Από το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είδες πολλά motivational quotes στα social media όσων ακολουθείς. Λίγο καιρό μετά, μόνο εσύ γνωρίζεις αν αυτές οι δηλώσεις ισχύουν τελικά και αν οι ευχές βγήκαν αληθινές.

Και ξέρεις ότι όλοι μας, ο καθένας ξεχωριστά, είμαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τις ζωές μας και αν ο διαλογισμός δε βρίσκεται στη wish list της νέας χρονιάς, ο Luke McLeod, ο ιδρυτής του πρώτου παγκόσμιου live streamed meditation service, Soul Alive, σου προτείνει μερικούς λόγους γιατί πρέπει να προστεθεί στη λίστα σου άμεσα! Τσέκαρέ τους παρακάτω και ξεκίνα meditation!

1. Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση σου!

Σε ένα ανταγωνιστικό ψηφιακό περιβάλλον των 13 δευτ. video clips, δεν κάνει εντύπωση ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς πραγματικά.

Στην πιο εκτενή μελέτη που ασχολήθηκε με το πώς ο διαλογισμός βελτιώνει την ικανότητά σου να συγκεντρωθείς, διαπιστώθηκε ότι “η έντονη και συνεχόμενη εξάσκηση στο διαλογισμό συνδέεται με βελτίωση της διάρκειας της συγκέντρωσης”, λέει ο Anthony Zanesco, Ψυχολόγος στο University of Miami, μετά από 7ετή μελέτη.

2. Ρίχνεις την πίεση του αίματος!

Μια μελέτη πάνω στην πρακτική του υπερβατικού διαλογισμού και στα αποτελέσματά της πάνω στην πίεση του αίματος, έδειξε ότι υπάρχουν αποδεδειγμένες μειώσεις 4.7 mm στη συστολική πίεση και 3.2 mm στη διαστολική πίεση. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα του διαλογισμού.

3. Βελτιώνεις την ποιότητα του ύπνου!

Η μελατονίνη είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία του ύπνου. Παράγεται στον εγκέφαλο, είναι μια ορμόνη που ανεβαίνει στο peak ακριβώς πριν πας για ύπνο και σου διασφαλίζει ότι θα έχεις ένα βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Οι ερευνητές του Rutgers University ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της μελατονίνης σε αυτούς που εξασκούνταν στο διαλογισμό είχαν ανέβει σε ποσοστό 98%.

4. ” Χτίζεις” μύες! 

Μια 4μηνη μελέτη σε ένα group ανδρών που έκαναν bodybuilding και οι οποίοι έκαναν διαλογισμό για 10 λεπτά μετά το workout τους, έδειξε ότι είχαν μειωμένα τα ποσοστά της κορτιζόλης και αυξημένα τα ποσοστά της αυξητικής ορμόνης (Growth Hormone). Που είναι και τα δυο απαραίτητα για την ανάπτυξη των μυών.

5. Δίνεις συνολικό boost στη ζωή σου!

Τελικά, ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις μια πιο χαρούμενη ζωή. Και ποιος δεν το θέλει αυτό; Μια μελέτη που έγινε από τη Νευρολόγο Sarah Lazar έδειξε ότι ο διαλογισμός συστέλλει το τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται “amygdala”. Αυτό είναι το τμήμα του μυαλού που ελέγχει το φόβο και το άγχος. Έτσι, όσο μικρότερο είναι τόσο πιο χαρούμενος είσαι συνολικά.


Πηγή: mensfitnessmagazine.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου