Το δέρμα καθαρίζει. Το άγχος θεραπεύεται. Τα λουλούδια ανθίζουν… παντού. Μετά από ένα μάθημα διαλογισμού νιώθεις ότι όλα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα) από τα προβλήματα σου έχουν μείνει στο παρελθόν.

Και υπάρχει επιστημονικός λόγος γι’ αυτό! Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός είναι πραγματικά πολύ καλός για το σώμα, τον εγκέφαλο και γενικά για την υγεία σου.

Εντάξει, ο διαλογισμός δεν πρόκειται να σου μειώνει τα σπυράκια ακμής ούτε να σε κάνει ταλέντο στην κηπουρική, αλλά έρευνες έδειξαν ότι μπορεί οπωσδήποτε να δώσει ισχυρό boost στην αυτοπεποίθησή σου και να σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Για να δεις αυτά τα οφέλη, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να είσαι συνεπής.

Η βάση αυτής της πρακτικής σχετίζεται με την πνευματική διαύγεια και τις συναισθηματικές συνήθειες, αναφέρει η Jackie Stewart, δασκάλα διαλογισμού στο MNDFL.

Αν δυσκολεύεσαι με το διαλογισμό, μπορεί να έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα από ορισμένα εμπόδια που σε απομακρύνουν από την τακτική άσκηση.

Ωστόσο όταν παραδοθείς στο διαλογισμό, μπορείς να προσδοκάς να δεις μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα στην καθημερινή σου ζωή.

1.Αντιμετωπίζεις το στρες!

Ο διαλογισμός συχνά σχετίζεται με το γεγονός ότι μειώνει τα ποσοστά του άγχους, έτσι να περιμένεις αυτό να σου συμβεί. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αξίζει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά γιατί ο καθένας είναι αγχωμένος… Και πραγματικά δουλεύει. Αναρίθμητες έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα σου ανταποκρίνεται στο στρες.

Και δεν είναι μόνο οι ήπιες περιπτώσεις στρες που επωφελούνται από το διαλογισμό. Οι άνθρωποι με περισσότερο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες όπως είναι το άγχος, βλέπουν αποτέλεσμα από το διαλογισμό.

Στην πραγματικότητα έρευνες έδειξαν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του άγχους σου, τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα έχεις.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι άνθρωποι με σύνδρομο γενικευμένου άγχους που έβαλαν ασκήσεις διαλογισμού στην καθημερινή τους ρουτίνα χαμήλωσαν τα ποσοστά των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, και ήταν πιο προετοιμασμένοι και περισσότερο ανθεκτικοί στις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους.

2.Βελτιώνεις την προσοχή και τη μνήμη σου!

Όταν είσαι αφηρημένος και ο νους σου διαρκώς ταξιδεύει, δεν μπορείς να αντιληφθείς τι διαδραματίζεται γύρω σου και τελικά δεν μπορείς να συγκρατήσεις αυτά τα γεγονότα σαν διακριτές μνήμες.

”Στο διαλογισμό καλλιεργείς τη συνήθεια να συγκεντρώνεσαι συνεχώς κάθε φορά που σκέφτεσαι”, αναφέρει η Stewart. “Όταν το μυαλό σου είναι περισσότερο συγκεντρωμένο, η προσοχή σου εστιάζεται, και είσαι ικανός να λάβεις υπόψη σου λεπτομέρειες και λεπτές γραμμές που μπορεί να βρεθούν μπροστά σου”.

Το να αναγνωρίζεις αυτές τις λεπτομέρειες, χωρίς να παρεμβάλλονται άλλες σκέψεις, μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθούν καθαρότερα μνήμες.

Μια μελέτη του 2013 ασχολήθηκε με το πώς ο διαλογισμός επηρεάζει θετικά τη μνήμη. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαθητές που έκαναν καθημερινά μαθήματα διαλογισμού για 2 εβδομάδες σημείωσαν υψηλότερο βαθμό σε εξετάσεις και καλύτερη μνήμη από αυτούς που δεν είχαν ασχοληθεί με το διαλογισμό.

3. Κοιμάσαι βαθύτερα!

Οι σκέψεις σε κρατούν σε εγρήγορση; Ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει.

”Η διακοπή του ύπνου συμβαίνει γιατί δεν είσαι σε θέση να ξεφορτωθείς τις σκέψεις που κουβαλάς και τελικά τις ανακυκλώνεις”, αναφέρει η Stewart.

Ο διαλογισμός σε βοηθά να αναπτύξεις την ικανότητα να παρατηρείς πότε ο εαυτός σου ανακυκλώνει τέτοιες σκέψεις και τότε μεταθέτεις την προσοχή σου και κάτι που είναι περισσότερο χαλαρωτικό για το σώμα σου”.

Ενώ οι αυξανόμενες σκέψεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των καρδιακών παλμών χρησιμοποιώντας μεθόδους διαλογισμού όπως το να αναπνεύεις πιο βαθιά, μπορεί να φέρει το σώμα σου σε κατάσταση ηρεμίας και αυτό με τη σειρά του να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση ώστε να κοιμηθείς.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η πρόσκαιρη ηρεμία που σου προσφέρει ο διαλογισμός που μπορεί να σε οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο, είναι στην πραγματικότητα ότι αλλάζει ο τρόπος που κοιμάσαι.

Έρευνες έδειξαν ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης (κάνοντας ευκολότερη τη διαδικασία να σε πάρει ο ύπνος) και βελτιώνει το λεγόμενο REM sleep (Rapid Eye Movement), το πέμπτο στάδιο του ύπνου επιτρέποντας μια βαθύτερη και πιο αναζωογονητική ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αποτέλεσμα εικόνας για good sleep"

4. Έχεις τον έλεγχο του βάρους σου!

Τα πλεονεκτήματα του διαλογισμού δεν είναι μόνο πνευματικά. Όταν τρως με άγχος είναι περισσότερο πιθανόν να τρως παραπάνω.

Σκέψου την τελευταία φορά που έκατσες μπροστά από την τηλεόραση με κάποιο σνακ, αυτά τα chips πατάτας που κατανάλωσες τόσο γρήγορα χωρίς να το έχεις συνειδητοποιήσει.

Στην πραγματικότητα το να κάνεις focus την ώρα που τρως (καθώς είσαι ήρεμος κατά τη διάρκεια του γεύματος σου) μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να έχεις βαθιά επίγνωση του τι τρως.

Είναι γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται η κατάσταση ηρεμίας την ώρα του φαγητού με τον πιο αποδοτικό τρόπο να διαχειριστείς το βάρος σου, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαδικασία απώλειας κιλών.

5. Αυξάνεις τα επίπεδα του αυτοσεβασμού σου!

Οι περισσότεροι δάσκαλοι διαλογισμού θα σου πουν ότι αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις κρύβοντας το κάτω από το χαλί, είναι να κατακρίνεις τον εαυτό σου. Είτε κατακρίνεις τον εαυτό σου, είτε την πρακτική, είτε τις σκέψεις σου. Ο διαλογισμός επιτρέπει σε σένα να προσεγγίζεις αυτά τα πράγματα απλά όπως είναι, αντί να τα κοιτάς με αρνητική χροιά, αναφέρει η Stewart.

”Αποκτώντας αυτό το χαρακτηριστικό του να μη λογοκρίνεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, ήδη έχεις ξεκινήσει και αποδυναμώνεις την επιπρόσθετη πίεση και το στρες που συχνά φωλιάζει μέσα σου”, αναφέρει.

Καθώς ξεκινάς να εφαρμόζεις αυτή τη λογική του να μην έχεις ενοχές και να αυτοκριτικάρεσαι στην πρακτική του διαλογισμού, ταυτόχρονα το εφαρμόζεις και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Από την έρευνα λοιπόν αποδείχθηκε ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει τον αυτοσεβασμό σου και να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό!


Πηγή: nutritiouslife.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου