Όταν ο Meb Keflezighi στα προκριματικά μαραθωνίου, έφτανε στην γραμμή τερματισμού εξασφαλίζοντας την θέση του στην ολυμπιακή αποστολή η σύζυγός του, Yordanos, και τα τρία του παιδιά περίμεναν να τον αγκαλιάσουν σαν ήρωα. Όταν η Shalane Flanagan κατέρρευσε στα χέρια της συναθλήτριας της, Amy Cragg μόλις είχε τερματίσει στην τρίτη θέση, ο άντρας της Steve Edwards την πήρε και την μετέφερε στην τέντα πρώτων βοηθειών. Ακόμα όταν η Desi Linden εξασφάλισε την θέση της στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων, το γιόρτασε με λίγες διακοπές στο Bali μαζί με τον άντρα της, Ryan, και την οικογένειά της.

Με λίγα λόγια όταν μιλάμε για μερικούς από τους καλύτερους (Αμερικάνους στην προκειμένη) δρομείς, οι σύζυγοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται στο παρασκήνιο τις καταστάσεις. Εδώ θα δούμε πως το βιώνουν 3 περιπτώσεις συζύγων που παρακολουθούν το έτερον ήμισυ να τρέχει  και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Όσον αφορά τις οικογενειακές διακοπές…

Ryan Linden: Για την προετοιμασία του Des’ Marathon, που οδηγούσε στα προκριματικά, βασικά ταξιδέψαμε και οι δύο μαζί με τα σκυλιά μας στην Florida καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της. Με βοηθούσε όταν ήξερα ότι είμαστε όλοι μαζί. Έκανα μερικά από τα καθημερινά τρεξίματα, και βοηθούσα και σε μερικές από τις υπόλοιπες προπονήσεις.

5y3hte

Όσον αφορά το τι συζητάμε γενικότερα (ή δεν συζητάμε)…

Steve Edwards: Νιώθω ότι ο ρόλος μου σαν σύζυγος της Shalane είναι να αποτελώ μια διέξοδο από το τρέξιμο. Σπανίως την ρωτάω για την προπόνησή της εκτός αν το φέρει η κουβέντα. Κουβεντιάζουμε για όλων των ειδών τα πράγματα που απασχολούν την ζωή μας, και το τελευταίο που θα θέλει είναι να μιλάει για δουλειές όταν είναι μαζί με τον άντρα της.

6y3ht

Όσον άφορα το να είσαι σύντροφος με έναν από τους πιο διακεκριμένους μαραθωνοδρόμους του κόσμου…

Yordanos Keflezighi:  Όλη αυτή η διαδρομή προς την επιτυχία ήταν και είναι ένα απίστευτο ταξίδι. Μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας ήρθε με πολλές δοκιμές και πισωγυρίσματα αλλά η πίστη του, η αποφασιστικότητά του και η συνέπεια τον έφεραν στην κορυφή. Το μέγεθος και κυρίως η μεγάλη διάρκεια της επιτυχίας τους είναι μια απόδειξη της πίστης του.

Όσον αφορά να κρατάς τις ισορροπίες σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων…

Steve Edwards: Νιώθω ότι η άνοδος και οι πτώσεις στην ψυχολογία μπορεί να σε τρελάνουν. Η ευφορία που νιώθει όταν έχει τρέξει καλά και το σκοτεινό μέρος στο οποίο κρύβεται όταν ο αγώνας δεν έχει πάει καλά θα σε τρελάνει! Αυτά είναι συναισθήματα που γενικά συνοδεύουν όποιον προσπαθεί πολύ σκληρά για κάτι, αλλά πρέπει να μένεις πάντα ψύχραιμος και με γνώμονα την λογική και αυτό βλέπουμε ότι αποδίδει στην περίπτωση μας. Να κρατάς τις ισορροπίες, και να μένεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου είναι η συνταγή της επιτυχίας.

r3eg

Γιατί η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετική από τις άλλες χρονιές…

Ryan Linden: Για να λέμε την αλήθεια είναι ένας ακόμα μαραθώνιος. Ένας μαραθώνιος που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό βοηθάει κάπως να φαίνονται οι μέρες όπως όλες οι άλλες συνηθισμένες.

erhw

Γιατί το να είσαι τυχερός είναι σίγουρα κάτι που εσύ το κερδίζεις…

Steve Edwards: Προπονείσαι όσο πιο καλά μπορείς ώστε να φέρεις τον εαυτό σου προετοιμασμένο την κατάλληλη στιγμή που θα σταθείς τυχερός. Αν δεν έχεις μπει στον αγώνα, πως θα σταθείς τυχερός; Η σκληρή δουλειά φέρνει την τύχη. Προπονήσου δυνατά, βάλε τον εαυτό σου στην θέση για να νικήσει και τότε μερικές φορές θα σταθείς τυχερός και θα νικήσεις, μερικές φορές θα σταθείς άτυχος και θα χάσεις. Είναι όλα στο παιχνίδι.

Πως είναι να είσαι παντρεμένη με έναν star;..

Yordanos Keflezighi: Αυτό που μου αρέσει περισσότερο από όλο αυτό το πράγμα του «διάσημου δρομέα» είναι όταν βλέπεις απλούς ανθρώπους όλων των κατηγοριών να εμπνέονται και να λένε ότι θα πετύχουν ότι καλύτερο μπορούν στις προσωπικές τους ζωές. Ο Meb έκανε την διαφορά στις καρδιές και στο μυαλό πολλών ανθρώπων με το τρέξιμό του. Έχει καταφέρει να περάσει την φιλοσοφία του τρεξίματος στην ίδια την ζωή και παρά τα όποια εμπόδια που κάποιος ίσως έχει, να καταφέρει να υπερισχύσει στην ζωή του, όπως έκανε και ο ίδιος.

5u6

Γιατί δεν υπάρχει αυτό που λέμε «αποτυχία»…

Steve Edwards: Θα έλεγα ότι ύστερα από τις τόσες αποτυχίες της Shalane, πλέον δεν πιστεύω ότι ήταν πραγματικά αποτυχίες. Έχουμε μάθει πολλά από αυτές τις εμπειρίες και σε κάποιες περιπτώσεις όντως έτρεξε έναν τέλειο αγώνα και έκανε μια άριστη προπόνηση. Απλώς δεν ήταν η μέρα της. Την θαυμάζω που τα δίνει όλα και φτάνει στα όριά της. Δεν νομίζω ότι έχει ποτέ αποτύχει γιατί ποτέ δεν εγκατέλειπε την προσπάθεια.


Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος