Νέα έρευνα έδειξε ορεισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα στο πώς το λεγόμενο ”timing” επηρεάζει το κάψιμο λίπους.

  • Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η άσκηση πριν φας πρωινό μπορεί να βοηθήσει να κάψεις λίπος και να έχεις καλύτερη ανταπόκριση ινσουλίνης. 
  • Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα εξαρτάται από την προσωπικότητα, το lifestyle και το πρόγραμμά σου.
  • Με άλλα λόγια, μην πιέζεις τον εαυτό σου να ασκείται πριν το πρωινό, αν πραγματικά δεν μπορείς. Το να ασκηθείς οποιαδήποτε ώρα της μέρας είναι καλύτερο από καθόλου.

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι γενικά τείνουν να ανήκουν σε 2 κατηγορίες: αυτούς που βγαίνουν από την πόρτα για το πρωινό τους τρέξιμο χωρίς να φάνε τίποτα και αυτούς που χρειάζονται να βάλουν πριν κάτι στο στομάχι τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για training before breakfast

Είναι το ένα πιο αποδοτικό από το άλλο για την υγεία σου; Μπορεί, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στην Αγγλία. Σε μελέτη 6 εβδομάδων που δημοσιεύτηκε στο the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 30 υπέρβαροι, αγύμναστοι άνδρες ανήκαν σε 3 groups:

  1. Δεν ασκούνταν καθόλου
  2. Έτρωγαν πρωινό με υδατάνθρακες πριν την άσκηση
  3. Έτρωγαν πρωινό με υδατάνθρακες μετά την άσκηση

Για αυτούς που ανήκαν στα group που ασκούνταν, κινούνταν σε μέτρια ένταση 3 φορές την εβδομάδα στο 50% του peak της δύναμης τους κατά τη διάρκεια της 1ης – 3ης εβδομάδας και σε ποσοστό 55% του peak της δύναμης τους κατά τη διάρκεια της 4ης- 6ης εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της 1ης εβδομάδας, οι συμμετέχοντες ασκούνταν για 30 λεπτά, στη 2η εβδομάδα για 40 λεπτά και κατά τη διάρκεια της 3ης -6ης εβδομάδας ασκούνταν για 50 λεπτά.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μόνο υδατάνθρακες στο πρωινό τους (είτε 2 ώρες πριν είτε μετά την άσκηση τους) τους έδωσαν να πιουν ένα σκεύασμα που περιείχε 1.3 γραμμάρια υδατάνθρακα ανά κιλό της σωματικής τους μάζας με άρωμα βανίλιας σε ποσοστό υδατάνθρακα 20%.

Στους συμμετέχοντες που δεν ασκούνταν καθόλου κατά τη διάρκεια της μελέτης, τους δόθηκε το ίδιο υψηλής αξίας σε υδατάνθρακες σκεύασμα 3 μέρες την εβδομάδα και ένα χάπι να πίνουν μαζί με το μεσημεριανό τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που ασκούνταν πριν από το πρωινό έκαιγαν 2 φορές περισσότερο το ποσοστό του λίπους σε σύγκριση με αυτούς που ασκούνταν μετά από το πρωινό.

Επίσης είχαν καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη. “Διαπιστώθηκε ότι και τα 2 group που ασκούνταν έχασαν παρόμοιο αριθμό βάρους και οι δυο είχαν καλή σχέση με το fitness”, λέει ο Javier Gonzalez, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και Λέκτορας Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σε σχετικό δελτίο τύπου.

Ένας πιθανός λόγος που αυτοί που ασκούνταν πριν το πρωινό έτειναν να χάνουν καλύτερα κιλά, σύμφωνα με τον Gonzalez, οφείλεται στη διάθεση των λιπαρών οξέων που μαζί με άλλες διεργασίες, γεμίζουν τα κύτταρα σου αν δεν υπάρχει γλυκόζη.

”Όταν ασκείσαι, αυξάνεις τον αριθμό των λιπαρών οξέων που οι μύες σου μπορούν να αποβάλλουν και όταν οι μύες το δουν αυτό, προκαλείται μια αλληλουχία που οδηγεί στη μυϊκή προσαρμογή,” λέει ο Gonzalez στο Runner’s World. ”Με την άσκηση γίνεται αύξηση του ποσοστού των λιπαρών οξέων που ένας μυς μπορεί να εκθέσει.”

Kαι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. “Καίγοντας περισσότερο λίπος καθώς συμμετέχουν οι μύες σου, αυτοί γίνονται περισσότερο δεκτικοί στην άσκηση”, λέει ο Gonzalez. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο περισσότερο δεκτικοί είναι οι μύες σου τόσο ισχυρότεροι θα γίνουν.

Ο Gonzalez και οι συνεργάτες του επίσης βρήκαν ότι οι μύες παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη που βοηθά να διατηρείται η ζάχαρη μακριά από το αίμα, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, το οποίο συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, λέει.

”Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και με καρδιακές παθήσεις, έτσι ένα χαμηλό ποσοστό ινσουλίνης μειώνει το ρίσκο μελλοντικών τέτοιων παθήσεων”, λέει ο Gonzalez.

Ακόμη, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στη μελέτη που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτή η μελέτη έγινε μόνο σε άνδρες οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή αγύμναστοι, έτσι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ίδια αποτελέσματα θα υπήρχαν και στις γυναίκες, ή σε αυτούς με κανονικό βάρος. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα να γίνει σε αυτούς τα μέρη του πληθυσμού πριν βγει κάποιο τελικό συμπέρασμα.

Επίσης, αν προσπαθήσεις να ασκηθείς για να χάσεις κάποιους πόντους ή για να βελτιώσεις την υγεία σου, δε θα πρέπει να θεωρήσεις ότι τα workouts πριν το πρωινό είναι η οριστική λύση.

Τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ώστε να ωθήσεις τον εαυτό σου να ξυπνά νωρίς και να ασκείται πριν φάει πρωινό, αν δεν έχεις χρόνο να το κάνεις, ή απλά δεν είσαι πρωινός τύπος. Η άσκηση οποιαδήποτε ώρα της μέρας είναι καλύτερη από την καθόλου άσκηση, σύμφωνα με τον Gonzalez.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτούς που παλεύουν να χάσουν κιλά, ο καθένας είναι διαφορετικός και μοναδικός, και έτσι μπορείς να κάνεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα.


Πηγή: runnerworld.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου