Προβληματίσου σχετικά με το τι δούλεψε και τι όχι και θέσε πιο ισχυρούς στόχους για το 2018

Πριν ξεκινήσεις να ονειρεύεσαι τι θα φέρει η επόμενη χρονιά, αναρωτήσου για λίγο τι σου έδωσε η προηγούμενη. Ρώτησε τον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις και μπορεί να σε οδηγήσουν σε μία χρονιά βελτίωσης, επίτευξης στόχων και διατήρησης κινήτρων.

Ποιες ήταν οι 3 αγαπημένες μου αθλητικές στιγμές της χρονιάς;

Αυτό σημαίνει ότι είτε θα ανατρέξεις στο αρχείο καταγραφής των προπονήσεών σου ή στο λογαριασμό σου στο Instagram, για να εντοπίσεις 3 επιτυχημένες και χαρούμενες στιγμές που είχες τους τελευταίους 12 μήνες.

“Μία από τις αγαπημένες μου στιγμές αυτή την χρονιά συνέβη στα μισά της διαδρομής όπου κάνουμε ορεινή ποδηλασία. Όλες οι γυναίκες (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου), στα μονοπάτια απολογούμασταν (Συγνώμη!) η μία στην άλλη σε κάθε στροφή, ρίζα δέντρου ή βράχο. Ο εκπαιδευτής, μας σταμάτησε και μας πρότεινε να αλλάξουμε ‘γλώσσα’ και να ευχαριστούμε η μία την άλλη για την υπομονή μας και όχι να απολογούμαστε. Κάπως έτσι η ενέργεια της ομάδας μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά και η εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας εκτοξεύθηκε. Αυτό μου έμεινε, αφού η αλλαγή μιας φράσης επανέφερε την σκέψη μου και με ενθάρρυνε να βγω από το comfort zone μου και να υποστηρίξω την ομάδα”.

Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές οι αγαπημένες μας στιγμές δεν είναι και οι πιο εντυπωσιακές, αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν στα ύψη. Πάρε χρόνο να τιμήσεις και να γιορτάσεις τις θετικές στιγμές φέτος. Άσε την θετική ενέργεια που μεταφέρουν να σε οδηγήσει μπροστά.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις μου αυτή την χρονιά;

Καθώς ανατρέχεις στις στιγμές της χρονιάς, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά και στις δύσκολες στιγμές. Μπορεί να μην είναι ωραίο να σκεφτόμαστε τις αποτυχίες αλλά μέσα από αυτές μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

“Μία από τις προκλήσεις μου φέτος ήταν η αργή και επίπονη διαδικασία της επιστροφής μετά από την πτώση με το ποδήλατο που είχε κόστος ένα σπασμένο καρπό και ένα χειρουργείο. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, περισσότερο απ’ ό,τι περίμενα καθώς έπρεπε να ξαναμάθω το σώμα μου να ισορροπεί ενώ έτρεχα και περπατούσα. Ακόμα έπρεπε να ανακτήσω το πλήρες εύρος κίνησης και την επιδεξιότητα για να αντιμετωπίσω τον φόβο του να ανέβω πάλι σε ποδήλατο και να οδηγήσω σε τεχνικά μονοπάτια. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις αυτές με δίδαξαν πως να είμαι υπομονετική με τον εαυτό μου και πως μια αδυναμία οδηγεί το σώμα να παλέψει από την αρχή”.

Οι προκλήσεις μας οδηγούν στην ανακάλυψη. “Η πτώση μου με το mountain bike με οδήγησε να ξεκινήσω να κάνω ποδήλατο με ένα gravel bike το οποίο είναι για διαδρομές με αμμοχάλικο. Μου έδειξε ένα νέο τρόπο για να ασκούμαι και ανανέωσε την ρουτίνα της γυμναστικής μου”.

Τι σε εμπνέει τώρα;

Είναι φυσικό να περνάς διάφορες φάσεις σχετικά με την άσκηση και ό,τι σου φαίνοταν φρέσκο και συναρπαστικό την χρονιά που φεύγει, μπορεί την χρονιά που έρχεται να μην σε συναρπάζει τόσο. Μπορεί να έχεις τρέξει 100 Μαραθωνίους και να μην έχεις κίνητρα να τρέξεις άλλον ένα. Αυτή είναι η τέλεια στιγμή να κάτσεις και να γράψεις τρία πράγματα που θες να πετύχεις την νέα χρονιά. Ένας στόχος που σε παρακινεί πραγματικά, σε οδηγεί να τον πετύχεις όχι μόνο σήμερα, αλλά για ημέρες και βδομάδες αργότερα.

Γράψε τους στόχους σου, κόλλησέ τους στο ψυγείο και δες αν παραμένεις πιστός σε αυτούς σε 2 βδομάδες από τώρα. Εάν όχι, συνέχισε να αναζητάς κάτι που σε εμπνέει. Πάρε τον χρόνο σου. Μπορεί να σου πάρει εβδομάδες μέχρι κάτι να σε παρακινήσει. Μπορεί να διαλέξεις απλά να τρέχεις για φυσική κατάσταση, ή να αρχίσεις ποδηλασία, ή να δοκιμάσεις ένα νέο μάθημα yoga ή να προπονηθείς για ένα Τρίαθλο. Πάρε λίγο χρόνο μακριά από τους συνηθισμένους σου στόχους. Η απόσταση μερικές φορές είναι κάτι που χρειάζεται ώστε να νιώσεις έμπνευση.

Καλές Γιορτές!


Πηγή: runnersworld.com