O ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί άγχος. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατό να ξεφορτωθείς το άγχος, όταν ξέρεις πώς το δημιούργησες, αντί να ‘κατηγορείς’ εξωτερικούς παράγοντες. Αυτά τα 4 πράγματα μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις, είτε περιμένεις θετικά είτε αρνητικά πράγματα.

1. Το άγχος είναι απλώς μια χημική ουσία.

Η κορτιζόλη είναι μια χημική ουσία που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Το σώμα σου την εξαλείφει λίγες ώρες μετά, οπότε και πρέπει να αισθάνεσαι καλά σύντομα, με την προϋπόθεση ότι δεν πυροδοτείς ξανά την παραγωγή της. Δυστυχώς αυτό είναι δύσκολο: η κορτιζόλη δημιουργεί μια αίσθηση απειλής, κάνοντας τον εγκέφαλό σου να ψάχνει επειγόντως για απειλές. Αλλά μπορείς να βρεις το κουμπί ‘off’, όταν ξέρεις πώς ορίζει το μυαλό σου τις ‘απειλές’.2. Οι απειλές είναι απλώς νευρικά μονοπάτια. 

Τα πράγματα που σου έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν κακές εμπειρίες/συναισθήματα δημιουργούν ένα μονοπάτι στον εγκέφαλό σου που πυροδοτεί την παραγωγή κορτιζόλης, κάθε φορά που βλέπεις/βιώνεις κάτι που συνδέεται με εκείνο το παλιό, ‘κακό’ συναίσθημα. Τα μονοπάτια που έχεις χτίσει πριν την ηλικία των 8 ετών και κατά τη διάρκεια της εφηβείας γίνονται.. ‘λεωφόροι’ του μυαλού σου, οπότε ό,τι έμοιαζε κακό κατά τη διάρκεια εκείνων των χρόνων, συνδέεται με το σύστημα συναγερμού του μυαλού σου. Όλοι καταλήγουμε με περισσότερο συναγερμό από όσο χρειαζόμαστε στα αλήθεια, γιατί αισθανόμαστε απειλημένοι από μικροσκοπικά στοιχεία που συσχετίζονταν μαζί μας πολύ καιρό πριν. Πολλά από αυτά τα στοιχεία έχουν αξία: σε προστατεύουν από το να πέσεις από τα βράχια ή να αγοράζεις καραμέλες από αγνώστους. Άλλα, όμως, δημιουργούν έναν λανθασμένο οδηγό για τη ζωή.3. Μπορείς να χτίσεις νέα νευρικά κυκλώματα. 

Η αυτοεξυπηρέτηση είναι επίσης μια αρμαθιά από νευρικά μονοπάτια που χτίστηκαν παλιότερα. Οι άνθρωποι γεννιούνται αβοήθητοι και ευάλωτοι. Το πρώτο κύκλωμα στο μυαλό σου – το θεμελιώδες πάνω στο οποίο χτίζεται η μετέπειτα εμπειρία -είναι η επείγουσα αίσθηση του να έχεις ανάγκες που δεν μπορείς να εκπληρώσεις μόνος σου. Μαθαίνεις να ηρεμείς τον εαυτό σου κάθε φορά που έχεις μια ανάγκη, με λίγη βοήθεια από τον κόσμο γύρω σου. Κατά το τέλος της εφηβείας, ο εγκέφαλός σου έχει φτιάξει μια συλλογή από κυκλώματα αυτοεξυπηρέτησης. Πολλά από αυτά έχουν αξία, αλλά πολλά έχουν και συνέπειες. Και, αν συνεχίσεις να επαναλαμβάνεις τις ίδιες παλιές συνήθειες, θα έχεις συνέχεια τις ίδιες συνέπειες. Μπορείς να χτίσεις μία νέα συνήθεια αυτοεξυπηρέτησης, αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί τα παλιά νευρικά μονοπάτια που έχεις ανοίξει έχουν βολευτεί πάρα πολύ. Το να προσπαθείς να φωτίσεις ένα καινούριο μονοπάτι μέσα στη ζούγκλα των νευρώνων σου είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά και το μονοπάτι εξαφανίζεται σύντομα, αν δεν το ‘περνάς΄κάθε μέρα. Αν επαναλαμβάνεις μια νέα συμπεριφορά για 45 ημέρες χωρίς να αποτύχεις, καθιερώνεις ένα νέο κύκλωμα. Οπότε, επίλεξε μία νέα απόκριση στο άγχος – κι έπειτα επένδυσε την ενέργειά σου για 45 μέρες στον νέο σου τρόπο. Θα σου αρέσει το αποτέλεσμα.4. Μην περιμένεις πολύ καιρό από τον κόσμο να σου φτιάξει τα πράγματα.

Πολλές φορές κατηγορείς την κοινωνία για το άγχος σου και πιστεύεις ότι για να ηρεμήσεις πρέπει να αλλάξει ο κόσμος. Αν περιμένεις ο κόσμος να φτάσει στο μυαλό σου και να σε μαλακώσει, η ζωή απλώς θα περάσει από δίπλα σου. Προχώρα μπροστά και ‘ξέγραψε’ τους παλιούς σου τρόπους. Συγκεντρώσου σε βήματα που συναντάνε τις ανάγκες σου και σταμάτα να βολεύεσαι σε παλιές συμπεριφορές, γιατί αυτό ερεθίζει την παραγωγή ντοπαμίνης. Το υπέροχο συναίσθημα της ντοπαμίνης ανακουφίζει γρήγορα από την κορτιζόλη, γιατί απλά έτσι είναι σχεδιασμένο το μυαλό μας να λειτουργεί.


Πηγή: psychologytoday.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη