Πιθανότατα έχεις ακούσει ότι η yoga σου κάνει καλό. Ίσως να έχεις δοκιμάσει να κάνεις και να έχεις ανακαλύψει ότι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι η συνεχόμενη εξάσκηση προσφέρει πολλά πνευματικά και σωματικά οφέλη. Μερικά, όπως η καλύτερη ευλυγισία, είναι ξεκάθαρα αποδεδειγμένα. Άλλα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η πνευματική διαύγεια και η μείωση του στρες, μπορεί να μην είναι τόσο φανερά αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά. Όταν τα βάλεις μαζί, όλα τα πλεονεκτήματα συμβάλλουν σε μια αυξανόμενη αίσθηση του well-being, κάτι το οποίο δικαιολογεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη yoga τόσο εθιστική.

1.Βελτιώνεις την ευλυγισία σου!

Το να κινείσαι και να κάνεις stretching με νέους τρόπους θα σε βοηθήσει να γίνει πιο ευλύγιστος σε σημεία του σώματός σου που νιώθεις σφιγμένος. Με τον καιρό, μπορείς να αυξήσεις την ευλυγισία στα γόνατα, την πλάτη, τους ώμους και τους γοφούς. Καθώς μεγαλώνεις, η ευλυγισία σου συνήθως μειώνεται, ειδικά όταν περνάς πολλές ώρες καθισμένος, κάτι το οποίο οδηγεί σε πόνο και ακινησία. Η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να αντιστρέψεις αυτή την πορεία.

2. Χτίζεις δύναμη!

Πολλές στάσεις στη yoga απαιτούν από σένα να αντιμετωπίσεις το βάρος του σώματός σου με νέους τρόπους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται να ισορροπείς στο ένα πόδι (όπως στη στάση του δέντρου) ή να στηρίζεσαι στους ώμους (όπως στη στάση του σκύλου). Το να διατηρηθείς σε αυτές τις στάσεις με τις κατάλληλες αναπνοές σε βοηθά να χτίσεις τη μυϊκή σου δύναμη.

3 Αυξάνεις το μυϊκό σου τόνο!

Καθώς γίνεσαι δυνατότερος, θα δεις ότι αυξάνεται και ο μυϊκός σου τόνος. Η yoga βοηθά τη σωματοδομή σου να μακραίνει και να χάνεις λίπος από πόδια, χέρια, πλάτη και κοιλιά.

4. Βελτιώνεις την ισορροπία σου!

Η βελτιωμένη ισορροπία είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της yoga καθώς μεγαλώνεις. Οι στάσεις στις οποίες είσαι όταν στέκεσαι στο ένα πόδι, και για τους πιο προχωρημένους μαθητές, οι αναστροφές του σώματος, είναι εξαιρετικοί τρόποι να χτίσεις τον πυρήνα σου.

5.  Υποστηρίζεις την υγεία των αρθρώσεων σου!

Οι κινήσεις στη yoga είναι χαμηλής έντασης, επιτρέποντάς σου να χρησιμοποιείς τις αρθρώσεις σου χωρίς να τις τραυματίσεις. Η yoga επίσης σε βοηθά να δυναμώνεις τους μύες σου γύρω από τις αρθρώσεις, ελαττώνοντας την επιβάρυνση. Οι άνθρωποι με αρθρίτιδα συχνά βλέπουν αισθητή βελτίωση στον πόνο τους και στην κίνησή τους με τακτική εξάσκηση yoga.

6. Εμποδίζεις τον πόνο της πλάτης!

Η αυξανόμενη ευλυγισία και η δύναμη μπορούν να εμποδίζουν την πρόκληση πόνου.  Πολλοί άνθρωποι που έχουν πόνο στην πλάτη περνούν πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή ή οδηγώντας στο αυτοκίνητο, κάτι το οποίο οδηγεί σε πιασίματα στο σώμα και σε προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Η yoga δρα ενάντια σε αυτές τις συνθήκες.

7. Μαθαίνεις να αναπνέεις καλύτερα!

Οι περισσότεροι δεν παίρνουν βαθιές αναπνοές και δε δίνουν σημασία στο πώς αναπνέουν. Η yoga που εστιάζει σε ασκήσεις αναπνοής ονομάζεται pranavama και σε μαθαίνει πώς να παίρνεις βαθιές αναπνοές, κάτι το οποίο έχει οφέλη για ολόκληρο το σώμα σου. Συγκεκριμένοι τύποι αναπνοών μπορούν επίσης να βοηθήσουν να καθαρίσεις τη ρινική σου κοιλότητα (είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για ανθρώπους με αλλεργίες) και ακόμη να χαλαρώσεις το νευρικό σου σύστημα, κάτι το οποίο έχει πνευματικά και σωματικά οφέλη.

8. Καλλιεργείς την ψυχική σου ηρεμία!

Η yoga asana είναι έντονα σωματική. Το να είσαι συγκεντρωμένος τόσο έντονα στο τι κάνει το σώμα σου έχει σαν αποτέλεσμα να φέρνει ηρεμία στο μυαλό σου. Η yoga επίσης σε εισάγει σε μεθόδους meditation, όπως το πως να κάνεις focus στην αναπνοή σου και να αποσυνδέεσαι από σκέψεις. Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές σε δύσκολες για σένα καταστάσεις, όπως είναι η γέννηση ενός παιδιού, μια αυπνία, ή  σε μια κρίση πανικού.

9. Μειώνεις το στρες!

Οι σωματικές δραστηριότητες βοηθούν στη μείωση τους στρες και αυτό ισχύει και για τη yoga. Eξαιτίας της συγκέντρωσης που απαιτείται, τα καθημερινά σου προβλήματα, μεγάλα και μικρά, φαίνεται πως απομακρύνονται όταν κάνεις yoga. Αυτό σου δίνει ένα απαραίτητο διάλειμμα από τους στρεσογόνους παράγοντες και σε βοηθά να βάλεις τα προβλήματά σου σε μια τάξη. Όταν κάνεις yoga εστιάζεις στο παρόν, κάτι το οποίο σε βοηθά να μην κολλάς στο παρελθόν ή να μην περιμένεις το μέλλον. Όταν τελειώσεις ένα μάθημα yoga, θα νιώθεις λιγότερο στρες απ’ όταν ξεκίνησες.

10. Αυξάνεις την αυτοπεποίθηση σου!

Το να κάνεις yoga βελτιώνει τη σύνδεση πνεύματος και σώματος, δίνοντάς σου μια καλύτερη αίσθηση του σώματός σου. Κατά τη διάρκεια της yoga, μαθαίνεις να κάνεις μικρές κινήσεις ώστε να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου. Επίσης μαθαίνεις να αποδέχεσαι το σώμα σου όπως είναι χωρίς να το κατακρίνεις. Με τον καιρό αυτό σε οδηγεί να νιώθεις πιο άνετα στο σώμα σου, δίνοντας ισχυρό boost στην αυτοπεποίθησή σου.


Πηγή: verywellfit.com