#FEELHAPPY

Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με yoga, μην απελπίζεσαι. Ποτέ δεν είναι αργά για να παρακολουθήσεις ένα μάθημα για αρχάριους. Αν αυτό που αναζητάς είναι μια ολιστική μορφή άσκησης, που θα σε ωφελήσει – σωματικά και πνευματικά – τότε οφείλεις να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτήν την πανάρχαια πρακτική. Ορίστε και τα κυριότερα οφέλη της, που θα αποφέρουν άμεσα, και πολύ ευχάριστα, αποτελέσματα στην ζωή σου.

Ρίχνει την πίεση: Η yoga “παντρεύει” την κίνηση με την αναπνοή. Μέσα από πολλές μελέτες, έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός άσκησης, διαλογισμού και τεχνικών σωστής αναπνοής μπορεί να ρίξει την πίεση, χωρίς την παρέμβαση φαρμάκων.

Καθαρίζει το σώμα από τοξίνες: 1 ώρα yogaείναι ανάλογη με ένα μασάζ από την κορυφή ως τα νύχια. Η ιδεολογία της yoga είναι πως το να στρίβουμε το σώμα μας είναι όπως το να στύβουμε ένα σφουγγάρι για να το στραγγίσουμε. Με την ίδια λογική, “στραγγίζουμε” το σώμα μας από τοξίνες που συσσωρεύονται λόγω του περιβάλλοντος, του στρες και της διατροφής.

Μας διδάσκει πειθαρχία: Η yoga χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα, και το να μένουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας διδάσκει πειθαρχία, η οποία βρίσκει εφαρμογή και σε άλλες πτυχές της ζωής μας.

Μας διδάσκει ισορροπία: Εκτός του ότι οι ασκήσεις βελτιώνουν την στάση του σώματος, μαθαίνουμε να ισορροπούμε καλύτερα στα άκρα μας, και γινόμαστε πιο εναρμονισμένοι με το περιβάλλον μας.

Απαλύνει τους πόνους στην πλάτη: Ένας από τους παράγοντες που ευθύνονται για τους πόνους στη περιοχή της πλάτης είναι οι πιασμένοι μηριαίοι – κάτι που επιδεινώνεται περισσότερο με την καθιστική ζωή. Μέσω των διατάσεων που κάνουμε στην γιόγκα, το σώμα μας χαλαρώνει και ο πόνος ελαττώνεται σημαντικά.

Γινόμαστε πιο δυνατοί και ευλύγιστοι: Η yoga βασίζεται σε μια σειρά ισομετρικών στάσεων, οι οποίες – τις περισσότερες φορές – διατηρούνται για ένα χρονικό διάστημα δέκα βαθιών αναπνοών. Εκτός από την ευλυγισία μας, που αυξάνεται θεαματικά έπειτα από λίγο καιρό, οι μύες μας γίνονται πολύ δυνατοί και ανθεκτικοί με αυτή την διαδικασία.

Ελαττώνεται το άγχος: Όταν κάνουμε yoga, χαλαρώνουμε το σώμα και την αναπνοή μας, και εστιάζουμε στο παρόν. Αυτό μας μετακινεί από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (αντίδραση μάχης ή φυγής) στο παρασυμπαθητικό (χαλάρωση). Το αποτέλεσμα είναι καλύτερα ρυθμισμένοι παλμοί της καρδιάς, όπως και λιγότερη παραγωγή της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Αυξάνει την λίμπιντο: Είναι λογικό, μέσα στο χάος της καθημερινής ζωής, να χάνουμε επαφή με την σεξουαλική μας πλευρά. Η yoga, διδάσκοντάς μας να ακούμε την “φωνή” του σώματός μας, μπορεί να επαναφέρει λίγη από αυτή την χαμένη σεξουαλική ενέργεια – για να μην μιλήσουμε για τις αλλαγές που παρατηρούμε στις επιδόσεις μας, αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές αναπνοής και συγκέντρωσης που έχουμε μάθει.

Καταπολεμά την αϋπνία: Τα οφέλη της άσκησης και της σωματικής κόπωσης στις συνήθειες του ύπνου είναι λίγο-πολύ γνωστά. Η yoga, όμως, φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προβλημάτων με τον ύπνο, καθώς ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που μας προξενεί αισθήματα ηρεμίας, βοηθώντας μας να κοιμόμαστε πιο εύκολα.

Βοηθά στο χάσιμο βάρους: Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η γιόγκα μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Πέρα από την ρύθμιση ορμονών, όπως είπαμε παραπάνω, που προκαλούν στρες και μπορούν να παρεμβάλουν στην δίαιτά μας, η αποτοξίνωση που κάνουμε έχει επίδραση και στον μεταβολισμό.

Τέλος, και εξίσου σημαντικό, η yoga προσφέρει μια συναισθηματική διέξοδο, οπότε το φαγητό παύει να αποτελεί ξέσπασμα σε περιόδους μεγάλης πίεσης.


Πηγή: iatronet.gr