Αυτό που λέμε stress δεν είναι απλα μια ασαφής έκφραση για το ότι αισθανόμαστε πνιγμένοι, αγχωμένοι ή κουρασμένοι. Είναι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο φυσιολογίας το οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε και να μετρήσουμε. Όταν βρίσκεται κανείς κάτω από πίεση (stress σημαίνει πίεση), είτε πίεση λόγω έντονης φυσικής δραστηριότητας, είτε πνευματική πίεση είτε συναισθηματική το σώμα αντιδράει εκρίνοντας ένα μείγμα ορμόνων και χημικών. Αυτές οι εκκρίσεις και προκαλούν διάφορες ακούσιες αντιδράσεις του σώματος όπως αυξημένη πίεση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό (παλμούς) και μυική τάση. Αναλύοντας τις μεταβολές μεταξύ κάθε παλμού, η Firstbeat και η Garmin μπορούν να παρακολουθούν το ημερήσιο επίπεδο stress και την αποκατάστασή σου.

Καλό και κακό stress.

Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι το stress δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Το θετικό stress βοηθάει να μείνουμε προσηλωμένοι στη δουλειά μας και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Υψηλότερο επίπεδο stress μπορεί να σημαίνει και ενθουσιασμός ή αγωνία για κάτι που συμβαίνει στην ζωή σου. Το αρνητικό όμως stress σημαίνει άγχος και δυσφορία. Σε κάνει να νιώθεις τελικά ανύμπορος και μειώνει την απόδοσή σου.

Όλες αυτές οι κατηγορίες stress είναι αναπόφευκτα μέρη της ζωής μας. Ο στόχος δεν είναι να εξαφανίσουμε το stress από τη ζωή μας, αλλά να βρούμε τον τρόπο να το διαχειριστούμε και να ισορροπήσουμε μεταξύ stress και αποκατάστασης.

Για να το πετύχεις αυτό δεν είναι απαραίτητο να κάνεις yoga αμέτρητες ώρες κάθε μέρα : τρείς απλές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην καλύτερη διαχείρηση.

  1. Διατηρήστε καλή φυσική κατάσταση

Ο τρόπος που η άσκηση επιδρά και μειώνει το stress είναι λίγο παράδοξος. Όταν ασκείσαι το συμπαθητικό σύστημα ενεργοποιείται περισσότερο και το παρασυμπαθητικό μειώνει την παρουσία του. Αυτό σημαίνει ότι εκκρίνονται διάφορες στρεσογόνες ορμόνες και παρατηρούνται διάφορες αντιδράσεις στο σώμα μας. Με απλά λόγια η άσκηση προκαλεί stress στο σώμα μας.

Όμως έχει παρατηρηθεί ότι η συστηματική άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση προκαλούν προσαρμογές και βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να απόφορτίζεται, να διώχνει δηλαδή το stress από πάνω του. Υπάρχει μελέτη η οποία βασίστηκε στις μετρήσεις του firstbeat, η οποία δείχνει ότι η φυσική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερο αντικειμενικό stress στις μέρες εργασίας.

Έτσι η συχνή άσκηση όχι απλά βελτιώνει το VO2max σας, μειώνει την ηλικία της φυσικής σας κατάστασης αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει και την ικανότητα που έχουμε να αποφορτιζόμαστε από το stress.

  1. Αποφύγετε το Αλκόολ

Αρκετοί πίνουν ένα ποτήρι κρασί ή μερικές μπύρες για να χαλαρώσουν από το stress της καθημερινότητας. Επειδή όμως νιώθεις ότι χαλάρωσες δεν σημαίνει κιόλας ότι ξέφυγες από το stress αν μιλάμε με όρους φυσιολογίας. Το αλκοόλ  προκαλεί μεγάλες πιέσεις στο σώμα σου. Προκαλεί stress καθώς επιδρά σαν διεγερτικό στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με την σειρά του εκκρίνει ορμόνες που συνδέονται με το stress, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Επίσης το αλκόολ μειώνει την ποιότητα του ύπνου και αυτό επιδεινώνει φυσικά το αίσθημα stress και άγχους ακόμα περισσότερο. Και για αυτό υπάρχουν μελέτες που βασίστηκαν στην τεχνολογία της Firstbeat, που δείχνουν ότι ακόμα και ένα ποτηράκι αλκοολ μπορεί να διαταράξει την ποιότητα αποκατάστασης που μας προσφέρει ο ύπνος.  

  1. Απλά πάρε (βαθιές) αναπνοές

Η ελεγχόμενη αναπνοή είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να διώξεις το stress. Αυτό βασίζεται στο κολπικό νεύρο, το οποίο επιβλέπει μια σειρά από λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι το οποίο δεν ελέγχεται, όμως επηρεάζεται κάπως με την ελεγχόμενη αναπνοή. Βαθειά εισπνοή και αργή εκπνοή από την κοιλιά ενεργοποιεί το κολπικό νεύρο και σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Επιλεγμένα ρολόγια Garmin έχουν τις δραστηριότητες Βreathwork, που σε καθοδηγούν σε διάφορες τεχνικές αναπνοής που μειώνουν το stress.


Πηγή: garmin.com

Συγγραφέας: Riikka Lamminen, Content Manager, Firtsbeat

(προσαρμογή στα Ελληνικά Γιώργος Σπύρος)