Ο Kevin O’ Connell είναι ένας από τους προπονητές Reebok CrossFit ONE στα κεντρικά της Reebok στη Βοστώνη. ‘Ετσι περνάει πολλές ώρες με τους εργαζομένους της εταιρείας, από το να τους γυμνάζει μέχρι να σχεδιάζουν events μαζί.

Κάποια στιγμή δέχτηκε μια μεγάλη πρόκληση: να coach-άρει την ομάδα Team Reebok CrossFit ONE σε όλη την αγωνιστική σεζόν στους Reebok CrossFit Games, με τελικό αγώνα τον Αύγουστο.

Εν τέλει όμως, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν πολλές διαφορές ανάμεσα στο να διευθύνεις μια ομάδα αθλητών και μια ομάδα εργαζομένων. Οι παρακάτω αρχές είναι κοινές!

1.Προκαλείς τον εαυτό σου να εξελίσσεται συνεχώς

Το ότι είσαι αρχηγός δεν σε κάνει τον καλύτερο ή εκείνον που τα ξέρει όλα. Σημαίνει ότι πρέπει να βρεις τρόπους να βγάλεις το καλύτερο από τους άλλους ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σου. Σαν προπονητής, έχει διαβάσει πολλά θέματα γύρω από την ανατομία και τη φυσιολογία για να μπορεί να υποστηρίξει την ομάδα.

«Σαν business leader, η προσπάθεια να μάθεις μια νέα δεξιότητα είτε μέσω του mentoring ή της αλληλεπίδρασης της ομάδας μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου.

2. Καμία δουλειά δεν είναι πολύ μικρή και καμία κατάταξη δεν είναι αρκετά μεγάλη

Το να είσαι ομαδικός παίχτης είναι καίριο σημείο για την επιτυχία της ομάδας. Όλοι περνάνε από όλες τις θέσεις. Δεν  είναι θέμα glamorous ή κάποιας συναρπαστικής δραστηριότητας, αλλά έχει αξία: δείχνει ότι όλα τα μέλη στην ομάδα είναι ισάξια.

Εξάλλου, ένας πραγματικός ηγέτης είναι πρόθυμος να γίνει το παράδειγμα – να κάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει για να τρέξουν όλα αρμονικά.

3. Να γνωρίζεις τη δυναμική της ομάδας σου

Καμιά φορά το όραμα που έχει κάθε μέλος της ομάδας και εκείνο που έχει ο αρχηγός μπορεί να είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Σαν αρχηγός, έχεις την ευθύνη να αναγνωρίσεις τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία κάθε μέλους της ομάδας και να καθορίσεις τη δυναμική της ομάδας, να δουλέψεις και να διαχειριστείς τις προσδοκίες που έχει κάθε μέλος της ομάδας. Στην περίπτωση του Kevin, αυτό σήμαινε να κατανοήσει το πώς γυμνάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες ώστε να επανέλθουν και να γίνουν δυνατότεροι, μετατρέποντας αυτές τις διαφορές σε πλεονεκτήματα για να μπορέσει να βελτιωθεί στο τέλος η ομάδας ως σύνολο.

4.Πίσε την ομάδα σου να γίνει καλύτερη και πνευματικά

Το καλύτερο με το coaching είναι ότι δουλεύεις με άτομα που ποτέ άλλοτε πριν δεν μπορούσαν να φανταστούν τον εαυτό τους σαν αθλητές και τους βοηθάς να αποκτήσουν μια άλλη αίσθηση του εαυτού τους. Σε κάθε προπόνηση, όπως και στις CrossFit προπονήσεις, μπορεί κάποιο μέλος της ομάδας να μη νιώθει 100% εκεί. Αυτό χρειάζεται δεξιότητες επικοινωνίας τόσο για να προωθεί η εξέλιξη της ομάδας όσο και για να κάνεις τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα – ένας συνδυασμός που από τη μία αφορά την ώθηση πέρα από το comfort zone τους, ενώ ταυτόχρονα δέχονται θετική επίδραση.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τα όρια της ομάδας σου για να διατηρήσεις το θετικό τρόπο σκέψης τους.

5. Να είσαι άνετος και να διαχειρίζεσαι τα πάντα σε όλα τα επίπεδα

Η ανάληψη ευθυνών μπορεί να δημιουργήσει φόβο. Σαν αρχηγός, δεν προπονείς μόνο τους αθλητές για τη σεζόν, αλλά και για τον ίδιο. Ο Kevin έπρεπε να βρει την αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του αλλά και να κάνει και τους άλλους να τον εμπιστευτούν ότι είναι κατάλληλος γι’ αυτήν την θέση. Μπορεί να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, αλλά έτσι βγαίνουν στην επιφάνεια τα πλεονεκτήματα, τα οποία στη συνέχεια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου.


Πηγή: gameplan-a.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου