Στις ΗΠΑ το 68% των νοικοκυριών έχουν κατοικίδιο. Κι αν περηφανεύεσαι ότι έδωσες στο αγαπημένο σου ζωάκι ένα ασφαλές και χαρούμενο σπίτι, δεν είναι μόνο το ζώο που απολαμβάνει πλεονεκτήματα! Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, ειδικά αυτοί που έχουν γάτες και σκύλους (αλλά και τα ψάρια και τα ιγκουάνα είναι επίσης εξαιρετικά!), κερδίζουν από τη μεταξύ τους σχέση!

Είναι γεγονός ότι και παλιότερα πάρα πολλοί επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πως τα κατοικίδια μπορούν να δώσουν boost στη σωματική και ψυχική υγεία. Φυσικά, δεν μπορούν να θεραπεύσουν καρδιακές παθήσεις ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του διαβήτη ή να αντικαταστήσουν ένα θεραπευτή, αλλά μελέτες έδειξαν ότι το ενδιαφέρον για ένα ζώο μπορεί να κάνει πραγματικά καλό.

Κάποια κατοικίδια βοηθούν να αντιμετωπίσεις αλλεργίες!

Όταν εκτίθεσαι από μικρός στους σκύλους και στις γάτες έχει αποδειχθεί ότι μειώνεις το ρίσκο των παιδικών αλλεργιών. Κι αυτό λόγω των μικροβίων που κουβαλάνε (συχνά αναφέρονται ως ”σκόνη του σκύλου”, ή το τρίχωμα που πέφτει από αυτά), τα οποία βρίσκονται στο σπίτι των αφεντικών τους και μεταφέρονται στον αέρα”, λέει η Susan Lynch, Associate Professor of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη σχετική μελέτη της.

Τα σκυλιά προστατεύουν από το παιδικό έκζεμα και το άσθμα!

Όπως και με τις αλλεργίες, η έκθεση στα σκυλιά μπορεί να σε προστατεύσει από την ανάπτυξη στο δέρμα συνθηκών για έκζεμα και άσθμα.

”Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι μπορεί να υπάρξει πιθανή εξέλιξη από το έκζεμα… στο άσθμα”, λέει ο αλλεργιολόγος Gagandeep Cheema στη μελέτη του, που έδειξε ότι ακόμη και έγκυες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα πλεονεκτήματα για τα αγέννητα παιδιά τους. Ανακαλύφθηκε ότι η έκθεση της μαμάς σε σκυλιά, πριν από τη γέννηση ενός παιδιού σίγουρα συνδέεται με χαμηλότερο ρίσκο εκδήλωσης εκζέματος στην ηλικία των 2.

Αποτέλεσμα εικόνας για running with a dog

Tα ζώα σε κρατάνε σε κίνηση!

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ του να έχεις ένα σκύλο και στη σωματική δραστηριότητα. Περίπου το 60% των ιδιοκτητών σκύλων περπατάνε με τα σκυλιά τους κατά μέσο όρο 160 λεπτά ανά εβδομάδα, με 4 βόλτες για περπάτημα ανά εβδομάδα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατάνε περισσότερο από αυτούς που δεν έχουν.

Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι οι κάτοχοι σκύλων που περπατάνε, ασκούνται κατά 30 λεπτά περισσότερο τη μέρα από αυτούς που δεν κινούνται. Ακόμη και οι γάτες και άλλα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για να σου δώσουν ενέργεια.

Τα κατοικίδια μειώνουν το ρίσκο καρδιακής πάθησης!

Μπορούν τα ζώα να επηρεάσουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία; Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο καρδιακής πάθησης, αλλά το να έχεις ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει και τα δυο.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, τα κατοικίδια μπορούν επίσης να ρίξουν την πίεση του αίματος. Γι’ αυτούς με προβλήματα καρδιάς, ένα κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες να επιβιώσουν από ένα έμφραγμα. Με άλλα λόγια: αν έχεις ένα κατοικίδιο, έχεις ήδη λιγότερες πιθανότητες να πεθάνεις από έμφραγμα!

Αποτέλεσμα εικόνας για how pets can make you happy and healthy

Η διάδραση με ζώα μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatric Nursing υποστηρίζει ότι η διάδραση με ζώα έχει πολλά οφέλη για τα αυτιστικά παιδιά. Ο επικεφαλής της μελέτης εστιάζει στην ανάγκη να ληφθεί υπόψη η ευαισθησία κάθε παιδιού όπως επίσης και οι δυνατότητες της κάθε οικογένειας πριν αποφασιστεί η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου, αλλά το 94% αυτών των οικογενειών που έβαλαν ένα κατοικίδιο ανάφεραν ότι το παιδί τους έγινε πιο δυνατό και χαιρόταν την επαφή του με τα σκυλιά.

Άλλη έρευνα που συμπεριέλαβε παιδιά με αυτισμό, έδειξε ότι αυτά που είχαν ένα κατοικίδιο από νεαρή ηλικία είχαν καλύτερες κοινωνικές ικανότητες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η μικρή επαφή με ένα ζώο, όπως ένα ιγκουάνα, χαρίζει μια πρόσκαιρη βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

Τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν το στρες στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ!

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ υπόφεραν λιγότερο από στρες, είχαν λιγότερες εκδηλώσεις άγχους και είδαν μείωση στην επιθετική συμπεριφορά τους, αν υπήρχε ένας σκύλος ή γάτα στο σπίτι.

Αποτέλεσμα εικόνας για how pets can make you happy and healthy

Τα κατοικίδια μπορούν να δώσουν boost στην πνευματική σου υγεία!

Ήξερες ότι το να χαϊδεύεις τη γάτα σου μπορεί να σε ηρεμήσει και ότι βλέποντας το ψάρι σου να κολυμπάει στη γυάλα του μπορεί να χαλαρώσει του μύες σου και να ρίξει τους παλμούς σου;

H διάδραση με ζώα έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνη που συνδέεται με το στρες, ενώ αυξάνει τις ορμόνες που σε κάνουν χαρούμενο όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, οι άνθρωποι αναρρώνουν από μια στρεσογόνα κατάσταση πιο γρήγορα όταν είναι μαζί με το κατοικίδιο τους παρά με σύντροφο ή φίλο.

Τα ζώα διατηρούν τους ηλικιωμένους πιο ενεργούς!

Τα οφέλη από τα ζώα ανεβαίνουν όπως και η ηλικία σου. Θες να έχεις ευκαιρίες για καλύτερη φυσική κατάσταση, όταν θα είσαι σε μεγαλύτερη ηλικία; Μια μακροχρόνια μελέτη στον Καναδά έδειξε η ικανότητα για τις καθημερινές ασχολίες για τους άνω των 65, χειροτέρευσε για αυτούς που δεν είχαν στην κατοχή τους κάποιο κατοικίδιο.

Η κατοχή ενός σκύλου σε βοηθά να ζεις περισσότερο!

Αν και κάποιες μελέτες έχουν δείξει μόνο μια μικρή επίδραση μεταξύ της κατοχής κατοικίδιου και της διάρκειας ζωής, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένας χνουδωτός φίλος μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι οι κάτοχοι σκύλου ζούσαν περισσότερο σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν κατοικίδιο, με 24% μείωση του ρίσκου να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.


Πηγή: popsugar.com

ΜετάφρασηEπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου