Γράφει η Tamara Pridgett

Ως personal trainer και fitness model, με ρωτάνε πολύ συχνά για το ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να χάσεις το κοιλιακό λίπος, τι πρωτεΐνη πρέπει αν παίρνεις και πολλά άλλα που περιστρέφονται γύρω από την υγεία και την ευρωστία. Αν και δεν μπορώ πάντα να δίνω σαφή απάντηση, αν με ρωτήσεις ποτέ ποια είδη προπόνησης είναι τα αγαπημένα μου, θα σου πω το τρέξιμο ταχύτητας και η άρση βαρών. Αυτόν τον καιρό, προπονούμαι 4 με 6 φορές την εβδομάδα και το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει πλειομετρικές ασκήσεις, προπόνηση δύναμης και τρέξιμο.

Ταχύτητες

Ξεκίνησα να τρέχω όταν ήμουν 7 χρονών και από τότε δεν έχω σταματήσει. Έτρεχα σε όλη την εφηβεία μου, κερδίζοντας μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Οι δρόμοι ταχύτητας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να χτίσεις άλιπη μυϊκή μάζα, ενώ διατηρείς αυτή που ήδη έχεις. Και παρά το γεγονός ότι αισθάνεσαι πως τα πόδια σου κάνουν όλη τη δουλειά, στην πραγματικότητα αποτελεί μία προπόνηση για όλο το σώμα. Όταν σπριντάρεις, κάθε μυϊκή ομάδα ενεργοποιείται. Ένα άλλο θετικό στην προπόνηση αυτή είναι ότι οι επιλογές προγραμμάτων είναι ατελείωτες! Μπορείς να κάνεις προπόνηση και για πιο σύντομες, αλλά και για λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις παρατεταμένης ταχύτητας (σκέψου πχ. τα 400άρια στο στίβο), ή μπορείς να τεστάρεις επαναλήψεις των 60 μέτρων. Τα σπριντ μπορούν να γίνουν παντού, ακόμα και στο διάδρομο του γυμναστηρίου σου. Στο στίβο, στο πάρκο, στην παραλία, σε ένα άλσος. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το σώμα σου και καλά παπούτσια!

Άρση βαρών

Η αγάπη μου για τα βάρη ξεκίνησε από το Λύκειο, όταν διδάχτηκα για τις Ολυμπιακές άρσεις. Μου βγήκε πολύ εύκολα η τεχνική και ‘ερωτεύτηκα’ με τη μία τα power cleans (ζετέ, άρση χωρίς το κάθισμα). Η άρση βαρών δεν σε κάνει να αισθάνεσαι μόνο πιο γρήγορος και δυνατός, αλλά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρείς υγιή οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις. Συμβάλλει στην απώλεια λιπώδους ιστού και ‘μαζεύει’ τις καμπύλες σου. Η άρση βαρών συμπεριλαμβάνει την προπόνηση ταχύτητας γιατί η δύναμη, η ισχύς και η έκρηξη που χτίζεις στο γυμναστήριο μεταφράζεται με ταχύτητα στο στίβο. Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα με βάρη ή θες να κάνεις πιο ενδιαφέρον αυτό που ήδη κάνεις, προτείνω να συμπεριλάβεις μονομερείς κινήσεις, όπως άρσεις θανάτου με το ένα πόδι, προκειμένου να δουλέψεις τις μυϊκές ανισορροπίες.


Πηγή: popsugar.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη