Έχασες τα κίνητρά σου και δεν θες να ξανατρέξεις;
Μάθε πως θα τα ξαναβρείς!

Η χρονιά σου ξεκίνησε και εσύ ήσουν πιο πορωμένος από κάθε άλλη χρονιά; Οραματιζόσουν νέα ρεκόρ, νέους αγώνες και ότι φέτος θα πηγαίνεις πιο τακτικά γυμναστήριο για να είσαι δυνατότερος; Ωστόσο, οι μήνες κυλούσαν και η προπόνησή σου πήγαινε όπως έπρεπε αλλά κάτι σε προβλημάτιζε; Πολύ πιθανόν! Στους αγώνες σου άρχιζες να παρατηρείς ότι έχανες την αγωνιστικότητά σου και δεν το πάλευες όσο έπρεπε και μπορούσες;

Οι προπονήσεις στον κρύο χειμώνα σε κουράσαν ψυχολογικά και δεν βρίσκεις λόγο να τρέχεις και να κουράζεσαι; Γιατί να κάνω long run την Κυριακή και να μην κοιμηθώ ή να πάω κάποια εκδρομούλα είναι μερικές από τις ερωτήσεις που κάνεις στον εαυτό σου;

Αυτά είναι μερικά σημάδια ότι έφτασες σε τέλμα και δεν έχεις κίνητρα να σε κρατάνε ‘ζωντανό’ για να τρέχεις.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα μιας και έχει συμβεί στον καθένα μας. Είναι η στιγμή που λες τα παρατάω και δεν βρίσκω λόγο να τρέχω. Όσο οι επιδόσεις επιτυγχάνονται είναι όλα ωραία και καλά. Τι γίνεται όταν όμως κολλάς και το χρονόμετρο δεν πέφτει πιο κάτω; Αναρωτιέσαι γιατί να πιέζω το σώμα μου καθημερινά και να στριμώχνω την προπόνηση σε μία ώρα που κάλλιστα θα μπορούσα να κοιμάμαι στο ζεστό κρεβάτι μου.

Βλέπεις την προπόνηση σαν υποχρέωση και όχι σαν κάτι ωφέλιμο για σένα. Αρχίζεις να νιώθεις ότι δεν έχει να σου προσφέρει απολύτως τίποτα.  Και κάπως έτσι ξαφνικά δεν ξαναφοράς τα αθλητικά σου παπούτσια!

Αρχίζεις και απαξιώνεις τον καθένα που τρέχει, λέγοντας του ‘γιατί τρέχεις;’ ‘είσαι τρελός;’ ‘μα τι ωραίο βρίσκεις στο τρέξιμο;’ και άλλα πολλά που είναι σημάδια αρνητικής ψυχολογίας στην προσπάθειά σου να νιώσεις καλά για την απόφασή σου να μην ξανατρέξεις.

Τι κάνεις όμως από εδώ και πέρα; Συνεχίζεις να κρατάς αρνητική στάση απέναντι στο τρέξιμο ή ψάχνεις να βρεις μια ισορροπία μεταξύ του ‘εγώ’ σου και του τρεξίματος;

Αν θες να λύσεις το πρόβλημα έλλειψης κινήτρων, σου προτείνω μερικές συμβουλές για να μην κάνεις κάτι που πιθανόν να μετανιώσεις αργότερα.

  • Όλα τα πράγματα χρειάζονται μερικές φορές ένα διάλειμμα. Για τον λόγο αυτό μπορείς να απομακρυνθείς από το τρέξιμο μέχρι και για διάστημα ενός μήνα. Μπορεί να χάσεις την αντοχή σου αλλά η ζημιά θα είναι μικρή καθώς θα μπορέσεις να βάλεις κάποια πράγματα σε τάξη.
  • Στο διάστημα αυτό παρέμεινε δραστήριος με διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Ναι, ξενύχτησε.
  • Ναι χάλασε την διατροφή σου.
  • Προγραμμάτισε αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα.
  • Συζήτησε με κάποιον δικό σου άνθρωπο που σε ξέρει καλά και ίσως μπορεί να σε βοηθήσει να   ξανατρέξεις.
  • Δες φωτογραφίες από αγώνες και φέρε εικόνες των προσπαθειών σου στο μυαλό.
  • Επισκέψου έναν αθλητικό Ψυχολόγο.
  • Γενικότερα, δες την άλλη όψη του νομίσματος.
  • Ζήσε αυτό το διάστημα χωρίς τρέξιμο!

Αν νιώσεις τελικά την ανάγκη να ξαναρχίσεις τις προπονήσεις, κάντο σταδιακά. Ξεκίνησε με τρεις προπονήσεις την εβδομάδα οι οποίες θα είναι ανεξάρτητης διάρκειας, έντασης και μεθόδου προπόνησης. Τρέξε σε διαφορετικά μέρη και όχι στο ίδιο. Πήγαινε στο πάρκο, στο βουνό ή κάπου παραλιακά. Προσπάθησε να αλλάζεις συχνά εικόνες ώστε να μην εγκλωβιστείς πάλι σε μία μονότονη ρουτίνα η οποία θα σε κάνει πάλι να τα παρατήσεις.

Αργότερα πρόσθεσε μία προπόνηση δύναμης η οποία δεν πρέπει απαραίτητα να είναι μέσα σε γυμναστήριο. Γυμνάσου σπίτι κάνοντας λάστιχα, κοιλιακούς-ραχιαίους,μονόζυγο και άλλες ασκήσεις με το βάρος του σώματος, δημιουργώντας μια κυκλική προπόνηση.

Δες αλλιώς τα πράγματα και σίγουρα θα ξαναβρείς την χαμένη σου αγάπη για το τρέξιμο!


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ