Είναι μια τεράστια αλήθεια ο ιδρώτας που οφείλεται στο στρες είναι το χειρότερο είδος. Όχι μόνο γιατί συμβαίνει τη στιγμή που είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες, αλλά και γιατί μυρίζει. Πραγματικά, άσχημα. Πολύ πιθανόν, ακόμα χειρότερα από τη μυρωδιά του ιδρώτα μετά από 150 burpees. Τις απαντήσεις δίνουν οι Dr. Susan Biehle και η δερματολόγος της Dove Dr. Alicia Barba – τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον ιδρώτα λόγω στρες από τις άλλες μορφές ιδρώτα και γιατί έχει αυτή την μυρωδιά.

Αρχικά, είναι απαραίτητη μια εισαγωγή για τον ιδρώτα. Η ζέστη, η άσκηση και το στρες είναι οι τρεις αιτίες που προκαλούν τον ιδρώτα, λέει η Dr. Biehle. Το σώμα σου έχει στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά είδη ιδρωτοποιών αδένων. Διάβασε: δεν παράγεται ισόποσα όλος ο ιδρώτας. “Ο ιδρώτας εξαιτίας της ζέστης και της άσκησης προέρχεται από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες και αποτελείται κυρίως από νερό και μια μικρή ποσότητα ηλεκτρολυτών και πρωτεΐνης”, λέει. Από την άλλη, ο ιδρώτας λόγω στρες προέρχεται και από τους εκκρινείς αδένες και από τους αποκρινείς αδένες, εξηγεί.

Είναι οι αποκρινείς αδένες που είναι υπεύθυνοι για την οσμή. Όταν οι αποκρινείς αδένες ενεργοποιούνται, απελευθερώνουν μια ουσία που περιέχει λιπίδια και πρωτεΐνες. Η ουσία αυτή είναι κάτι σαν avocado toast για τα βακτήρια που βρίσκονται στο δέρμα σου – τη λαχταράνε. Όταν αυτά λοιπόν το γιορτάζουν, είναι τότε που ξεκινά η άσχημη μυρωδιά. Έτσι δεν είναι ο ιδρώτας αυτός καθ’ αυτός που μυρίζει αλλά το αποτέλεσμα των βακτηριών που τρέφονται από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Να τι ακριβώς συμβαίνει όταν στρεσάρεσαι, “Τόσο η θερμορρύθμιση και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάσταση, γνωστή και ως απάντηση μάχη ή φυγή”, εξηγεί η Dr. Barba. Οι ορμόνες αδρεναλίνη και νορεπινεφρίνη απελευθερώνονται, κάνοντας την ανάσα σου και τους παλμούς σου να επιταχύνονται. Οι προαναφερθείσες ορμόνες επίσης αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματός σου, με το σώμα σου να ιδρώνει για να απελευθερώσει την περίσσεια της θερμότητας, συνεχίζει η Dr. Barba. Τότε είναι η στιγμή που οι εκκρινείς και οι αποκρινείς αδένες ενεργοποιούνται.

“Μπορεί η ακριβής λειτουργία του ιδρώτα λόγω στρες να μην έχει απόλυτα διαλευκανθεί, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια απάντηση που επιτρέπει το άτομο να προειδοποιήσει τους άλλους για τον κίνδυνο (μέσω της μυρωδιάς)”, λέει η Dr. Biehle. Δεν μπορούμε να δούμε την εφαρμογή του στις μέρες μας, αλλά σημειώνουμε αυτό το γεγονός σε περίπτωση που έρθει ποτέ η αποκάλυψη των ζόμπι.


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου