#WAYOFLIFE

Το να αγαπήσεις την άσκηση είναι σχετικά εύκολο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνεις. Δυστυχώς, όμως, για τους περισσότερους, αυτό δεν είναι αρκετό για να τους κρατήσει το ενδιαφέρον για την άσκηση μακροπρόθεσμα.

Η πλήξη και η βαρεμάρα θα έρθουν αναπόφευκτα και αυτοί είναι από τους Νο1 παράγοντες που μπορούν να σε κρατήσουν… μακριά από την υγιεινή συνήθεια της άσκησης. Γι’ αυτό και η ύπαρξη ποικιλίας είναι εξίσου σημαντική με τον ενθουσιασμό.

Εκτός από το να βρεις ποια δραστηριότητα σου αρέσει περισσότερο, υπάρχει ένα ακόμα βήμα που πρέπει να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι η άσκηση θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σου. Όταν μίλησα με τον έμπειρο προπονητή Eric Orton, τον ρώτησα ποια συμβουλή θα έδινε σχετικά με το τρέξιμο. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η απάντησή του ήταν διορατική και εκτεινόταν εκτός τρεξίματος, γενικά για κάθε μορφής άσκηση.

«Για να έχει διάρκεια οποιαδήποτε άσκηση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις τι σε παρακινεί» είπε. «Μην θεωρείς ότι θα πρέπει να βρίσκεις κίνητρο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Σκέψου τι είναι αυτό που σε ικανοποιεί, που σε κάνει χαρούμενο και πρόθυμο».

Αν είσαι δρομέας, ίσως αυτό σημαίνει να ταξιδεύεις σε διαφορές πόλεις για τους αγώνες. Εάν σου αρέσει το group training, ίσως σημαίνει να είσαι με την παρέα σου.

Μπορεί ακόμα να είναι περισσότερα από ένα αυτά που σε παρακινούν. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, αρκεί να εμβαθύνεις πραγματικά. Σκέψου πέρα από το γεγονός ότι αγαπάς μια δραστηριότητα. Μάθε το γιατί!

«Προσπάθησε να αποφύγεις την επανάληψη του να κάνεις το ίδιο και το ίδιο» δηλώνει ο Orton. Προσπάθησε για νέα επιτεύγματα. Κατανόησε τι είναι αυτό που σε παρακινεί ώστε να το κάνεις μακροπρόθεσμα με διασκέδαση. Θα αποκομίσεις μόνο οφέλη αν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου.

Εξάλλου αυτό έχει σημασία – το μαρκοπρόθεσμο. Θα απολαύσεις τα οφέλη της άσκησης μόνο αν το κάνεις μακροπρόθεσμα. Ο Orton σημείωσε και κάτι ακόμα σημαντικό: «Μην θεωρείς ότι υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος», είπε.

Με την άσκηση, δοκιμάζεις και μαθαίνεις τι δουλεύει για σένα και τι όχι. Μην ξεχνάς ότι αυτό που φέρνει αποτέλεσμα σε κάποιον φίλο σου μπορεί να μην είναι ιδανικό για σένα.


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή: theactivetimes.com