1.Θα είσαι τέλειος στη δουλειά σου

Όσοι ξυπνάνε χωρίς να κάνουν αναβολή ένα εκατομμύριο φορές διαχειρίζονται καλύτερα την καριέρα τους. Οι ερευνητές στη Γερμανία βρήκαν ότι όσοι μπορούν να δουλεύουν τη νύχτα είναι πιο δημιουργικοί, αλλά οι πρωινοί τύποι συνήθως έχουν ανεπτυγμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Οι ίδιες δεξιότητες σημαίνουν ότι οι πρωινοί άνθρωποι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τα ελαχιστοποιούν πριν γίνουν μεγαλύτερα προβλήματα – όλα όσα χρειάζεται να έχει κάποιος για να έχει μια υψηλή θέση. Ακούγεται σαν προαγωγή, έτσι;

2.Θα είσαι πιο αξιόπιστος

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να χρονοτριβεί και συχνά να χάνει τις προθεσμίες στη δουλειά, ή αν είσαι λίγο πιο κυκλοθυμικός από ότι ο ίδιος θα ήθελες για εσένα και οι συνεργάτες σου, τότε ίσως ξανασκεφτείς το ενδεχόμενο να ξυπνήσεις νωρίτερα. Σύμφωνα με μελέτη του American Academy of Sleep Medicine, ότι οι νυχτερινοί τύποι είναι λιγότερο αξιόπιστοι, λιγότερο συναισθηματικά σταθεροί και πιο πιθανό να έχουν εθισμούς. Αντί λοιπόν, να σχεδιάζεις ραντεβού αργά το βράδυ στο σινεμά, προτείνει να βγείτε μαζί για πρωινό τρέξιμο ή να πάρετε πρωινό μαζί πριν πάτε στο γραφείο.

3.Θα έχεις περισσότερη εγρήγορση

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Alberta βρήκαν ότι όσοι είναι πρωινοί τύποι ο εγκέφαλός τους είναι περισσότερο αφυπνισμένος στις 9 π.μ., ιδανικό για τους καριερίστες. Εκείνοι που λειτουργούν καλύτερα μετά το απόγευμα, έχουν πικ στις 9 μ.μ. –  δεν είναι τόσο σπουδαίος χρόνος για να βγάζεις αναθέσεις ή να φτιάχνεις την τέλεια παρουσίαση. Και σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου του Toronto, οι πρωινοί τύποι τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τους βραδινούς, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση, ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μια πιο θετική στάση για τις ημερήσιες δραστηριότητες τους.

Καλά νέα: Μπορείς να αλλάζεις το πότε η εγκεφαλική σου λειτουργία πιάνει πικ με το να αλλάξεις σταδιακά την ώρα που ξυπνάς και την ώρα που κοιμάσαι. Για μια βδομάδα, πήγαινε για ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα και να ξυπνάς 10 λεπτά νωρίτερα (χωρίς αναβολή!). Την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε 10 περισσότερα λεπτά. Οι έρευνες δείχνουν ότι με το πέρασμα του χρόνου θα γίνει πρωινός τύπος, θα αλλάξεις τις συνήθειες σου και απολαύσεις τα οφέλη και στην υγεία σου και στον εργασιακό σου τομέα.

4.Θα αγχώνεσαι λιγότερο

Αν συνήθως τρέχεις, προσπαθώντας να κάνεις ένα σωρό πράγματα και αναρωτιέσαι γιατί δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος, κάνε ένα βήμα πίσω και επαναξιολόγησε την κατάσταση. Βάζεις πραγματικά τα δυνατά σου; Μελέτη από το πανεπιστήμιο του Λονδίνο έδειξε ότι εκείνοι που ξυπνάνε στις 7 π.μ., κατά μέσο όρο έχουν μειωμένες πιθανότητες να είναι αγχωμένοι, να πάθουν κατάθλιψη και να είναι υπέρβαροι. Έτσι αν νομίζεις ότι μισή ώρα ύπνου ακόμα θα σε βοηθήσει να ξεκουραστείς για την παρουσίαση που έχεις να κάνεις το μεσημέρι, ίσως συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Σήκω από το κρεβάτι σου και κάνε μια επανάληψη τις σημειώσεις σου, για να είσαι πλήρως προετοιμασμένος.

5.Θα χάσεις περισσότερο βάρος

Αν η σκέψη του μαγιό για την παραλία σε αγχώνει, πήγαινε στο μάθημα της Zumba πριν τη δουλειά παρά μετά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η πρωινή γυμναστική επιταχύνει το μεταβολισμό σου, σε βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, να αντισταθείς στην επιθυμία για junk food και να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές. Για ακόμα μεγαλύτερες καύσεις, πήγαινε μια βόλτα, ενώ απολαμβάνει το μετα – προπονητικό χυμό με φρούτα και λαχανικά. Μελέτη έδειξε ότι όσο απολαμβάνουν να βγαίνουν έξω το πρωί – ακόμα και το χειμώνα – είχαν χαμηλότερο ΒΜΙ από εκείνους που έβγαιναν αργότερα στην ημέρα.


Πηγή: fitnessmagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου