Όλοι μας λίγο ως πολύ έχουμε διάφορους φόβους. Ακόμη κι όταν βλέπεις επιτυχημένους ανθρώπους, μην θεωρείς δεδομένο ότι δεν έχουν βιώσει φόβο μέσα τους.

Τι θα συμβεί αν αποτύχω; Τι θα σκεφτεί κάποιος για μένα; Τι θα συμβεί αν δεν είμαι αρκετά καλός;

Έχεις 2 επιλογές: είτε να αφήσεις τον φόβο σου να σε αποκλίνει από τους στόχους σου ή να αισθάνεσαι μεν τον φόβο αλλά να μην στέκεται εμπόδιο στη ζωή σου. Την στιγμή που θα μάθεις να αγκαλιάζεις τον φόβο τότε ανοίγεις μπροστά σου πολλές ευκαιρίες. Αντίθετα, τη στιγμή που θα αφήσεις τον φόβο να ριζώσει μέσα σου και να σε σταματήσει από το να κάνεις πράγματα, την ίδια στιγμή ο εαυτός σου θα μένει μακριά από την επίτευξη των στόχων σου.

2016_02_10_achieve

Μάθε να αναγνωρίζεις το φόβο.

Μερικές φορές δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας  φοβίζει και μας κρατά πίσω. Αντ’ αυτού κρυβόμαστε πίσω από ένα εκατομμύριο δικαιολογίες και δεν μπορούμε να βγούμε  εκεί έξω και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Οι περισσότερες από αυτές τις δικαιολογίες πηγάζουν από τον φόβο που έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Ρώτησε τον εαυτό σου πραγματικά: τι είναι αυτό που σε κρατά πίσω; Γενικά όλοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες: η αποτυχία είναι κατακριτέα και η απόρριψη δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η στιγμή που θα αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που σε κρατά πίσω είναι ακριβώς η στιγμή που θα κάνεις το μεγάλο βήμα να πας μπροστά και να αφήσεις πίσω τους φόβους σου.

Νιώσε τον φόβο.

Το γεγονός ότι έχεις διάφορους φόβους, δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος. Σημαίνει ότι είσαι περισσότερο άνθρωπος. Νιώσε τον φόβο όσο πιο πολύ μπορείς. Να ξέρεις ότι είναι ΟΚ να έχεις ανησυχίες αλλά μην τις αφήσεις να σε ελέγχουν.

Να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος.

Αν υπάρχει ένας στόχος ή ένα όνειρο που πραγματικά θέλεις να πραγματοποιήσεις, τότε ζήτησε υποστήριξη από τους γύρω σου. Άφησέ τους να σε βοηθήσουν και να σε στηρίξουν στην αντιμετώπιση του φόβου. Ακόμα καλύτερα, βρες κάποιον που έχει πετύχει αυτό που θέλεις κι εσύ. Συζήτησε μαζί τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και πώς θα τις ξεπεράσεις. Είναι καλό να μάθεις από την εμπειρία άλλων ανθρώπων και να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Αυτό που μας εμποδίζει να προχωράμε μπροστά είναι ο φόβος του «τι θα συμβεί αν αποτύχω». Ο φόβος της αποτυχίας όμως είναι ένας υποθετικός φόβος που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας. Αν κάτι με φοβίζει, τότε προσπαθώ να σκεφτώ «ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί;». Μετά σκέφτομαι πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω, αν όντως συμβεί. Σύντομα αντιλαμβάνεσαι πως το σενάριο που έχεις σκεφτεί, ε, δεν είναι και τόσο κακό. Εάν όντως έρθει η αποτυχία, πλέον θα έχεις όλα τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσεις.

Ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί;

Τώρα σκέψου ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα αν αντιμετωπίσεις τους φόβους σου. Ποιες είναι οι νέες πιθανότητες που δημιουργείς για τον εαυτό σου; Χρησιμοποίησε θετικές σκέψεις ως κίνητρο για να προχωρήσεις. Μόλις επικεντρωθείς στα θετικά, ο φόβος αρχίζει να φεύγει μακριά.

Μοίρασε τον φόβο σε μικρότερα κομμάτια.

Το να ξεπεράσεις τον φόβο σου και να πετύχεις τους στόχους σου μπορεί να ακούγεται γενικά δύσκολο. Αν ο φόβος που αντιμετωπίζεις φαίνεται πολύ μεγάλος για να τον χειριστείς , τότε μπορείς να τον «μοιράσεις» σε μικρότερες προκλήσεις. Στην συνέχεια κάνε ένα βήμα τη φορά. Σύντομα ο μεγάλος φόβος δεν θα φαίνεται πια και τόσο μεγάλος.

Να θυμάσαι πάντα ότι ο φόβος είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά δεν θα πρέπει να του επιτρέπεις να ελέγχει τη ζωή σου. Έτσι, αν υπάρχει κάτι που σε φοβίζει εκεί έξω, να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Νιώσε τον φόβο και πορεύσου με αυτόν. Είναι ο τρόπος για να πετύχεις τα όνειρά σου.


Πηγή: WOMENS RUNNING MAGAZINE