου. Πήγαινε σε έναν πιο χαλαρό ρυθμό ώστε να μην λαχανιάζεις καν. Τσέκαρε το σώμα σου. Πονάς κάπου; Νιώθεις να σε τραβάνε οι μύες σου; Νιώθεις πολύ βαρύς; Αυτά είναι τα συνήθη σημάδια ότι πιέζεις τον εαυτό σου. Χαλάρωσε λοιπόν τους ώμους και τα χέρια σου, πάρε καλές αναπνοές και συνέχισε λίγο πιο χαλαρά.

Το πρόβλημα: Νιώθεις απογοητευμένος.

Η λύση: Θυμήσου τις καλύτερες στιγμές σου.

Στην πορεία της διαδρομής ή των προπονήσεών σου, φρόντισε να κρατάς κάποια highlights, κάποιες καλές στιγμές, όπου ένιωσες ότι κατέκτησες έναν στόχο – μικρό ή μεγαλύτερο – ώστε να τις θυμάσαι κάθε φορά που νιώθεις κάπως απογοητευμένος. Θυμήσου πόσα έχεις καταφέρει μέχρι στιγμής, πού ήσουν και πού έχεις φτάσει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και ό,τι έχεις καταφέρει σου αξίζει να το σκέφτεσαι και να επικροτείς τον εαυτό σου.

Το πρόβλημα: Νιώθεις πεσμένος επειδή κάποιος σε προσπέρασε.

Η λύση: Άντλησε δύναμη από τους άλλους.

Ο δρομέας που μόλις σε προσπέρασε; Απλά σου έδειξε τι είναι εφικτό και πόσο γρήγορα τρέχεις. Στην τελική, σκέψου ότι και μόνο το γεγονός ότι είσαι εκεί έξω και τρέχεις, μπορεί να εμπνέει κάποιους άλλους που ακόμη αράζουν στον καναπέ, και όποιος συνεχίζει τους δείχνει ότι απλά είναι εφικτό. Συνέχισε λοιπόν και κοίταζε μπροστά!


Πηγή: runnersworld.com